Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Opublikowano: 03.03.2021 r., 14:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śniadanie z jajkiem i sosem
Jajko po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Świetny przepis na jajka po benedyktyńsku. Zamiast sosu holenderskiego podane z sosem chrzanowym. Jest to inna wersja tego dania, jednak jest równie dobra jak wersja tradycyjna.
Przygotowanie 30 min
451 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Chrzan (30 g)
  • Pieczarki (10 g)
  • Chleb tostowy (90 g)
  • Szynka wieprzowa (80 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek

Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym krok po kroku

Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj aż sos zgęstnieje.

Chleb upiecz w piekarniku.

Szynkę usmaż na maśle klarowanym.

Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.

Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sososem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem

Jak oceniasz przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku oraz dodatku mięsnego. Tosty benedyktyńskie można podać z szynką wieprzową zamiast bekonu, a zamiast sosu holenderskiego idealnie komponuje się tutaj sos chrzanowy. Sos robi się ekspresowo i zdecydowanie prościej niż sos holenderski.

Alergeny w jajkach po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
155.60
451.25
Białko (g)
10.27
29.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
9.97
28.93
Węglowodany przyswajalne (g)
9.06
26.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
8.08
23.43
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
13.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.26
9.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
6.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
3.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
149.45
433.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
60.69
176.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
3.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.87
2.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
60.69
176.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
5.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.83
101.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.22
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
366.55
1063.01
Potas (mg)
161.50
468.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.57
149.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.60
419.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.33
53.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
4.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.13
3.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Chrzan
30 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Pieczarki
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Chleb tostowy
90 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Szynka wieprzowa
80 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Koszt składników
41.50