Przepis na roladę z chleba tostowego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
lodówka

Kromki chleba ułóż blisko obok siebie na stole. Połóż folię spożywczą i rozwałkuj.

Powinien powstać jeden kawałek chleba.

Roladę posmaruj majonezem i ketchupem.

Dodaj kukurydzę, pokrojony w kostkę boczek i paprykę.

Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp posiekaną pietruszką, zawiń całość i folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.

Pokrój roladę na 3-4 cm plastry.

rolada z chleba tostowego
Rolada z chleba tostowego
Koszt przygotowania dania
21.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Rolada z chleba tostowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z chleba tostowego

Rolada z chleba tostowego to nic innego jak szybki i prosty przepis na inną odsłonę chleba tostowego. Postaw na swoje ulubione dodatki i przekonaj się sam.

Mój dzisiejszy przepis na roladę z chleba tostowego będzie zawierał mięso w postaci boczku, jeśli jednak nie chcesz, aby farsz zawierał dodatek mięsa postaw na swoje ulubione dodatki. Idealnie sprawdzi się też wege farsz z tofu lub pieczarkami.

Do jej przygotowania potrzebny będzie Ci chleb tostowy, majonez, ketchup i dowolne dodatki takie jak warzywa czy mięso. U mnie jest to boczek, mozzarella, papryka, kukurydza z puszki i natka pietruszki.

W moim przepisie użyłam tradycyjnego pieczywa pszennego, które zawiera w swoim składzie mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić roladę z chleba tostowego?

Kromki chleba ułóż blisko obok siebie na stole. Połóż folię spożywczą i rozwałkuj. Powinien powstać jeden kawałek chleba. Następnie, roladę posmaruj majonezem i ketchupem. Dodaj kukurydzę, pokrojony w kostkę boczek i paprykę. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp posiekaną pietruszką, zawiń całość i folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój roladę na 3-4 cm plastry.

Tak naprawdę nasza szybka i łatwa rolada jest dobra do spożycia. Będzie to idealny pomysł na przekąskę imprezową, ale też na śniadanie czy na kolację.

Wartości odżywcze rolady z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
236.39 kcal
118.19 kcal
Białko
11.99 g
6.00 g

Węglowodany w roladzie z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
21.80 g
10.90 g
Węglowodany przyswajalne
19.56 g
9.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
1.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
11.40 g
5.70 g
Tłuszcze nasycone
4.66 g
2.33 g
Tłuszcze nienasycone
6.75 g
3.37 g
Tłuszcze jednonasycone
3.89 g
1.94 g
Tłuszcze wielonasycone
2.86 g
1.43 g
Cholesterol
25.35 mg
12.68 mg

Witaminy w przepisie na roladę z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
61.43 µg (mcg)
30.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
31.36 mg
15.68 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
0.31 mg
Retinol
23.27 µg (mcg)
11.63 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.11 mg
Niacyna
3.77 mg
1.89 mg
Foliany
44.86 µg (mcg)
22.43 µg (mcg)
Beta karoten
396.73 µg (mcg)
198.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladę z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
553.63 mg
276.81 mg
Potas
235.68 mg
117.84 mg
Wapń
115.95 mg
57.97 mg
Fosfor
169.80 mg
84.90 mg
Magnez
30.34 mg
15.17 mg
Żelazo
1.57 mg
0.78 mg
Cynk
1.39 mg
0.69 mg
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z chleba tostowego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z chleba tostowego

Lista alergenów dla rolady z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania rolady z chleba tostowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
300 g
8 kromek
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Majonez
30 g
3 łyzki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ketchup
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na roladę z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób