Dania regionalne
-
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z cebuli są bardzo …
140 + 20 min łatwy 6 598 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal -
Rejbak
Rejbak to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryje się proste danie, jakim jest babka ziemniaczana. Pyszny rejbak kurpiowski …
30 + 80 min łatwy 10
Dania regionalne - przepisy
-
Kacapoły
Kacapoły to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryją się kartacze z nadzieniem serowym. Kacapoły mają szary kolor i …
30 + 50 min łatwy 6 529 kcal -
Hreczki
Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić …
30 + 20 min łatwy 6 519 kcal -
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Bryjka
Bryjka to zupa podhalańska. Jedzona była przez górali na śniadanie. Cieńszą zupę jadły dzieci, mężczyźni pracujący ciężko w ciągu dnia …
10 + 30 min łatwy 8 814 kcal -
Bombolki
Bombolki to doskonała propozycja na pyszny deser. Tradycyjne drożdżowe placuszki podane z miodem są pyszne i stosunkowo szybkie do zrobienia. …
120 + 20 min łatwy 10 314 kcal -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 120 kcal
-
Kartacze podlaskie
Kartacze podlaskie to inaczej znane pod nazwą cepeliny pyzy ziemniaczane z dodatkiem surowych ziemniaków. Mają szary kolor i są nieco …
40 + 30 min łatwy 10 312 kcal -
Wodzionka
Łatwa zupa w 5 minut? Wodzionka, bo o niej mowa, jest najszybszą zupą, jaką możesz zrobić. Sprawdź ten przepis na …
5 min łatwy 2 2097 kcal -
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 684 kcal -
Sękacz
Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, które niezwykle pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok. Bardzo często przygotowywane było na wesela ze …
25 + 35 min łatwy 10 300 kcal -
Bliny
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto …
40 + 20 min średni 4 522 kcal
-
Hałuski
Hałuski to drobne podhalańskie kluseczki robione na bazie ziemniaków. Są niezwykle pyszne, a przy tym bardzo łatwe. To świetna alternatywa …
20 + 10 min łatwy 3 309 kcal -
Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem to tradycyjne, polskie, domowe danie. Jest bardzo proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle …
20 + 10 min łatwy 10 164 kcal -
Moskole
Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole …
20 + 30 min łatwy 10 401 kcal -
Oscypek z żurawiną
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli …
2 + 10 min łatwy 2 234 kcal -
Kwaśnica góralska
Kwaśnica góralska to tradycyjne, staropolskie danie przygotowywane z kapusty kiszone i mięsa, najczęściej z ziemniakami lub pieczywem. To pomysł na …
30 + 60 min średni 5 455 kcal -
Proziaki
Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy …
25 + 15 min łatwy 4 497 kcal
-
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal -
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie są wspaniałymi i pysznym deserem, który nie tylko efektownie wygląda, ale również charakteryzuje się naprawdę dobrym smakiem. Zwykle …
80 + 25 min średni 10 880 kcal -
Karminadle
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 30 min łatwy 8 410 kcal -
Kartoflak
Kartoflak to ciekawa nazwa dla pysznego placka na bazie ziemniaków. Sprawdza się on doskonale na obiad, czy kolację. Można ją …
20 + 60 min łatwy 8 365 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal
-
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Cuy
Cuy to danie wywodzące się z kuchni peruwiańskiej. Gotowana w bulionie i warzywach świnka morska świetnie sprawdzi się na obiad …
15 + 90 min łatwy 6 239 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 488 kcal -
Kurczak po meksykańsku z ryżem
Kurczak po meksykańsku z ryżem to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci …
15 + 20 min łatwy 2 552 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal -
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal -
Matambre
Matambre to danie podawane najczęściej w Argentynie i Urugwaju. Jest to grillowany stek wołowy z nietypowego kawałka tuszy, jakim jest …
20 + 40 min łatwy 4 289 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal -
Provoleta
Provoleta to tradycyjna przystawka podawana podczas asado w Argentynie. Asado to rodzaj posiłku przygotowywanego na grillu, czyli inaczej mówiąc, tradycyjny …
5 + 5 min łatwy 4 640 kcal -
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal -
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. …
20 + 50 min łatwy 6 450 kcal -
Cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na …
10 + 70 min łatwy 10 937 kcal -
Mekitsa
Mekitsa to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Placuszki przygotowywane na bazie mąki pszennej i jogurtu smaży się na głębokim oleju. Niektóre …
10 + 20 min łatwy 10 438 kcal -
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 793 kcal -
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 458 kcal -
Kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w …
30 + 480 min łatwy 8 870 kcal -
Leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu …
20 + 240 min trudny 30 160 kcal -
Papanași
Papanași to słodki rumuński wyrób, wyrabia się go z mąki pszennej i twarogu. Podaje się z kwaśną śmietaną i świeżymi …
20 + 20 min łatwy 10 221 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Platano maduro frito
Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni kubańskiej i karaibskiej. Smażone plantany są bardzo popularnym daniem samym w sobie a …
5 + 10 min łatwy 10 139 kcal -
Aioli
Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie …
10 min łatwy 10 256 kcal -
Tempura
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć …
15 + 20 min łatwy 6 1337 kcal -
Udon
Udon to makaron pochodzący z Japonii. Przygotowuje się go na bazie mąki pszennej. Kluski udon są częstym dodatkiem do zup. …
10 + 25 min łatwy 4 881 kcal
Dania regionalne - co to jest?
Kuchnia polska wywodzi się głównie z ludowych tradycji Europy środkowej i wschodniej. Jadano tu potrawy proste i pożywne, a co za tym idzie mocno kaloryczne, głównie dania mączne i ziemniaczane oraz mięsne. W regionach górskich wyrabia się tradycyjne sery jak oscypki czy bunz. Wśród dań regionalnych wyróżnia się różne rodzaje klusek ziemniaczanych jak kluski śląskie, pyzy czy kartacze. W regionach wschodnich wyrabia się baby i kiszki ziemniaczane. Ważnym elementem kuchni regionalnej jest także kapusta, z której robi się poznańską kapustę z grochem czy też podhalańską kwaśnicę. Na uwagę zasługują także regionalne wypieki, jak rogale marcińskie, sękacz, sernik wiedeński czy cebularze.
Dania regionalne - spis potraw oraz przepisy na dania z różnych regionów Polski
Dania regionalne kojarzą się ze smaczną i zdrową kuchnią tworzoną według tradycyjnych, staropolskich przepisów. Ponieważ dania te robi się z miejscowych, sezonowych produktów uchodzą one za zdrowe, szczególnie że powinny być robione według starych tradycyjnych receptur, a więc bez sztucznych dodatków i konserwantów. Dania te chronione są unijnymi certyfikatami. Dowiedz się jakie ciekawe i pyszne dania regionalne można zjeść na terenie Polski. Poznaj przepisy, gdyż warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu.
Tradycyjne jedzenie regionalne - charakterystyka dań regionalnych
Regionalne i narodowe przepisy kulinarne chronione są certyfikatami unijnymi, które oznaczają ich nazwę, geograficzny region pochodzenia oraz metody wytwarzania. Dania regionalne powstały w czasach, gdy życie lokalnych społeczności skupiało się bardziej na danym terenie, a kontakty między społecznościami były mniejsze. Mniej rozbudowany i drogi transport oraz brak konserwantów umożliwiających przewożenie żywności na duże odległości sprawiały, że wykształciła się kuchnia regionalna skupiająca lokalne przepisy kulinarne. Potrawy robiono z lokalnych produktów, gdyż transport z odległych miejsc był zbyt drogi. Obecnie w dobie tańszego transportu, konserwantów i różnych mód, niektóre dania regionalne zmieniły się w dania narodowe, a nawet światowe, inne zaś odeszły w zapomnienie.
Obecnie jednak potrawy regionalne coraz bardziej wracają do łask i stają się coraz bardziej cenione. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie produkowane naturalnymi metodami z lokalnych sezonowych produktów jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Tradycyjne przepisy staropolskie kojarzą się z wykwintnym smakiem i wysoką jakością, czyli sezonowymi warzywami i owocami dojrzewającymi w słońcu, mięsem od lokalnych wytwórców oraz naturalnymi i zdrowymi metodami produkcji. Wysoka jakość regionalnych wyrobów łączy się zwykle z wyższą ceną.
Charakterystyka dań regionalnych mówi nam, że pochodzą one z danego regionu, są na tym terenie wyrabiane z lokalnych produktów. Kuchnia polska charakteryzuje się dużą kalorycznością i wykorzystaniem głównie dań mącznych i ziemniaczanych. Podobnie jak inne kuchnie Europy środkowej i wschodniej, jej źródłem jest proste jedzenie ludowe. Większość potraw regionalnych to znane staropolskie zupy, wypieki, potrawy mączne i ziemniaczane czy dania mięsne. Są wśród nich także sery, napoje, wędliny itp.
Tradycyjne dania regionalne - charakterystyka poszczególnych regionów Polski
Wśród regionów szczególnie bogatych w znane dania regionalne wyróżniają się Podhale, Śląsk, Małopolska, Wielkopolska i Podlasie. Ciekawe dania regionalne znajdziemy również na Kurpiach, Kujawach, Kaszubach, Warmii, czy na Pomorzu.
Szczególnie ciekawe dania znajdziemy na Podhalu, które niegdyś było najbiedniejszym regionem Polski, gdzie jednak bieda, surowy klimat i wyjątkowe warunki geograficzne pobudziły inwencję kulinarną. Kuchnia tego regionu opiera się na ziemniakach, kapuście i owczym mleku. Do tradycyjnych dań tego regionu należą:
- kwaśnica, czyli zupa z kapustą kiszoną,
- żętyca, czyli napój z serwatki,
- sery jak oscypki i bundz.
W regionie Małopolski powstała charakterystyczna kuchnia galicyjska, która wykształciła się głównie w czasie zaborów, kiedy to zaczerpnęła z wpływów austriackich i węgierskich. W Krakowie zaczęto serwować takie dania, jak jaja po wiedeńsku, czy sznycel po wiedeńsku. Znanym daniem krakowskim jest również kaczka faszerowana czy flaki po krakowsku. Z Krakowa pochodzą też słynne wypieki jak sernik wiedeński czy bajgle. Sernik wiedeński stał się popularnym ciastem w Polsce, szczególnie że jest to wypiek niskokaloryczny, pieczony bez spodu i z polewą czekoladową. Krakowskie bajgle sprzedawane są na straganach, jako popularna, uliczna przekąska. Prawdopodobnie wywodzą się z bajgli charakterystycznych dla kuchni żydowskiej, chociaż splot obwarzanka jest zupełnie inny.
Na uwagę zasługuje regionalna kuchnia Podlasia, która nosi ślady silnych wpływów kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Jak kuchnie tego rejonu świata potrawy oparte są głównie na ziemniakach. Z Podlasia pochodzą baby i kiszki ziemniaczane oraz kołduny z mięsem. Tutaj wyrabia się słynne wędliny jak litewskie kindziuk czy kiełbasa suszona. Słynna polska wódka żubrówka również pochodzi z Podlasia.
Regionem słynącym z charakterystycznej kuchni jest Wielkopolska, gdzie również rozwinęły się ludowe potrawy w oparciu o ziemniaka. Jada się tu pyzy ziemniaczane, placki ziemniaczane oraz tzw. “żelazne prażoki” czyli gotowane ziemniaki z masłem i skwarkami. Tu również upowszechniły się dania z kapusty jak “ciupka z grochem”, czyli kapusta z grochem.
Przepisy kulinarne na znane, staropolskie potrawy regionalne i narodowe
Regionalne dania mączne i ziemniaczane
Kuchnia polska jest dość kaloryczna i oparta na daniach ziemniaczanych i mącznych. Dania regionalne wywodzą się głównie z kuchni ludowej i często przypominają tradycje wschodnich sąsiadów jak Litwa, Białoruś i Ukraina, gdyż powstały w podobnych warunkach geograficznych.
Na kresach wschodnich można zjeść tradycyjne kluski ziemniaczane, jak kartacze nadziewane mielony mięsem. Kartacze mają kształt podłużny i nieco przypominają litewskie cepeliny. Podobnym daniem są wielkopolskie pyzy z nadzieniem mięsnym lub bez. Pysznym daniem na bazie ziemniaków, słoniny i skwarek są babki ziemniaczane i kiszki ziemniaczane, serwowane w północno-wschodniej Polsce. O ile z regionu Wielkopolski pochodzą placki ziemniaczane, to na Suwalszczyźnie podaje się bliny żmudzkie, czyli placki ziemniaczane nadziewane mięsem.
W Poznaniu tradycyjnym daniem są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z serkiem z przyprawami. Natomiast na Podhalu podaje się moskole, czyli rodzaj placków kartoflanych z mąką.
Do ciekawych, mącznych dań regionalnych należą kluski śląskie, popularne dziś w całej Polsce oraz cebularze z regionu Lubelszczyzny. W wielu regionach podaje się staropolskie kuliste kluski w rodzaju knedli. W Katowicach można zjeść kulebele nadziewane mięsem. Na południu zaś jada się parowańce, czyli kluski gotowane na parze, podawane z owocami.
Regionalne wypieki
Słynne regionalne wypieki:
- rogale świętomarcińskie z regionu Wielkopolski,
- sękacz z Podlasia,
- sernik wiedeński i bajgle z Krakowa,
- ciasto z jeżynami z Mazur,
- góralskie pączki ziemniaczane,
- cebularze z Lubelszczyzny,
W różnych regionach Polski jada się nie tylko ciasta, lecz także tradycyjne słodkie wypieki codzienne. Przykładem są placki ziemniaczane, które można jeść na słodko. Podobne placki z dodatkiem marchwi jadane na kresach, noszą nazwę ołatków. Na Podkarpaciu jada się prozaiki, czyli placki mączne podawane z serem białym lub marmoladą.
Na wschodzie daniem regionalnym są bliny, czyli rodzaj racuchów z mąki i drożdży. Na Śląsku tradycyjnym daniem na słodko są buchty, czyli gotowane na parze kluski, które podaje się z dżemem.