Chleb tostowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie tostowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb tostowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze chleba tostowego - tabela

Energia i białka

Chleb tostowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w chlebie tostowym
Białko 13.00 g 9.40 g
Fenyloalanina 0.32 mg 0.45 mg

Węglowodany w chlebie tostowym

Chleb tostowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g
Węglowodany 55.80 g 53.10 g
Węglowodany przyswajalne 51.10 g 46.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 4.70 g 6.40 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb tostowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 4.27 g 3.60 g
Tłuszcze nasycone 1.53 g 1.28 g
Tłuszcze nienasycone 2.74 g 2.32 g
Tłuszcze jednonasycone 1.02 g 1.44 g
Tłuszcze wielonasycone 1.72 g 0.88 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na chleb tostowy

Chleb tostowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 0.15 mg 0.07 mg
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C 0.20 mg 0.20 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E b/d 0.37 mg
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.44 mg 0.38 mg
Ryboflawina 0.38 mg 0.33 mg
Niacyna 6.25 mg 3.76 mg
Foliany 86.00 µg (mcg) 103.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d 4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb tostowy

Chleb tostowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g
Sód 601.00 mg 664.00 mg
Potas 223.00 mg 183.00 mg
Wapń 165.00 mg 80.00 mg
Fosfor 188.00 mg 138.00 mg
Magnez 59.00 mg 43.00 mg
Żelazo 4.09 mg 3.10 mg
Cynk 1.47 mg 1.25 mg
Miedź 0.20 mg 0.20 mg
Mangan 1.38 mg 0.91 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172687/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172685/nutrients

Alergie w chlebie tostowym

  • Chleb tostowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb tostowy żytni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem tostowym

Przepisy z chlebem tostowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto