Tosty z jajkiem i bekonem

Opublikowano: 28.07.2022 r., 15:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tosty z jajkiem i bekonem podane na białym talerzu.
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
735 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Boczek wędzony bez kości w plastrach (50 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Chleb tostowy 2 kromki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, toster

Przepis na tosty z jajkiem i bekonem krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk.

Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną.

Pieczywo tostowe opiecz w tosterze.

Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na tosty z jajkiem i bekonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat tostów z jajkiem i bekonem

Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. Sprawdzony przepis na tosty z jajkiem i bekonem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, jajka, chleb tostowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić tosty z jajkiem i bekonem? Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk. Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze. Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Boczek jest również źródłem witamin z grupy B. Stanowi jeden z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.

Podsumowując smaczne tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie. Dobre tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych sezonowych warzyw, które wzbogacą danie w wiele składników odżywczych. Tosty są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w tostach z jajkiem i bekonem

Lista alergenów dla tostów z jajkiem i bekonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Wartości odżywcze tostów z jajkiem i bekonem

na 100g gotowej potrawy

Tosty z jajkiem i bekonem to doskonała propozycja na śniadania. Tosty z dodatkami są dość kaloryczne i ciężkostrawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
294.19
735.46
Białko (g)
16.21
40.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
21.27
53.19
Węglowodany przyswajalne (g)
19.53
48.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
15.66
39.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
12.30
Tłuszcze nienasycone (g)
10.74
26.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.19
17.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.55
8.87
Cholesterol (mg)
169.89
424.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
67.22
168.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.89
2.22
Witamina E (mg)
0.51
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.22
168.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.28
10.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.00
127.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
592.30
1480.74
Potas (mg)
231.22
578.06
Wapń (mg)
85.96
214.91
Fosfor (mg)
222.15
555.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.48
81.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.40
6.01
Cynk (mg)
1.64
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z jajkiem i bekonem 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów z jajkiem i bekonem

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
50 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Chleb tostowy
100 g
2 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Koszt składników
20.50