Sałatka z zieloną soczewicą
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Sałatka z zieloną soczewicą to doskonała propozycja na przygotowanie pysznego dania obiadowego bez dodatku mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to sycące danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica zielona - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Ogórek kiszony - 200 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Suszone pomidory w oleju - 200 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Jogurt naturalny 2% - 200 g
- Majonez - 50 g
- Ser Feta - 100 g
- Chleb żytni razowy - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Soczewicę umieść w garnku, dodaj do niej wodę i sól, ugotuj do miękkości.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
- Pokrój ogórka kiszonego.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Pokrój w kostkę pomidory suszone.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- W misce umieść soczewicę, dodaj warzywa, jajka, pokrusz ser feta, dodaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem kromki świeżego żytniego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Sałatka z zieloną soczewicą to doskonałe źródło białka roślinnego. Sałatka zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jest także dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych.