Sałatka z białej kapusty

Opublikowano: 01.11.2021 r., 12:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty powszechnie znana jako colesław. Robi się ją błyskawicznie w domowych warunkach. Idealnie nada się do dań obiadowych i kolacji.
Przygotowanie 20 min
36 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - 1/2 główki (400 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (60 g)
  • Jabłko - 1 szuka (120 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z białej kapusty krok po kroku

Kapustę przekrój na pół, usuń zewnętrzne liście i wytnij głąb.

Kapustę drobno poszatkuj.

Dodaj starte na tarce jabłko i marchew.

Dokładnie wymieszaj.

Obficie skropl sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Sałatkę z białej kapusty zapewne jadł każdy, od jakiegoś czasu funkcjonuje pod popularną nazwą colesław. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie białą kapustę, marchew, jabłko i kilka przypraw takich jak sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski i dodaj obrane ze skóry i starte na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Pamiętaj aby obficie skroplić surówkę sokiem z cytryny zapobiegnie to procesom utleniania, to znaczy, że jabłko po prostu nie ściemnieje i nie będzie wyglądać nie atrakcyjnie. I to cały przepis na sałatkę z białej kapusty. Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do Twojego głównego dania. Surówka jest bardzo dobra i będzie pasować idealnie do ciepłych dań mięsnych ale także do makaronów z warzywami czy pieczonego mięsa z sosem i ziemniakami. Ten prosty przepis zapewni idealne zwieńczenie całej potrawy. Dodatkowo ta pyszna i szybka surówka to bogactwo witamin. Znajdziesz w niej wiele składników odżywczych takich jak siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. A także antyoksydanty, czyli witaminy A,C,E, które wpływają na wzmocnienie naszej odporności i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie minimum dwa razy dziennie warzyw i owoców. Surówka przygotowana samodzielnie jest najlepsza, ponieważ doskonale wiesz co się w niej znajduje. Niestety powszechnie znany colesław w większości restauracji łączony jest dodatkowo z dużą ilością majonezu, który ma zapewnić dłuższy okres przydatności. W warunkach domowych nie musisz tego robić, przez co uszczuplisz surówkę z niepotrzebnych kalorii. Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z białej kapusty, masz idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie zapisz ten przepis, wrócisz do niego nie raz.

Alergeny w sałatce z białej kapusty

Lista alergenów dla sałatki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z białej kapusty

Wartości odżywcze sałatki z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Wszystkiego rodzaju surówki z wykorzystaniem kapusty są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C,A,E,K dlatego warto przygotowywać je samemu w domu i z nich korzystać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
61.63
36.98
Białko (g)
1.00
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
7.54
4.53
Węglowodany przyswajalne (g)
5.12
3.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
3.45
2.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.63
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.82
1.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.45
1.47
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.22
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
87.43
52.46
Witamina B6 (mg)
0.10
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.99
14.99
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
0.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.02
Niacyna (mg)
0.27
0.16
Foliany (µg (mcg))
31.17
18.70
Beta karoten (µg (mcg))
861.50
516.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
19.37
11.62
Potas (mg)
165.37
99.22
Wapń (mg)
31.20
18.72
Fosfor (mg)
22.83
13.70
Magnez (mg)
10.20
6.12
Żelazo (mg)
0.39
0.23
Cynk (mg)
0.15
0.09
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z białej kapusty 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z białej kapusty

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
400 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jabłko
120 g
1 szuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
28.00