Kuchnia portugalska - opis, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Portugalia jest popularnym kierunkiem wycieczek, jednak kuchnia portugalska jest znacznie mniej znana, niż na przykład kuchnia syczuańska lub kuchnia hiszpańska. Co ciekawe, jest to kuchnia mało wyszukana, prosta i oparta głównie na rybach i owocach morza. Popularne jest jedzenie suszonego dorsza, serów i jajek pod różnymi postaciami. Przedstawiamy najciekawsze przepisy i przysmaki kuchni portugalskiej, które warto spróbować.
Jak kształtowały się narodowe przepisy portugalskie
Kuchnia portugalska - charakterystyka i typowe jedzenie tego regionu
Portugalia położona jest na wybrzeżu oceanu Atlantyckiego i panuje tam łagodny klimat śródziemnomorski oceaniczny, który charakteryzuje się krótką i łagodną zimą i upalnym latem. Klimat ten sprzyja uprawie winorośli, dlatego też w Portugalii produkuje się i pije dużo wina. Kuchnia portugalska znacznie różni się od kuchni hiszpańskiej, jednak zachowały się w niej również wpływy arabskie, pozostałe po podbiciu tych ziem przez Arabów w średniowieczu.
Jako kraj nadmorski Portugalia słynie z dań rybnych, szczególnie z dorsza. Jedzenie ryb jest tak popularne, że Portugalia musiała szukać bardziej odległych łowisk dorsza. Jest to kuchnia niewyszukana podobnie jak polska kuchnia podhalańska. Tradycyjne przepisy i sposób jedzenia ukształtował morski klimat śródziemnomorski, dlatego jest ona zupełnie inna, niż kontynentalna kuchnia podhalańska lub kuchnia syczuańska z wilgotnego i ciepłego regionu.
Podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej, zwyczajowe jest jedzenie obfitej kolacji, która jest głównym posiłkiem dnia. Natomiast na śniadanie i obiad jada się potrawy lekkie w małej ilości. Śniadanie zwykle składa się z ciasta i czarnej kawy. Natomiast na kolację jada się ryby, zupy, gulasze mięsne lub rybne. Sery traktowane są jako przysmaki i jadane są jako przystawka lub deser.
Z jakich produktów powstają narodowe i regionalne potrawy portugalskie
Kuchnia portugalska odznacza się także zróżnicowaniem i podziałem na różne kuchnie regionalnie. Podczas gdy na wybrzeżu jada się głównie dania z ryb i owoców morza, to w głębi kraju króluje mięso i sery. Każdy region posiada własne potrawy regionalne.
Składniki jakich używa kuchnia portugalska:
- ryby i owoce morza,
- mięso wołowe, wieprzowe,
- owcze i kozie sery,
- jajka,
- warzywa: ziemniaki, cebula, kapusta, czosnek, fasola, marchew.
Podobnie jak kuchnia syczuańska, także kuchnia portugalska używa dużo przypraw, które były przywożone z zamorskich wypraw. Stosuje się tu orientalne przyprawy jak cynamon, wanilia, pieprz, szafran, papryka oraz papryczka piri piri. Kuchnia portugalska używa dużo ziół jak rozmaryn, tymianek, oregano, mięta, liść laurowy itp. O ile kuchnia syczuańska jest bardzo ostra, to kuchnia portugalska oferuje raczej łagodne smaki.
Tradycyjne, narodowe dania portugalskie
Przepisy na dania główne
Podstawą kuchni portugalskiej są ryby, szczególnie dorsz. Narodową potrawą jest dorsz moczony w wodzie morskiej i suszony na słońcu. Podobno można go przyrządzić na 365 sposobów. Dorsza używa się do zapiekanek z ziemniakami. Dorsza zapieka się w cieście lub robi z nich pulpety lub krokiety. Różne ryby i owoce morza służą do gotowania zup rybnych i gulaszy rybnych.
Kuchnia portugalska słynie również z zup i dań mięsnych. Popularnym daniem są flaki z białą fasolą. Zimą jada się danie jednogarnkowe z wołowiny, wieprzowiny i różnych warzyw. Pysznym daniem jest wieprzowina z mięczakami. W niektórych regionach jada się pieczone prosię, zaś daniem wartym spróbowania są portugalskie steki bife.
Tradycyjne portugalskie przystawki oraz desery, ciasta i słodkie przysmaki
Portugalia słynie z serów owczych i kozich, które są jadane raczej jako przystawki lub desery. Do ulubionych przystawek należy grillowana kiełbasa alheira lub grillowane sardynki. Tradycyjne portugalskie kanapki są bombą kaloryczną, gdyż przygotowuje się je z mięsem i serem. Kanapki się zapieka, zaś na wierzchu kładzie jajko sadzone, a całość polewa sosem pomidorowym.
Portugalia słynie także z dań na słodko, jak ciasta, babeczki i małe ciasteczka. W Lizbonie piecze się małe babeczki z nadzieniem budyniowym posypane cynamonem. Podaje się tam różne rodzaje małych ciasteczek oraz ciasta biszkoptowe.