Przepis na açorda krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę posiekaj drobno.

W garnku umieść masło i zeszklij cebulę.

Wlej bulion i dodaj porwane kromki chleba bez skórki, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 20 minut.

Dodaj fasolę z puszki i gotuj 5 minut.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Mieszając wodę wbij jajko i ugotuj jajko w koszulce.

Zupę podawaj w misce, jajko umieść na wierzchu.

Açorda podana w białej bulionówce.
Açorda
Koszt przygotowania dania
43.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
498 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
45

Açorda - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o açorda

Açorda to tradycyjna portugalska zupa. Wykonuje się ją z czerstwego chleba i bulionu drobiowego. Zupa może być podana z różnymi dodatkami. Przygotować ją można w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Danie jak wiele innych wynalezione zostało przez ludzi biednych. Jest doskonałym daniem wpisujących się w teorię zero waste. Pozwala wykorzystać resztki niezjedzonego pieczywa. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb żytni, fasola biała z puszki, cebula, bulion drobiowy, ocet winny, jajka, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić Açorda? Na początek obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na maśle, dodaj pokrojony w kostkę chleb bez skórki i wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj fasolę z puszki odsączoną z zalewy i gotuj jeszcze 5 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy. W garnku zagotuj wodę i wlej ocet. Mieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir i wbij w niego jajko, gotuj 4 minuty. Zupę wlej w miskę a na jej wierzchu umieść jajko.

Pieczywo z razowe z mąki żytniej jest bardzo zdrowe. Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jajka poche to gotowane w wodzie jajka na miękko. Woda do ich gotowania musi być wrząca i z dodatkiem octu. Jajko możesz także ugotować w folii spożywczej, która zagwarantuje kształt jajka.

Podsumowując pyszna zupa chlebowa to świetna propozycja na syty obiad. Zupę możesz podać także podczas kolacji w gronie rodziny lub znajomych. Dowolność użytych produktów pozwala na modyfikację smaku zupy. Przygotować możesz ją z pieczywa razowego lub białego.

Wartości odżywcze açorda

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
110.83 kcal
498.75 kcal
Białko
3.96 g
17.84 g

Węglowodany w açorda

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
9.12 g
41.04 g
Węglowodany przyswajalne
7.64 g
34.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
6.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
6.41 g
28.87 g
Tłuszcze nasycone
3.78 g
17.00 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
11.87 g
Tłuszcze jednonasycone
2.02 g
9.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
2.78 g
Cholesterol
67.88 mg
305.45 mg

Witaminy w przepisie na açorda

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
68.77 µg (mcg)
309.47 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina C
2.99 mg
13.44 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
1.56 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
59.30 µg (mcg)
266.84 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.66 mg
Niacyna
0.69 mg
3.11 mg
Foliany
26.25 µg (mcg)
118.12 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
53.82 µg (mcg)
242.17 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na açorda

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
311.61 mg
1402.22 mg
Potas
116.63 mg
524.82 mg
Wapń
29.60 mg
133.18 mg
Fosfor
63.59 mg
286.14 mg
Magnez
13.75 mg
61.89 mg
Żelazo
1.01 mg
4.53 mg
Cynk
0.49 mg
2.19 mg
Miedź
0.07 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny açorda 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w açorda

Lista alergenów dla açorda przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania açorda

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
300 g
6 małych kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Fasola konserwowa
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Ocet winny
50 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na açorda
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób