Rolada z chleba tostowego

Opublikowano: 01.10.2022 r., 14:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rolada z chleba tostowego
Rolada z chleba tostowego
Rolada z chleba tostowego to nic innego jak pieczywo połączone z Twoimi ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ona idealnie jako przekąska lub szybki lunch.
Przygotowanie 60 min
139 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Chleb tostowy 8 kromek (300 g)
  • Majonez 3 łyzki (30 g)
  • Ketchup 3 łyżki (30 g)
  • Kukurydza konserwowa (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Ser Mozzarella 1 kula (125 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na roladę z chleba tostowego krok po kroku

Na stole połóż folię spożywczą. Kromki chleba ułóż blisko obok siebie na folii (by kromki na siebie zachodziły. Rozwałkuj.

Powinien powstać jeden kawałek chleba.

Roladę posmaruj majonezem i ketchupem.

Dodaj kukurydzę, pokrojony w kostkę boczek i paprykę.

Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp posiekaną natką pietruszki, zawiń całość ciasno w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.

Pokrój roladę na 3-4 cm plastry.

Jak oceniasz przepis na roladę z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat rolady z chleba tostowego

Rolada z chleba tostowego to nic innego jak szybki i prosty przepis na inną odsłonę chleba tostowego. Postaw na swoje ulubione dodatki i przekonaj się sam.

Mój dzisiejszy przepis na roladę z chleba tostowego będzie zawierał mięso w postaci boczku, jeśli jednak nie chcesz, aby farsz zawierał dodatek mięsa postaw na swoje ulubione dodatki. Idealnie sprawdzi się też wege farsz z tofu lub pieczarkami.

Do jej przygotowania potrzebny będzie Ci chleb tostowy, majonez, ketchup i dowolne dodatki takie jak warzywa czy mięso. U mnie jest to boczek, mozzarella, papryka, kukurydza z puszki i natka pietruszki.

W moim przepisie użyłam tradycyjnego pieczywa pszennego, które zawiera w swoim składzie mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić roladę z chleba tostowego?

Kromki chleba ułóż blisko obok siebie na stole. Połóż folię spożywczą i rozwałkuj. Powinien powstać jeden kawałek chleba. Następnie, roladę posmaruj majonezem i ketchupem. Dodaj kukurydzę, pokrojony w kostkę boczek i paprykę. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp posiekaną pietruszką, zawiń całość i folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój roladę na 3-4 cm plastry.

Tak naprawdę nasza szybka i łatwa rolada jest dobra do spożycia. Będzie to idealny pomysł na przekąskę imprezową, ale też na śniadanie czy na kolację.

Alergeny w roladzie z chleba tostowego

Lista alergenów dla rolady z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze rolady z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Farsz rolady jest dowolny, śmiało możesz postawić na swoje ulubione dodatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
279.42
139.71
Białko (g)
13.88
6.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
26.37
13.18
Węglowodany przyswajalne (g)
24.06
12.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
13.24
6.62
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
7.77
3.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.29
2.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.48
1.74
Cholesterol (mg)
28.23
14.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
59.93
29.96
Witamina B6 (mg)
0.19
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.27
Witamina C (mg)
19.48
9.74
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.06
Witamina E (mg)
0.43
0.22
Retinol (µg (mcg))
31.28
15.64
Tiamina (mg)
0.27
0.13
Ryboflawina (mg)
0.26
0.13
Niacyna (mg)
4.21
2.10
Foliany (µg (mcg))
47.60
23.80
Beta karoten (µg (mcg))
308.37
154.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
630.50
315.25
Potas (mg)
225.40
112.70
Wapń (mg)
156.64
78.32
Fosfor (mg)
196.03
98.01
Magnez (mg)
35.13
17.56
Żelazo (mg)
2.03
1.02
Cynk (mg)
1.59
0.80
Miedź (mg)
0.11
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z chleba tostowego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z chleba tostowego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
300 g
8 kromek
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Majonez
30 g
3 łyzki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ketchup
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Kukurydza konserwowa
50 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
34.00