Krakersy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w krakersach oraz jakie alergie mogą powodować.
Krakersy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze krakersów - tabela

Energia i białka

Krakersy krakersy pełnoziarniste
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w krakersach
Białko 7.30 g 10.58 g
Fenyloalanina 0.40 mg 0.48 mg

Węglowodany w krakersach

Krakersy krakersy pełnoziarniste
na 100 g na 100 g
Węglowodany 70.73 g 69.55 g
Węglowodany przyswajalne 63.83 g 59.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 6.90 g 10.30 g
Sacharoza (cukier) 11.85 g b/d
Glukoza 0.79 g b/d
Fruktoza 0.42 g 0.00 g
Skrobia 47.38 g 57.00 g
Laktoza 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Krakersy krakersy pełnoziarniste
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 16.40 g 14.13 g
Tłuszcze nasycone 4.46 g 3.93 g
Tłuszcze nienasycone 11.94 g 10.20 g
Tłuszcze jednonasycone 3.47 g 3.25 g
Tłuszcze wielonasycone 8.47 g 6.95 g
Tłuszcze trans 0.34 g 0.20 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na krakersy

Krakersy krakersy pełnoziarniste
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.24 mg 0.19 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 1.55 mg 1.41 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.28 mg 0.18 mg
Ryboflawina 0.15 mg 0.02 mg
Niacyna 4.02 mg 4.63 mg
Foliany 38.00 µg (mcg) 28.00 µg (mcg)
Beta karoten 4.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krakersy

Krakersy krakersy pełnoziarniste
na 100 g na 100 g
Sód 699.00 mg 800.00 mg
Potas 283.00 mg 345.00 mg
Wapń 92.00 mg 36.00 mg
Fosfor 302.00 mg 331.00 mg
Magnez 72.00 mg 110.00 mg
Żelazo 3.64 mg 3.34 mg
Cynk 1.64 mg 2.63 mg
Miedź 0.27 mg 0.42 mg
Mangan 1.55 mg 2.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w krakersach

  • Krakersy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • krakersy pełnoziarniste - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Jaja i produkty pochodne, Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z krakersami

Przepisy z krakersami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto