Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek

Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj aż sos zgęstnieje.

Chleb upiecz w piekarniku.

Szynkę usmaż na maśle klarowanym.

Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.

Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sososem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem

Jajko po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Jajko po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Koszt przygotowania dania
13.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
451 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Jajkach po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku oraz dodatku mięsnego. Tosty benedyktyńskie można podać z szynką wieprzową zamiast bekonu, a zamiast sosu holenderskiego idealnie komponuje się tutaj sos chrzanowy. Sos robi się ekspresowo i zdecydowanie prościej niż sos holenderski.

Wartości odżywcze Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
155.60 kcal
451.25 kcal
Białko
10.27 g
29.79 g

Węglowodany w jajkach po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
9.97 g
28.93 g
Węglowodany przyswajalne
9.06 g
26.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
2.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
8.08 g
23.43 g
Tłuszcze nasycone
4.82 g
13.97 g
Tłuszcze nienasycone
3.26 g
9.46 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
6.11 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
3.34 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
149.45 mg
433.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
60.69 µg (mcg)
176.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.36 mg
3.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.87 µg (mcg)
2.52 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
1.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
60.69 µg (mcg)
176.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.91 mg
5.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
34.83 µg (mcg)
101.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
0.22 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
366.55 mg
1063.01 mg
Potas
161.50 mg
468.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
51.57 mg
149.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
144.60 mg
419.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.33 mg
53.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
4.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.13 mg
3.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Jajkach po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Chrzan
30 g
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Pieczarki
10 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Chleb tostowy
90 g
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Szynka wieprzowa
80 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób