Kuchnia portugalska
-
Leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu …
20 + 240 min trudny 30 160 kcal -
Caldo verde
Caldo verde to pyszna portugalska zupa na bazie jarmużu i kiełbasy chorizo, która zachwyca pysznym smakiem. Jej nazwa oznacza po …
15 + 45 min łatwy 6 176 kcal -
Feijoada
Feijoada to jedna z klasycznych, tradycyjnych, bardzo popularnych dań charakterystycznych dla kuchni brazylijskiej. Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z …
30 + 60 min średni 5 795 kcal
Pozostałe przepisy kuchni portugalskiej
-
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i …
30 + 240 min łatwy 30 156 kcal -
Sardinha assada
Sardinha assada to tradycyjne danie kuchni Portugalskiej. Kuchnia Portugalska słynie ze świeżych ryb i owoców morza, gdyż ponad połowa państwa …
10 + 20 min łatwy 5 445 kcal -
Cataplana de marisco
Cataplana de Marisco to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Cataplana to nie tylko nazwa dania. Nazwa ta oznacza także naczynie …
10 + 30 min łatwy 10 253 kcal -
Arroz doce
Arroz doce to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Danie przygotowywane jest na bazie ryżu gotowanego z dodatkiem mleka i skórki …
10 + 30 min łatwy 4 832 kcal -
Francesinha
Francesinha to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Inspiracją na powstanie dania były francuskie tosty a nazwa dania oznacza po prostu …
10 + 20 min łatwy 4 587 kcal -
Bacalhau
Bacalhau to tradycyjny portugalski dodatek do wielu dań. Tak jak we Włoszech prosciutto czy parmezan w Portugalii to właśnie Bacalhau …
20 + 30 min łatwy 3 1168 kcal
-
Cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa to tradycyjne danie wywodzące się z Portugalii. Jest to rodzaj gulaszu mięsnego, łączy on w sobie różne …
15 + 120 min łatwy 7 851 kcal -
Caldeirada
Caldeirada to tradycyjna zupa przygotowywana w Portugalii. Powstaje ona na bazie świeżych ryb i owoców morza oraz warzyw. Przepis na …
10 + 30 min łatwy 6 368 kcal -
Açorda
Açorda to tradycyjna portugalska zupa. Wykonuje się ją z czerstwego chleba i bulionu drobiowego. Zupa może być podana z różnymi …
10 + 50 min łatwy 5 498 kcal -
Grillowane sardynki
Grillowane sardynki to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Bardzo duża część państwa znajduje się nad oceanem, dlatego kuchnia słynie z owoców …
10 + 30 min łatwy 5 226 kcal -
Bifana
Bifana to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Podawane jest jako fast food podczas wieczornych imprez. Pyszne duszone w sosie mięso …
20 + 60 min łatwy 4 538 kcal
-
Malasadas
Malasadas to słodki deser pochodzący z Portugalii. Słodkie smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe przypomina nasze pączki. Portugalski odpowiednik jest …
130 + 20 min łatwy 20 438 kcal -
Pasteis de nata
Pasteis de nata to portugalskie babeczki z nadzienie budyniowym, które charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Wywodzą się one z lizbońskiego …
30 + 18 min łatwy 10 278 kcal -
Pastel de nata
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 40 min łatwy 12 286 kcal -
Kasztany jadalne
Kasztany jadalne to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni portugalskiej. Pieczone kasztany to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz …
20 + 35 min łatwy 5 196 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Farofa
Farofa to proste danie, którego korzenie wywodzą się z kuchni brazylijskiej. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo …
10 + 15 min łatwy 2 662 kcal
Kuchnia portugalska - co to jest?
Kuchnia portugalska wywodzi się z łagodnego klimatu śródziemnomorsko oceanicznego. Jada się tam głównie ryby, owoce morza, dania z mięs, jajka oraz sery owcze i kozie. Warzywa służą jako dodatek do zup czy gulaszy. Natomiast mało jada się dań mącznych i mlecznych. Nawet portugalskie desery i słodkie przysmaki zawierają mało mąki, za to robione są z różnymi rodzajami nadzienia. Portugalia słynie z wyrobu wina, którego pije się dużo. Flagowym daniem Portugalii jest suszony dorsz, z którego robi się mnóstwo potraw, jak krokiety, pulpety, gulasze, zupy czy ryby w cieście. Typową przystawką są sery, kiełbasy, grillowane sardynki, zaś klasyczna portugalska kanapka składa się z zapiekanej bułki z mięsem podanej z jajkiem sadzonym i sosem pomidorowym.
Kuchnia portugalska - opis, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Portugalia jest popularnym kierunkiem wycieczek, jednak kuchnia portugalska jest znacznie mniej znana, niż na przykład kuchnia syczuańska lub kuchnia hiszpańska. Co ciekawe, jest to kuchnia mało wyszukana, prosta i oparta głównie na rybach i owocach morza. Popularne jest jedzenie suszonego dorsza, serów i jajek pod różnymi postaciami. Przedstawiamy najciekawsze przepisy i przysmaki kuchni portugalskiej, które warto spróbować.
Jak kształtowały się narodowe przepisy portugalskie
Kuchnia portugalska - charakterystyka i typowe jedzenie tego regionu
Portugalia położona jest na wybrzeżu oceanu Atlantyckiego i panuje tam łagodny klimat śródziemnomorski oceaniczny, który charakteryzuje się krótką i łagodną zimą i upalnym latem. Klimat ten sprzyja uprawie winorośli, dlatego też w Portugalii produkuje się i pije dużo wina. Kuchnia portugalska znacznie różni się od kuchni hiszpańskiej, jednak zachowały się w niej również wpływy arabskie, pozostałe po podbiciu tych ziem przez Arabów w średniowieczu.
Jako kraj nadmorski Portugalia słynie z dań rybnych, szczególnie z dorsza. Jedzenie ryb jest tak popularne, że Portugalia musiała szukać bardziej odległych łowisk dorsza. Jest to kuchnia niewyszukana podobnie jak polska kuchnia podhalańska. Tradycyjne przepisy i sposób jedzenia ukształtował morski klimat śródziemnomorski, dlatego jest ona zupełnie inna, niż kontynentalna kuchnia podhalańska lub kuchnia syczuańska z wilgotnego i ciepłego regionu.
Podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej, zwyczajowe jest jedzenie obfitej kolacji, która jest głównym posiłkiem dnia. Natomiast na śniadanie i obiad jada się potrawy lekkie w małej ilości. Śniadanie zwykle składa się z ciasta i czarnej kawy. Natomiast na kolację jada się ryby, zupy, gulasze mięsne lub rybne. Sery traktowane są jako przysmaki i jadane są jako przystawka lub deser.
Z jakich produktów powstają narodowe i regionalne potrawy portugalskie
Kuchnia portugalska odznacza się także zróżnicowaniem i podziałem na różne kuchnie regionalnie. Podczas gdy na wybrzeżu jada się głównie dania z ryb i owoców morza, to w głębi kraju króluje mięso i sery. Każdy region posiada własne potrawy regionalne.
Składniki jakich używa kuchnia portugalska:
- ryby i owoce morza,
- mięso wołowe, wieprzowe,
- owcze i kozie sery,
- jajka,
- warzywa: ziemniaki, cebula, kapusta, czosnek, fasola, marchew.
Podobnie jak kuchnia syczuańska, także kuchnia portugalska używa dużo przypraw, które były przywożone z zamorskich wypraw. Stosuje się tu orientalne przyprawy jak cynamon, wanilia, pieprz, szafran, papryka oraz papryczka piri piri. Kuchnia portugalska używa dużo ziół jak rozmaryn, tymianek, oregano, mięta, liść laurowy itp. O ile kuchnia syczuańska jest bardzo ostra, to kuchnia portugalska oferuje raczej łagodne smaki.
Tradycyjne, narodowe dania portugalskie
Przepisy na dania główne
Podstawą kuchni portugalskiej są ryby, szczególnie dorsz. Narodową potrawą jest dorsz moczony w wodzie morskiej i suszony na słońcu. Podobno można go przyrządzić na 365 sposobów. Dorsza używa się do zapiekanek z ziemniakami. Dorsza zapieka się w cieście lub robi z nich pulpety lub krokiety. Różne ryby i owoce morza służą do gotowania zup rybnych i gulaszy rybnych.
Kuchnia portugalska słynie również z zup i dań mięsnych. Popularnym daniem są flaki z białą fasolą. Zimą jada się danie jednogarnkowe z wołowiny, wieprzowiny i różnych warzyw. Pysznym daniem jest wieprzowina z mięczakami. W niektórych regionach jada się pieczone prosię, zaś daniem wartym spróbowania są portugalskie steki bife.
Tradycyjne portugalskie przystawki oraz desery, ciasta i słodkie przysmaki
Portugalia słynie z serów owczych i kozich, które są jadane raczej jako przystawki lub desery. Do ulubionych przystawek należy grillowana kiełbasa alheira lub grillowane sardynki. Tradycyjne portugalskie kanapki są bombą kaloryczną, gdyż przygotowuje się je z mięsem i serem. Kanapki się zapieka, zaś na wierzchu kładzie jajko sadzone, a całość polewa sosem pomidorowym.
Portugalia słynie także z dań na słodko, jak ciasta, babeczki i małe ciasteczka. W Lizbonie piecze się małe babeczki z nadzieniem budyniowym posypane cynamonem. Podaje się tam różne rodzaje małych ciasteczek oraz ciasta biszkoptowe.