Krakersy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w krakersach oraz jakie alergie mogą powodować.
Krakersy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze krakersów - tabela

Energia i białka

Krakersykrakersy pełnoziarniste
na 100 gna 100 g
Białko7.30 g10.58 g
Fenyloalanina0.40 mg0.48 mg

Węglowodany w krakersach

Krakersykrakersy pełnoziarniste
na 100 gna 100 g
Węglowodany70.73 g69.55 g
Węglowodany przyswajalne63.83 g59.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)6.90 g10.30 g
Sacharoza (cukier)11.85 gb/d
Glukoza0.79 gb/d
Fruktoza0.42 g0.00 g
Skrobia47.38 g57.00 g
Laktoza0.00 gb/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Krakersykrakersy pełnoziarniste
na 100 gna 100 g
Tłuszcz16.40 g14.13 g
Tłuszcze nasycone4.46 g3.93 g
Tłuszcze nienasycone11.94 g10.20 g
Tłuszcze jednonasycone3.47 g3.25 g
Tłuszcze wielonasycone8.47 g6.95 g
Tłuszcze trans0.34 g0.20 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na krakersy

Krakersykrakersy pełnoziarniste
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.24 mg0.19 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E1.55 mg1.41 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.28 mg0.18 mg
Ryboflawina0.15 mg0.02 mg
Niacyna4.02 mg4.63 mg
Foliany38.00 µg (mcg)28.00 µg (mcg)
Beta karoten4.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krakersy

Krakersykrakersy pełnoziarniste
na 100 gna 100 g
Sód699.00 mg800.00 mg
Potas283.00 mg345.00 mg
Wapń92.00 mg36.00 mg
Fosfor302.00 mg331.00 mg
Magnez72.00 mg110.00 mg
Żelazo3.64 mg3.34 mg
Cynk1.64 mg2.63 mg
Miedź0.27 mg0.42 mg
Mangan1.55 mg2.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w krakersach

  • Krakersy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • krakersy pełnoziarniste - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Jaja i produkty pochodne, Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z krakersami

Przepisy z krakersami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto