Przepis na sałatkę z białej kapusty krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, cukier
To będzie niezbędne
miska

Kapustę przekrój na pół, usuń zewnętrzne liście i wytnij głąb.

Kapustę drobno poszatkuj.

Dodaj starte na tarce jabłko i marchew.

Dokładnie wymieszaj.

Obficie skropl sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

surówka w białej miseczce
Sałatka z białej kapusty
Koszt przygotowania dania
2.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
36 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Sałatka z białej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Sałatkę z białej kapusty zapewne jadł każdy, od jakiegoś czasu funkcjonuje pod popularną nazwą colesław. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie białą kapustę, marchew, jabłko i kilka przypraw takich jak sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski i dodaj obrane ze skóry i starte na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Pamiętaj aby obficie skroplić surówkę sokiem z cytryny zapobiegnie to procesom utleniania, to znaczy, że jabłko po prostu nie ściemnieje i nie będzie wyglądać nie atrakcyjnie. I to cały przepis na sałatkę z białej kapusty. Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do Twojego głównego dania. Surówka jest bardzo dobra i będzie pasować idealnie do ciepłych dań mięsnych ale także do makaronów z warzywami czy pieczonego mięsa z sosem i ziemniakami. Ten prosty przepis zapewni idealne zwieńczenie całej potrawy. Dodatkowo ta pyszna i szybka surówka to bogactwo witamin. Znajdziesz w niej wiele składników odżywczych takich jak siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. A także antyoksydanty, czyli witaminy A,C,E, które wpływają na wzmocnienie naszej odporności i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie minimum dwa razy dziennie warzyw i owoców. Surówka przygotowana samodzielnie jest najlepsza, ponieważ doskonale wiesz co się w niej znajduje. Niestety powszechnie znany colesław w większości restauracji łączony jest dodatkowo z dużą ilością majonezu, który ma zapewnić dłuższy okres przydatności. W warunkach domowych nie musisz tego robić, przez co uszczuplisz surówkę z niepotrzebnych kalorii. Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z białej kapusty, masz idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie zapisz ten przepis, wrócisz do niego nie raz.

Wartości odżywcze sałatki z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
61.63 kcal
36.98 kcal
Białko
1.00 g
0.60 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
7.54 g
4.53 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.12 g
3.07 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.43 g
1.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
3.45 g
2.07 g
Tłuszcze nasycone
0.63 g
0.38 g
Tłuszcze nienasycone
2.82 g
1.69 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.45 g
1.47 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.22 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
87.43 µg (mcg)
52.46 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
0.41 mg
Tiamina
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
31.17 µg (mcg)
18.70 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
861.50 µg (mcg)
516.90 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
19.37 mg
11.62 mg
Potas
165.37 mg
99.22 mg
Wapń
31.20 mg
18.72 mg
Fosfor
22.83 mg
13.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
10.20 mg
6.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
0.23 mg
Cynk
0.15 mg
0.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z białej kapusty 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z białej kapusty

Lista alergenów dla sałatki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z białej kapusty

Cena przygotowania sałatki z białej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
400 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jabłko
120 g
1 szuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób