Przepis na tosty z jajkiem i bekonem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, toster

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk.

Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną.

Pieczywo tostowe opiecz w tosterze.

Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Tosty z jajkiem i bekonem podane na białym talerzu.
Tosty z jajkiem i bekonem
Koszt przygotowania dania
5.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
735 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Tosty z jajkiem i bekonem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tostach z jajkiem i bekonem

Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. Sprawdzony przepis na tosty z jajkiem i bekonem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, jajka, chleb tostowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić tosty z jajkiem i bekonem? Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk. Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze. Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Boczek jest również źródłem witamin z grupy B. Stanowi jeden z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.

Podsumowując smaczne tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie. Dobre tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych sezonowych warzyw, które wzbogacą danie w wiele składników odżywczych. Tosty są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze tostów z jajkiem i bekonem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
294.19 kcal
735.46 kcal
Białko
16.21 g
40.53 g

Węglowodany w tostach z jajkiem i bekonem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
21.27 g
53.19 g
Węglowodany przyswajalne
19.53 g
48.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
4.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
15.66 g
39.14 g
Tłuszcze nasycone
4.92 g
12.30 g
Tłuszcze nienasycone
10.74 g
26.84 g
Tłuszcze jednonasycone
7.19 g
17.97 g
Tłuszcze wielonasycone
3.55 g
8.87 g
Cholesterol
169.89 mg
424.72 mg

Witaminy w przepisie na tosty z jajkiem i bekonem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
67.22 µg (mcg)
168.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
1.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.89 µg (mcg)
2.22 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
67.22 µg (mcg)
168.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.28 mg
10.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.00 µg (mcg)
127.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tosty z jajkiem i bekonem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
592.30 mg
1480.74 mg
Potas
231.22 mg
578.06 mg
Wapń
85.96 mg
214.91 mg
Fosfor
222.15 mg
555.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
32.48 mg
81.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.40 mg
6.01 mg
Cynk
1.64 mg
4.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z jajkiem i bekonem 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach z jajkiem i bekonem

Lista alergenów dla tostów z jajkiem i bekonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Cena przygotowania tostów z jajkiem i bekonem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
50 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Chleb tostowy
100 g
2 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na tosty z jajkiem i bekonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób