Dania regionalne

dania regionalne

Kuchnia polska wywodzi się głównie z ludowych tradycji Europy środkowej i wschodniej. Jadano tu potrawy proste i pożywne, a co za tym idzie mocno kaloryczne, głównie dania mączne i ziemniaczane oraz mięsne. W regionach górskich wyrabia się tradycyjne sery jak oscypki czy bunz. Wśród dań regionalnych wyróżnia się różne rodzaje klusek ziemniaczanych jak kluski śląskie, pyzy czy kartacze. W regionach wschodnich wyrabia się baby i kiszki ziemniaczane. Ważnym elementem kuchni regionalnej jest także kapusta, z której robi się poznańską kapustę z grochem czy też podhalańską kwaśnicę. Na uwagę zasługują także regionalne wypieki, jak rogale marcińskie, sękacz, sernik wiedeński czy cebularze.

Najciekawsze przepisy w temacie dania regionalne

Przepisy w temacie dania regionalne

Dania regionalne - spis potraw oraz przepisy na dania z różnych regionów Polski

Dania regionalne kojarzą się ze smaczną i zdrową kuchnią tworzoną według tradycyjnych, staropolskich przepisów. Ponieważ dania te robi się z miejscowych, sezonowych produktów uchodzą one za zdrowe, szczególnie że powinny być robione według starych tradycyjnych receptur, a więc bez sztucznych dodatków i konserwantów. Dania te chronione są unijnymi certyfikatami. Dowiedz się jakie ciekawe i pyszne dania regionalne można zjeść na terenie Polski. Poznaj przepisy, gdyż warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu.

Tradycyjne jedzenie regionalne - charakterystyka dań regionalnych

Regionalne i narodowe przepisy kulinarne chronione są certyfikatami unijnymi, które oznaczają ich nazwę, geograficzny region pochodzenia oraz metody wytwarzania. Dania regionalne powstały w czasach, gdy życie lokalnych społeczności skupiało się bardziej na danym terenie, a kontakty między społecznościami były mniejsze. Mniej rozbudowany i drogi transport oraz brak konserwantów umożliwiających przewożenie żywności na duże odległości sprawiały, że wykształciła się kuchnia regionalna skupiająca lokalne przepisy kulinarne. Potrawy robiono z lokalnych produktów, gdyż transport z odległych miejsc był zbyt drogi. Obecnie w dobie tańszego transportu, konserwantów i różnych mód, niektóre dania regionalne zmieniły się w dania narodowe, a nawet światowe, inne zaś odeszły w zapomnienie.

Obecnie jednak potrawy regionalne coraz bardziej wracają do łask i stają się coraz bardziej cenione. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie produkowane naturalnymi metodami z lokalnych sezonowych produktów jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Tradycyjne przepisy staropolskie kojarzą się z wykwintnym smakiem i wysoką jakością, czyli sezonowymi warzywami i owocami dojrzewającymi w słońcu, mięsem od lokalnych wytwórców oraz naturalnymi i zdrowymi metodami produkcji. Wysoka jakość regionalnych wyrobów łączy się zwykle z wyższą ceną.

Charakterystyka dań regionalnych mówi nam, że pochodzą one z danego regionu, są na tym terenie wyrabiane z lokalnych produktów. Kuchnia polska charakteryzuje się dużą kalorycznością i wykorzystaniem głównie dań mącznych i ziemniaczanych. Podobnie jak inne kuchnie Europy środkowej i wschodniej, jej źródłem jest proste jedzenie ludowe. Większość potraw regionalnych to znane staropolskie zupy, wypieki, potrawy mączne i ziemniaczane czy dania mięsne. Są wśród nich także sery, napoje, wędliny itp.

Tradycyjne dania regionalne - charakterystyka poszczególnych regionów Polski

Wśród regionów szczególnie bogatych w znane dania regionalne wyróżniają się Podhale, Śląsk, Małopolska, Wielkopolska i Podlasie. Ciekawe dania regionalne znajdziemy również na Kurpiach, Kujawach, Kaszubach, Warmii, czy na Pomorzu.

Szczególnie ciekawe dania znajdziemy na Podhalu, które niegdyś było najbiedniejszym regionem Polski, gdzie jednak bieda, surowy klimat i wyjątkowe warunki geograficzne pobudziły inwencję kulinarną. Kuchnia tego regionu opiera się na ziemniakach, kapuście i owczym mleku. Do tradycyjnych dań tego regionu należą:

  • kwaśnica, czyli zupa z kapustą kiszoną,
  • żętyca, czyli napój z serwatki,
  • sery jak oscypki i bundz.

W regionie Małopolski powstała charakterystyczna kuchnia galicyjska, która wykształciła się głównie w czasie zaborów, kiedy to zaczerpnęła z wpływów austriackich i węgierskich. W Krakowie zaczęto serwować takie dania, jak jaja po wiedeńsku, czy sznycel po wiedeńsku. Znanym daniem krakowskim jest również kaczka faszerowana czy flaki po krakowsku. Z Krakowa pochodzą też słynne wypieki jak sernik wiedeński czy bajgle. Sernik wiedeński stał się popularnym ciastem w Polsce, szczególnie że jest to wypiek niskokaloryczny, pieczony bez spodu i z polewą czekoladową. Krakowskie bajgle sprzedawane są na straganach, jako popularna, uliczna przekąska. Prawdopodobnie wywodzą się z bajgli charakterystycznych dla kuchni żydowskiej, chociaż splot obwarzanka jest zupełnie inny.

Na uwagę zasługuje regionalna kuchnia Podlasia, która nosi ślady silnych wpływów kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Jak kuchnie tego rejonu świata potrawy oparte są głównie na ziemniakach. Z Podlasia pochodzą baby i kiszki ziemniaczane oraz kołduny z mięsem. Tutaj wyrabia się słynne wędliny jak litewskie kindziuk czy kiełbasa suszona. Słynna polska wódka żubrówka również pochodzi z Podlasia.

Regionem słynącym z charakterystycznej kuchni jest Wielkopolska, gdzie również rozwinęły się ludowe potrawy w oparciu o ziemniaka. Jada się tu pyzy ziemniaczane, placki ziemniaczane oraz tzw. “żelazne prażoki” czyli gotowane ziemniaki z masłem i skwarkami. Tu również upowszechniły się dania z kapusty jak “ciupka z grochem”, czyli kapusta z grochem.

Przepisy kulinarne na znane, staropolskie potrawy regionalne i narodowe

Regionalne dania mączne i ziemniaczane

Kuchnia polska jest dość kaloryczna i oparta na daniach ziemniaczanych i mącznych. Dania regionalne wywodzą się głównie z kuchni ludowej i często przypominają tradycje wschodnich sąsiadów jak Litwa, Białoruś i Ukraina, gdyż powstały w podobnych warunkach geograficznych.

Na kresach wschodnich można zjeść tradycyjne kluski ziemniaczane, jak kartacze nadziewane mielony mięsem. Kartacze mają kształt podłużny i nieco przypominają litewskie cepeliny. Podobnym daniem są wielkopolskie pyzy z nadzieniem mięsnym lub bez. Pysznym daniem na bazie ziemniaków, słoniny i skwarek są babki ziemniaczane i kiszki ziemniaczane, serwowane w północno-wschodniej Polsce. O ile z regionu Wielkopolski pochodzą placki ziemniaczane, to na Suwalszczyźnie podaje się bliny żmudzkie, czyli placki ziemniaczane nadziewane mięsem.

W Poznaniu tradycyjnym daniem są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z serkiem z przyprawami. Natomiast na Podhalu podaje się moskole, czyli rodzaj placków kartoflanych z mąką.

Do ciekawych, mącznych dań regionalnych należą kluski śląskie, popularne dziś w całej Polsce oraz cebularze z regionu Lubelszczyzny. W wielu regionach podaje się staropolskie kuliste kluski w rodzaju knedli. W Katowicach można zjeść kulebele nadziewane mięsem. Na południu zaś jada się parowańce, czyli kluski gotowane na parze, podawane z owocami.

Regionalne wypieki

Słynne regionalne wypieki:

  • rogale świętomarcińskie z regionu Wielkopolski,
  • sękacz z Podlasia,
  • sernik wiedeński i bajgle z Krakowa,
  • ciasto z jeżynami z Mazur,
  • góralskie pączki ziemniaczane,
  • cebularze z Lubelszczyzny,

W różnych regionach Polski jada się nie tylko ciasta, lecz także tradycyjne słodkie wypieki codzienne. Przykładem są placki ziemniaczane, które można jeść na słodko. Podobne placki z dodatkiem marchwi jadane na kresach, noszą nazwę ołatków. Na Podkarpaciu jada się prozaiki, czyli placki mączne podawane z serem białym lub marmoladą.

Na wschodzie daniem regionalnym są bliny, czyli rodzaj racuchów z mąki i drożdży. Na Śląsku tradycyjnym daniem na słodko są buchty, czyli gotowane na parze kluski, które podaje się z dżemem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto