Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Kapustę przekrój na pół. Posiekaj.

Pokrój papryki w kostkę.

Do kapusty i papryki wsyp odcedzoną kukurydzę, dodaj majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Koszt przygotowania dania
6.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Szybka, dobra i bardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to fajny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składa się z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej, papryki oraz sosu majonezowo-śmietanowego. Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy jest pyszny i bardzo prosty. Pasuje nie tylko na obiad, ale także jako smaczna sałatka do kanapki. Najlepiej będzie jak zrobisz sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy na minimum godzinę przed podaniem.

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry sposób zrobienie czegoś na szybko. Pasuje do każdej potrawy. Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy? Zacznij od przygotowania warzyw: kapustę przekrój wzdłuż na pół i następnie posiekaj ją nożem. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę albo w inny sposób. Możesz użyć jednego koloru papryki lub wielu. Im więcej kolorów tym sałatka ładniej wygląda. Warzywa umieść w dużej misce, a następnie dodaj do nich kukurydzę. Kukurydza konserwowa musi być dodana bez zalewy. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną oraz przypraw solą i pieprzem. Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy jest gotowy.

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy jest szybka, pyszna i złożona z bardzo prostych produktów. Możesz ja przygotować w mniej kalorycznej wersji. Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy, by miała mniej kilokalorii? Jeżeli zależy Ci na tym, by sałatka nie była wysokokaloryczna i dostarczała mniejszą wartość energetyczną można łatwo ją zmodyfikować. W przepisie na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy używa się majonezu – wersja light o obniżonej kaloryczność już dostarcza ich o około 2,5-3 razy mniej od tradycyjnego majonezu. Jeśli jednak to wciąż sporo majonez zastąp samą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z jogurtem naturalnym. Dobry będzie też sam jogurt naturalny.

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy może być zrobiona także z innymi warzywami i będzie tak samo pyszna. Super pasowałyby ogórki kiszone albo konserwowe. Kukurydza konserwowa bardzo pasuje do ogórków konserwowych, więc taka sałatka będzie bardzo dobra. Można dodać też pomidorki koktajlowe.

Sałatkę dobrze jest zrobić na minimum godzinę przed podaniem. Dzięki temu sałatka będzie smaczniejsza. Ponadto warzywa zmiękną i puszczą sok. Minusem w dłuższym przechowywaniu sałatki jest owy sok, który powstaje podczas kontaktu warzyw z solą. Przed podaniem sok warto odlać. Gdy wolisz chrupiące warzywa (nie przepadasz za zbyt miękkimi warzywami oraz sokiem z warzyw) możesz przyprawić sałatkę przed podaniem.

Wartości odżywcze sałatki z kapusty pekińskiej i kukurydzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
53.69 kcal
85.90 kcal
Białko
1.53 g
2.45 g

Węglowodany w sałatce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
5.91 g
9.46 g
Węglowodany przyswajalne
4.88 g
7.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
1.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
3.11 g
4.98 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
1.90 g
Tłuszcze nienasycone
1.92 g
3.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.76 g
1.22 g
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
1.86 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.08 g
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
5.12 mg
8.19 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
135.20 µg (mcg)
216.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
44.84 mg
71.75 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.40 mg
Retinol
10.09 µg (mcg)
16.15 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.10 mg
Niacyna
0.52 mg
0.83 mg
Foliany
44.20 µg (mcg)
70.71 µg (mcg)
Beta karoten
1473.36 µg (mcg)
2357.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
136.57 mg
218.52 mg
Potas
201.47 mg
322.36 mg
Wapń
67.97 mg
108.75 mg
Fosfor
36.28 mg
58.05 mg
Magnez
15.43 mg
24.68 mg
Żelazo
0.52 mg
0.83 mg
Cynk
0.26 mg
0.41 mg
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kapusty pekińskiej i kukurydzy 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Lista alergenów dla sałatki z kapusty pekińskiej i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Koszt składników
25.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób