Dania regionalne - polecane przepisy
-
Aioli
Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie …
10 min łatwy 10 -
Tempura
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć …
15 + 20 min łatwy 6 1337 kcal -
Udon
Udon to makaron pochodzący z Japonii. Przygotowuje się go na bazie mąki pszennej. Kluski udon są częstym dodatkiem do zup. …
10 + 25 min łatwy 4 528 kcal -
Ajvar
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem …
10 + 40 min łatwy 20 -
Ceviche
Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana …
30 min łatwy 4 326 kcal
Dania regionalne - pozostałe przepisy
-
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Moskole
Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole …
20 + 30 min łatwy 10 401 kcal -
Ayran
Ayran to tradycyjny napój podawany w Turcji. Największą zaletą tego napoju jest szybkie gaszenie pragnienia podczas dużych upałów. Ayran jest …
5 min łatwy 2 165 kcal -
Cannoli
Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze …
40 + 20 min łatwy 20 -
Tort Sachera
Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, …
30 + 50 min łatwy 12 -
Gyoza
Gyoza to doskonała propozycja na pyszne pierożki pochodzące z Japonii. Pierożki gyoza są bardzo proste do przygotowania, dlatego nie musisz …
30 + 20 min łatwy 7
-
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Takoyaki
Takoyaki to doskonałe danie świetnie sprawdzające się jako przekąska. Pochodzi z kuchni japońskiej i przygotowuje się je z dodatkiem ośmiornicy. …
15 + 20 min łatwy 4 -
Poke
Poke to tradycyjna Hawajska potrawa. Kuchnia hawajska ma bardzo wyraźne korzenie w kuchni amerykańskiej oraz japońskiej. Połączenie tych dwóch kuchni …
20 + 20 min łatwy 7
-
Soba
Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką …
15 + 20 min łatwy 4 -
Kurczak po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad …
20 + 20 min łatwy 3 215 kcal -
Tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być …
20 + 60 min łatwy 6 -
Szpecle
Szpecle to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pyszne lane kluski doskonale komponują się podane ze sztuką mięsa lub …
10 + 20 min łatwy 5 975 kcal -
Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy z orzechów włoskich, który jest dobry jako baza na tort. Można przełożyć go ulubionymi kremami i robić różne, …
20 + 40 min łatwy 6 448 kcal -
Mango sticky rice
Pomysł na niecodzienny obiad z egzotyczną nutką lub słodki podwieczorek? Koniecznie poznaj przepis na mango sticky rice. Dla mnie to …
20 + 10 min łatwy 2 216 kcal
-
Kanelbullar
Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaków lub pięknych warkoczy. Przepis na drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty …
120 + 20 min łatwy 810 -
Dulce de leche
Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, …
0 + 180 min łatwy 10 172 kcal -
Yakitori
Yakitori to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki yakitori pochodzące z Japonii przygotować możesz na tradycyjnego grilla …
10 + 20 min łatwy 6 -
Kapusta na krótko
Kapusta na krótko to dobry pomysł jako dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje do dań mięsnych na ciepło np. kotlety, …
20 + 30 min łatwy 4
-
Galette
Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta z owocami. Jest pyszna, a przy tym szybka w …
30 + 45 min łatwy 10 259 kcal -
Crostini
Crostini to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąski lub przystawka na imprezę. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, …
10 + 3 min łatwy 4 -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 -
Yakisoba
Yakisoba to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa swe korzenie ma w kuchni japońskiej. Jej głównym składnikiem …
10 + 15 min łatwy 4 -
Bouillabaisse
Bouillabaisse to pyszna zupa o wielu odmianach najbardziej znana jest ta z Marsylii. Zupa rybna zawierająca w sobie wiele odmian …
15 + 50 min łatwy 10 -
Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane to pyszne placuszki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań na bazie ziemniaków. Są smaczne, …
45 + 30 min łatwy 4
-
Cuy
Cuy to danie wywodzące się z kuchni peruwiańskiej. Gotowana w bulionie i warzywach świnka morska świetnie sprawdzi się na obiad …
15 + 90 min łatwy 6 239 kcal -
Tamagoyaki
Tamagoyaki jest tradycyjną japońską potrawą. Przygotowuje się ją na bazie jajek. Japoński omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na …
15 + 20 min łatwy 2 -
Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
Masz krewetki mrożone albo świeże i brakuje Ci pomysłu na ich wykorzystanie? Oto odpowiedź, jak zrobić krewetki po tajsku z …
30 min łatwy 3 569 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal
Dania regionalne - spis potraw oraz przepisy na dania z różnych regionów Polski
Dania regionalne kojarzą się ze smaczną i zdrową kuchnią tworzoną według tradycyjnych, staropolskich przepisów. Ponieważ dania te robi się z miejscowych, sezonowych produktów uchodzą one za zdrowe, szczególnie że powinny być robione według starych tradycyjnych receptur, a więc bez sztucznych dodatków i konserwantów. Dania te chronione są unijnymi certyfikatami. Dowiedz się jakie ciekawe i pyszne dania regionalne można zjeść na terenie Polski. Poznaj przepisy, gdyż warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu.
Tradycyjne jedzenie regionalne - charakterystyka dań regionalnych
Regionalne i narodowe przepisy kulinarne chronione są certyfikatami unijnymi, które oznaczają ich nazwę, geograficzny region pochodzenia oraz metody wytwarzania. Dania regionalne powstały w czasach, gdy życie lokalnych społeczności skupiało się bardziej na danym terenie, a kontakty między społecznościami były mniejsze. Mniej rozbudowany i drogi transport oraz brak konserwantów umożliwiających przewożenie żywności na duże odległości sprawiały, że wykształciła się kuchnia regionalna skupiająca lokalne przepisy kulinarne. Potrawy robiono z lokalnych produktów, gdyż transport z odległych miejsc był zbyt drogi. Obecnie w dobie tańszego transportu, konserwantów i różnych mód, niektóre dania regionalne zmieniły się w dania narodowe, a nawet światowe, inne zaś odeszły w zapomnienie.
Obecnie jednak potrawy regionalne coraz bardziej wracają do łask i stają się coraz bardziej cenione. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie produkowane naturalnymi metodami z lokalnych sezonowych produktów jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Tradycyjne przepisy staropolskie kojarzą się z wykwintnym smakiem i wysoką jakością, czyli sezonowymi warzywami i owocami dojrzewającymi w słońcu, mięsem od lokalnych wytwórców oraz naturalnymi i zdrowymi metodami produkcji. Wysoka jakość regionalnych wyrobów łączy się zwykle z wyższą ceną.
Charakterystyka dań regionalnych mówi nam, że pochodzą one z danego regionu, są na tym terenie wyrabiane z lokalnych produktów. Kuchnia polska charakteryzuje się dużą kalorycznością i wykorzystaniem głównie dań mącznych i ziemniaczanych. Podobnie jak inne kuchnie Europy środkowej i wschodniej, jej źródłem jest proste jedzenie ludowe. Większość potraw regionalnych to znane staropolskie zupy, wypieki, potrawy mączne i ziemniaczane czy dania mięsne. Są wśród nich także sery, napoje, wędliny itp.
Tradycyjne dania regionalne - charakterystyka poszczególnych regionów Polski
Wśród regionów szczególnie bogatych w znane dania regionalne wyróżniają się Podhale, Śląsk, Małopolska, Wielkopolska i Podlasie. Ciekawe dania regionalne znajdziemy również na Kurpiach, Kujawach, Kaszubach, Warmii, czy na Pomorzu.
Szczególnie ciekawe dania znajdziemy na Podhalu, które niegdyś było najbiedniejszym regionem Polski, gdzie jednak bieda, surowy klimat i wyjątkowe warunki geograficzne pobudziły inwencję kulinarną. Kuchnia tego regionu opiera się na ziemniakach, kapuście i owczym mleku. Do tradycyjnych dań tego regionu należą:
- kwaśnica, czyli zupa z kapustą kiszoną,
- żętyca, czyli napój z serwatki,
- sery jak oscypki i bundz.
W regionie Małopolski powstała charakterystyczna kuchnia galicyjska, która wykształciła się głównie w czasie zaborów, kiedy to zaczerpnęła z wpływów austriackich i węgierskich. W Krakowie zaczęto serwować takie dania, jak jaja po wiedeńsku, czy sznycel po wiedeńsku. Znanym daniem krakowskim jest również kaczka faszerowana czy flaki po krakowsku. Z Krakowa pochodzą też słynne wypieki jak sernik wiedeński czy bajgle. Sernik wiedeński stał się popularnym ciastem w Polsce, szczególnie że jest to wypiek niskokaloryczny, pieczony bez spodu i z polewą czekoladową. Krakowskie bajgle sprzedawane są na straganach, jako popularna, uliczna przekąska. Prawdopodobnie wywodzą się z bajgli charakterystycznych dla kuchni żydowskiej, chociaż splot obwarzanka jest zupełnie inny.
Na uwagę zasługuje regionalna kuchnia Podlasia, która nosi ślady silnych wpływów kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Jak kuchnie tego rejonu świata potrawy oparte są głównie na ziemniakach. Z Podlasia pochodzą baby i kiszki ziemniaczane oraz kołduny z mięsem. Tutaj wyrabia się słynne wędliny jak litewskie kindziuk czy kiełbasa suszona. Słynna polska wódka żubrówka również pochodzi z Podlasia.
Regionem słynącym z charakterystycznej kuchni jest Wielkopolska, gdzie również rozwinęły się ludowe potrawy w oparciu o ziemniaka. Jada się tu pyzy ziemniaczane, placki ziemniaczane oraz tzw. “żelazne prażoki” czyli gotowane ziemniaki z masłem i skwarkami. Tu również upowszechniły się dania z kapusty jak “ciupka z grochem”, czyli kapusta z grochem.
Przepisy kulinarne na znane, staropolskie potrawy regionalne i narodowe
Regionalne dania mączne i ziemniaczane
Kuchnia polska jest dość kaloryczna i oparta na daniach ziemniaczanych i mącznych. Dania regionalne wywodzą się głównie z kuchni ludowej i często przypominają tradycje wschodnich sąsiadów jak Litwa, Białoruś i Ukraina, gdyż powstały w podobnych warunkach geograficznych.
Na kresach wschodnich można zjeść tradycyjne kluski ziemniaczane, jak kartacze nadziewane mielony mięsem. Kartacze mają kształt podłużny i nieco przypominają litewskie cepeliny. Podobnym daniem są wielkopolskie pyzy z nadzieniem mięsnym lub bez. Pysznym daniem na bazie ziemniaków, słoniny i skwarek są babki ziemniaczane i kiszki ziemniaczane, serwowane w północno-wschodniej Polsce. O ile z regionu Wielkopolski pochodzą placki ziemniaczane, to na Suwalszczyźnie podaje się bliny żmudzkie, czyli placki ziemniaczane nadziewane mięsem.
W Poznaniu tradycyjnym daniem są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z serkiem z przyprawami. Natomiast na Podhalu podaje się moskole, czyli rodzaj placków kartoflanych z mąką.
Do ciekawych, mącznych dań regionalnych należą kluski śląskie, popularne dziś w całej Polsce oraz cebularze z regionu Lubelszczyzny. W wielu regionach podaje się staropolskie kuliste kluski w rodzaju knedli. W Katowicach można zjeść kulebele nadziewane mięsem. Na południu zaś jada się parowańce, czyli kluski gotowane na parze, podawane z owocami.
Regionalne wypieki
Słynne regionalne wypieki:
- rogale świętomarcińskie z regionu Wielkopolski,
- sękacz z Podlasia,
- sernik wiedeński i bajgle z Krakowa,
- ciasto z jeżynami z Mazur,
- góralskie pączki ziemniaczane,
- cebularze z Lubelszczyzny,
W różnych regionach Polski jada się nie tylko ciasta, lecz także tradycyjne słodkie wypieki codzienne. Przykładem są placki ziemniaczane, które można jeść na słodko. Podobne placki z dodatkiem marchwi jadane na kresach, noszą nazwę ołatków. Na Podkarpaciu jada się prozaiki, czyli placki mączne podawane z serem białym lub marmoladą.
Na wschodzie daniem regionalnym są bliny, czyli rodzaj racuchów z mąki i drożdży. Na Śląsku tradycyjnym daniem na słodko są buchty, czyli gotowane na parze kluski, które podaje się z dżemem.