Soczewica zielona - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
soczewica zielona | 15 | 8 |
Wskaźnik indeksu glikemicznego zielonej soczewicy
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak soczewica zielona indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze zielonej soczewicy?
Tabela informacyjna dla zielonej soczewicy
soczewica zielona | |
Kategoria produktu | Warzywa |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 15 (niski) |
Przepisy z zieloną soczewicą
- Pasztet z soczewicy z żurawiną
Soczewica zielona, kasza jaglana, olej rzepakowy, cebula i suszona żurawina – to główne składniki pasztetu, który zaskakuje połączeniem smaków. Lekka, roślinna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Idealna na kanapkę i na świąteczny stół, łączy w sobie wytrawność soczewicy z delikatną słodyczą żurawiny.
30 + 45 minśredni10229 kcal - Gołąbki wegańskie
Soczewica zielona, kapusta biała, i tofu to kluczowe składniki tych pysznych wegańskich gołąbków. Ryż brązowy i aromatyczne pieczarki dodają im wyjątkowego smaku, a całość uzupełnia intensywny koncentrat pomidorowy. bez wątpienia takie połączenie składników zapewnia smakowitą i zdrową alternatywę dla tradycyjnych gołąbków.
20 + 40 minśredni2467 kcal - Kotleciki z soczewicy i pieczarek
Soczewica zielona, pieczarki i cebula to główne bohaterki tego przepisu na kotleciki. Te składniki tworzą bazę pełną białka i smaku, którą podkręca czosnek i świeża natka pietruszki. Wszystko to zlepione odrobiną oliwy z oliwek i mąki owsianej pełnoziarnistej. Idealne na obiad lub kolację!
45 + 20 minłatwy4224 kcal - Gulasz z soczewicy
Soczewica zielona, soczysta papryka czerwona, aromatyczny czosnek i puszysty bulion warzywny – to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawiają, że gulasz z soczewicy jest nie tylko sycący, ale też pełen smaku. Dodaj do tego pomidory w puszce i będziesz miał idealne, jednogarnkowe danie na każdą okazję.
30 + 30 minłatwy4369 kcal - Soczewica z warzywami
Soczewica zielona, cebula, pieczarki, pomidory w puszce i ser żółty to główne składniki tego przepisu na soczewicę z warzywami. Dzięki nim danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku. Soczewica dostarcza białka, a warzywa dodają daniu świeżości i koloru. Pomidory z puszki i ser żółty sprawiają, że całość jest soczysta i kremowa.
15 + 35 minłatwy6408 kcal
- Gołąbki z soczewicą
Kapusta biała, soczewica zielona, ryż biały, cebula, pieczarki i bulion warzywny – to główne składniki, które sprawiają, że gołąbki z soczewicą są takie pyszne i sycące. Soczysta biała kapusta pełni rolę idealnej otuliny dla farszu z pożywnej soczewicy, delikatnie aromatycznego ryżu i smażonej cebuli. Całość dopełnia bulion warzywny, który dodaje głębi smaku.
30 + 120 minłatwy10409 kcal - Zupa z batatów i soczewicy
Bataty, soczewica, bulion warzywny, czosnek i cebula – to kluczowe składniki naszej zupy z batatów i soczewicy. Ta pyszna, sycąca zupa to świetny sposób na połączenie aromatycznych przypraw z naturalną słodyczą batatów i kremową konsystencją soczewicy. Idealna na chłodne dni!
10 + 40 minłatwy5228 kcal - Pasztet z soczewicy zielonej
Soczewica zielona, jajka, dwa duże cebulki i mąka orkiszowa to podstawowe składniki tego pasztetu. Soczewica nadaje mu wyjątkowy smak i jest świetnym źródłem białka, a jajka pomagają ładnie związać całość. Cebula dodaje wyrazistego aromatu, zaś mąka orkiszowa sprawia, że pasztet jest odpowiednio zwarty.
15 + 50 minłatwy8232 kcal - Kotlety z soczewicy zielonej
Soczewica zielona, cebula i ziemniaki to główne składniki tych smakowitych kotletów z soczewicy. Dodatek jajek, oleju rzepakowego i świeżej mięty nadaje im niepowtarzalny smak, a jogurt naturalny sprawia, że są delikatniejsze. Całość dopełnia aromatyczna natka pietruszki. To proste do przygotowania kotlety, które zachwycą każdego!
20 + 40 minłatwy6644 kcal - Sałatka z zieloną soczewicą
Zielona soczewica, chrupiąca czerwona papryka, ogórek kiszony, suszone pomidory w oleju i kawałki sera feta tworzą doskonałą bazę dla tej sałatki. Całość dopełnia pęczek natki pietruszki oraz sos z jogurtu naturalnego i majonezu. Połączenie tych składników daje niezwykłe, pełne smaku danie, które z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.
20 + 30 minłatwy4908 kcal - Zupa krem z soczewicy zielonej
Soczewica zielona, ziemniaki, cebula i seler korzeniowy – to składniki, które czynią zupę krem z soczewicy zielonej wyjątkowo pożywną i smaczną. Dodatek oleju rzepakowego i jogurtu naturalnego nadaje jej kremową konsystencję i delikatny smak, idealny na chłodniejsze dni.
15 + 35 minłatwy4605 kcal
- Pierogi z zielonej soczewicy
Mąka pszenna, zielona soczewica, cebula i ziemniaki to zestaw, dzięki któremu zrobisz pyszne pierogi. Wprawdzie odrobina oleju rzepakowego i masła też jest potrzebna, ale to przede wszystkim farsz z soczewicy i cebuli oraz ciasto z mąki tworzą ten smak. Idealne na rodzinne obiady, pełne zdrowych składników.
30 + 30 minłatwy10 - Vege burger
Soczewica zielona, cebula i koperek ogrodowy – to trio, które tworzy bazę do tego pysznego vege burgera. Dodaj do tego aromatyczne ziemniaki, rukolę i kawałek świeżego pomidora, a otrzymasz pełen smaku burger, który zadowoli nie tylko wegetarian. Bułka grahamka i odrobina majonezu dopełniają całości, tworząc sycącą i zbilansowaną przekąskę.
20 + 40 minłatwy51196 kcal - Zupa z soczewicy zielonej
Bulion warzywny, zielona soczewica, pomidory w puszce i cebula - to kluczowe składniki zupy z soczewicy zielonej, która łączy w sobie bogactwo smaku i prostotę przygotowania. Dodatek czosnku i masła nadaje jej głębi, a makaron w kształcie ryżu sprawia, że jest sycąca i pożywna.
20 + 30 minłatwy4291 kcal - Pasta z soczewicy
Cebula, soczewica zielona i natka pietruszki to kluczowe składniki tej pasty. To prosty, a jednocześnie zaskakująco smaczny sposób na wykorzystanie soczewicy. Do tego olej rzepakowy, który idealnie łączy cały smak. W efekcie mamy pyszną pastę, której przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a daje mnóstwo radości z jedzenia.
15 + 40 minłatwy5248 kcal - Bigos wegański
Kapusta kiszona, soczewica zielona, suszone śliwki i grzyby – to one tworzą główny smak naszego wegańskiego bigosu. Do tego dodajemy cebulę, marchewkę i czosnek, a całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Dzięki tym składnikom bigos nabiera głębokiego, wyrazistego aromatu, który na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
10 + 40 minłatwy4412 kcal
- Chilli sin carne
Soczewica zielona, fasola konserwowa, pomidory w puszce i papryka czerwona - to główni bohaterowie chilli sin carne. To aromatyczne, roślinne danie, które śmiało może zastąpić klasyczne chili z mięsem. Idealnie rozgrzewające i pełne smaku dzięki połączeniu warzywnych składników i przypraw.
30 + 45 minłatwy4375 kcal - Pasta z soczewicy zielonej
Soczewica zielona, cebula, olej rzepakowy i suszone pomidory – to główne składniki, które sprawią, że Twoja pasta z soczewicy zielonej będzie nie tylko smaczna, ale też pełna wartości odżywczych. Prosta kombinacja, a efekt zdumiewający: delikatna konsystencja i bogaty, wyrazisty smak!
10 + 30 minłatwy6147 kcal - Farsz z soczewicy
Soczewica zielona, cebula i olej rzepakowy to kluczowe składniki farszu z soczewicy, który ma świetnie zbalansowany smak oraz wartości odżywcze. Ugotowana soczewica dodaje farszowi treściwości, podczas gdy podsmażona cebula wnosi aromat i lekką słodycz, a olej rzepakowy łączy wszystko w jedną, pyszną całość.
15 + 150 minłatwy1447 kcal