Sałatki z papryki

sałatki z papryki

Przygotowywanie sałatek z papryki jest popularnym zajęciem w naszym kraju. Polacy uwielbiają sałatki z papryki, zwłaszcza gdy zimą mogą wyciągnąć je ze spiżarki i podać na obiad. Sałatki z papryką są pyszne i zdrowe. Papryka zawiera bowiem mnóstwo wartościowych składników mineralnych i witamin. Możesz zamarynować ją z innymi warzywami, nawet z samą cebulą. Sałatki z papryki będą doskonałe nie tylko do obiadu. Możesz wyciągnąć je również na stół i podać gościom jako przekąskę.

Sałatki z papryki – najlepsze sałatki obiadowe do słoików na zimę

Sałatki z papryki to bardzo smaczne przekąski do obiadu. Możesz przyrządzić je do słoików na zimę, aby cieszyć się ich smakiem również w chłodne dni. Przepisy na sałatki z papryki są niemal nieograniczone. Wiele zależy od tego, z czego będzie się składać zalewa. Domowe sałatki są pyszne i pożywne. Paprykę można łączyć z wieloma innymi warzywami, dlatego pomysły na sałatkę są niezliczone. Jak zrobić sałatki z papryki? Które przepisy są dobre i proste do odtworzenia? Sprawdź najlepsze przepisy na sałaki paprykowe.

Najlepsze przepisy na sałatki z papryki – smaczne przetwory na zimę

Właściwości odżywcze sałatki paprykowej – co warto wiedzieć?

Papryka to dobre, pożywne i zdrowe warzywo. Znajduje się w niej ogromna ilość minerałów i witamin. Papryka dodaje daniom charakterystycznego smaku – intensywnego i jednocześnie niesamowicie wyrazistego. W papryce znajduje się ogromna ilość witaminy C (więcej niż ma cytryna), która podczas procesu gotowania się nie rozpada. Warzywo jest dzięki temu niesamowitą skarbnicą przeciwutleniaczy. Znajduje się w nim wiele witamin z grupy B, a także witaminy A i E. Paprykę podzielić można na sporo odmian, m.in. według koloru, smaku czy stopnia pikantności. Najbardziej wytrawna jest papryka zielona, a najsłodsza czerwona. Papryki różnią się od siebie smakiem, dlatego warto z nimi eksperymentować. Na bazie papryk przygotować możesz mnóstwo ciekawych przetworów do słoików na zimę.

Kiedy najlepiej wyposażyć się w dużą ilość papryki? Otóż w sezonie letnim, gdy jest świeża i tania. Właśnie wtedy jest najlepszy moment, aby zebrać warzywa i przygotować z nich pyszne sałatki na zimę. Co zyskasz, przyrządzając je samemu? Jak już zdążyłeś się dowiedzieć, papryka zawiera mnóstwo cennych właściwości odżywczych i witamin. Co więcej, robiąc sałatki z papryki samodzielnie we własnej kuchni, masz pełną kontrolę nad składnikami, które umieszczasz w słoikach. Dzięki temu możesz uniknąć dodawania sztucznych dodatków i konserwantów. Niestety, ale sztucznie ulepszane sałatki często pojawiają się na sklepowych półkach. Warto więc już teraz zastąpić kupne sałatki do obiadu tymi przyrządzanymi własnoręcznie w domu.

Sałatka z papryki, ogórków i pomidorów – jak zrobić na zimę?

Pragniesz cieszyć się smakiem sałatki paprykowej nawet w chłodne miesiące? Zawsze przygotować możesz smaczną sałatkę z papryki w towarzystwie ogórków i pomidorów. Sałatka jest prosta w przygotowaniu – nawet amator w kuchni znakomicie sobie z nią poradzi. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, takich jak: pomidory, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, ogórki gruntowe, suszone oregano, czosnek, świeżo mielony pieprz, cukier, płatki chili oraz sól.

Najpierw umyj paprykę. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój warzywo w paski. Umyj i wysusz pomidory, po czym pokrój w kostkę. Obierz ogórki i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, a później posiekaj na drobne kawałeczki. W osobnym naczyniu zmieszaj ocet jabłkowy z wodą. Dodaj cukier, sól, pieprz, oregano i płatki chili. Zagotuj marynatę i dorzuć pokrojone na kawałki czosnek z cebulą. Gotuj wszystko na małym ogniu maksymalnie przez 3-5 minut. Cebula powinna zrobić się miękka.

W międzyczasie przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj, po czym wysterylizuj. W tym celu należy włożyć je na kilka minut do wrzącej wody. Wyciągnij słoiki, po czym starannie ułóż w nich warzywa – najlepiej naprzemiennie. Do słoików wylądować powinna zalewa z cebulą i czosnkiem. Powinieneś jednak zostawić nieco miejsca od góry. Zakręć słoiki metalowymi denkami i nie dokręcaj ich zbyt mocno. Włóż słoiki do garnka, po czym zalej je wodą. Gotuj i pasteryzuj ok. 10 minut. Na koniec wyjmij słoiki, zostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej i odłóż, dopiero gdy będą chłodne. Staraj się przechowywać słoiki w suchym i chłodnym miejscu, np. spiżarce lub piwnicy.

Jak zrobić sałatki z papryki? Domowe sposoby na sałatki do obiadu

Przepis na sałatkę z papryką czerwoną, cebulą i marchewką

Papryka świetnie smakuje z innymi warzywami. Doskonale komponuje się m.in. z marchewką i cebulą. Właśnie dlatego powinieneś przyrządzić z nich pyszną sałatkę na zimę. Do zrobienia sałatki do słoików musisz zaopatrzyć się w kilka produktów: czerwoną paprykę, marchew, czosnek, cebulę, ocet jabłkowy, cukier, sól, suszone oregano, pieprz, mielony kminek oraz czerwoną paprykę w proszku. Przygotowanie sałatki jest naprawdę proste, więc nawet laik w kuchni nie powinien mieć większego problemu, aby ją zrobić.

Na ruszcie piekarnika ułóż papryki. Musi być rozgrzany do 160 st. C. Obracaj warzywa co jakiś czas – skórki papryki muszą popękać. Włóż je gorące do miski i zakryj folią, aby można było łatwiej usunąć skórki po wystygnięciu. Po zdjęciu skórek pozbądź się nasion i pokrój papryki w równe paski. Obierz marchewki, a następnie pokrój je w plasterki. Podobnie zrób z cebulą. Posiekaj drobno czosnek lub zmiażdż go, a następnie dodaj do warzyw. W niewielkim garnuszku połącz ocet jabłkowy, czerwoną paprykę w proszku, wodę, kminek, oregano, cukier, sól i pieprz. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby cukier się rozpuścił. Dopraw całość do smaku.

Przejdź do wekowania. Najpierw jednak umyj słoiki i zakrętki. Możesz na chwilę zanurzyć je we wrzącej wodzie w celu dezynfekcji. W każdym z nich warstwowo poukładaj paprykę, czosnek, marchewkę i cebulę. Przygotowanym sosem zalej całość, aby przykryć warzywa. Zakręć szczelnie słoiki. Aby zachować więcej na zimę, zapasteryzuj sałatkę. Włóż słoiki do dużej miski, następnie zalej gorącą wodą, przykrywając słoiki w całości. Odczekaj ok. 15 minut. Wyjmij słoje z wody i odstaw na blat do wystygnięcia. Taka sałatka z papryką na otwarcie będzie mogła poczekać nawet kilka miesięcy.

Papryka z cukinią – smaczne przetwory do słoików na zimę

Papryka z cukinią w marynacie może być ciekawym i niezwykle smacznym dodatkiem do obiadu. Warto przygotować ją w lecie, kiedy jest dostęp do świeżej papryki. Następnie taką sałatkę możesz zawekować i otworzyć w chłodniejsze, zimowe miesiące. Warzywa w marynacie świetnie się ze sobą komponują. Jak widzisz, pomysły na przetwory z papryki są niemal niezliczone. Jednak papryka z cukinią smakuje naprawdę wyjątkowo. Warzywa w zalewie stanowią doskonały dodatek zarówno do mięsa, jak i do ryby. Przepyszną sałatkę z tych warzyw przechowywać możesz w piwnicy lub spiżarni przez wiele miesięcy. Warto podkreślić, że nawet przez kilka miesięcy nie stracą cennych składników odżywczych czy witamin. Wszystko dzięki temu, że będą starannie zawekowane. Cukinię z papryką przygotować można szybko i w prosty sposób, ponieważ przepis jest naprawdę łatwy. Nie musisz mieć dużej wiedzy na temat gotowania, żeby ją zrobić. Do przyrządzenia sałatki potrzebujesz kilku składników, takich jak: cukinia, papryka żółta i czerwona, gorczyca, ocet spirytusowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i sól.

Pokrój cukinię w paski. Następnie oczyść paprykę z nasion i pokrój ją w grube paski. Wlej do garnka 2 l wody z octem. Wsyp cukier i sól, następnie wymieszaj ze sobą składniki. Zagotuj marynatę. Wyparz słoiki we wrzątku. Do środka wyparzonego i suchego słoja włóż paprykę i cukinię. Wrzuć do nich ziele angielskie, gorczycę oraz liść laurowy. Zalej warzywa gorącą marynatą i porządnie zakręć wieczkami – wszystko musi być szczelnie dokręcone. Włóż słoiki do garnka, po czym do 3/4 ich wysokości wlej wodę. Gotuj słoiki przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka, dokręć wieczka i odstaw do góry dnem do zawekowania. Dzięki temu zalewa zachowa cenne witaminy.

Cukinia jest popularnym warzywem w naszym kraju. Warto hodować ją w ogrodzie, zwłaszcza że nie jest trudna w uprawie. Cukinia zawiera dużą ilość witamin, m.in. C i K. Znajduje się w niej również sporo mikroelementów, np. potas, magnez i żelazo. W cukinii mieści się też niewielka ilość kalorii. Właśnie dlatego warzywo uwielbiane jest przez ludzi będących na diecie odchudzającej. Cukinia to jedno z najciekawszych źródeł błonnika pokarmowego. Doskonale wpływa na pracę jelit i jednocześnie zapobiega zaparciom. W dodatku wykazuje zdolność do obniżania cholesterolu, a także glukozy we krwi. W cukinii znajduje się luteina, która doskonale wpływa na nasze zdrowie. Warto więc wykorzystać ją do przyrządzenia smacznej sałatki z papryką. Oba warzywa są cennym źródłem witamin. Wzmocnią odporność organizmu, a także podkreślą smak obiadu. Warto regularnie spożywać je w formie sałatki.

Sałatki z papryki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto