Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Opublikowano: 02.03.2021 r., 21:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko po benedyktyńsku tradycyjne
Jajko po benedyktyńsku tradycyjne
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne.
Przygotowanie 20 min
859 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Masło (45 g)
  • Chleb tostowy (90 g)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
garnek, toster

Przepis na jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej krok po kroku

Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.

Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.

Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.

W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.

Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.

Jak oceniasz przepis na jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne. Poniżej przedstawię jak się robi jajka po benedyktyńsku, nie tylko w wersji klasycznej, ale również poznasz przepisy w wersjach nieco zmienionych m.in. z: sosem chrzanowym, z guacamole i łososiem wędzonym oraz z serem burrata i pesto czerwonym. Wszystkie propozycje na przepisy na jajko benedyktyńskie warto spróbować, bo połączenia smaków idealnie do siebie pasują.

Alergeny w jajkach po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
220.31
859.20
Białko (g)
11.69
45.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
7.77
30.31
Węglowodany przyswajalne (g)
7.21
28.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
14.00
54.61
Tłuszcze nasycone (g)
6.92
27.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.08
27.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.06
19.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
7.87
Cholesterol (mg)
214.42
836.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
124.35
484.95
Witamina B6 (mg)
0.17
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
2.27
Witamina C (mg)
0.02
0.09
Witamina D (µg (mcg))
1.07
4.17
Witamina E (mg)
0.72
2.82
Retinol (µg (mcg))
123.57
481.91
Tiamina (mg)
0.14
0.53
Ryboflawina (mg)
0.31
1.22
Niacyna (mg)
1.93
7.53
Foliany (µg (mcg))
34.83
135.82
Beta karoten (µg (mcg))
9.48
36.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
326.30
1272.57
Potas (mg)
166.47
649.22
Wapń (mg)
52.96
206.54
Fosfor (mg)
170.63
665.44
Magnez (mg)
18.67
72.80
Żelazo (mg)
1.55
6.03
Cynk (mg)
1.19
4.66
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Masło
45 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Chleb tostowy
90 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Koszt składników
44.50