Roladki

roladki

Roladki mięsne to jedno z najczęściej robionych dań w naszym kraju. Zawijane mięso świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką, stanowiąc pożywne i pełnowartościowe danie na obiad. Do środka mięsnych roladek zazwyczaj wkłada się różnego rodzaju farsz, np. warzywny. Głównymi przyprawami roladek są zwykle pieprz i sól, ale też musztarda. W Polsce na Górnym Śląsku roladki mięsne często spożywane są w towarzystwie modrej kapusty i klusek śląskich.

Roladki - polecane przepisy

Roladki - pozostałe przepisy

Roladki – pomysły na wyjątkowe roladki z różnych rodzajów mięsa

Roladki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce, zwłaszcza na Śląsku. Najczęściej przygotowuje się w naszym kraju rolady schabowe, chodź inne mięso – drobiowe lub wołowe – również sprawdzą się znakomicie w tej potrawie. Jak zrobić zawijane mięso ze schabu na obiad? Jaki farsz, sos i dodatki najbardziej pasują do tego dania? Dowiedz się, jaki przepis na roladki jest najlepszy i wybierz pomysł, którym zaskoczysz niespodziewanych gości na obiedzie!

Najlepszy przepis na polskie roladki – sprawdź, jak zrobić zawijane roladki!

Kilka słów na temat historii roladek. Skąd wziął się pomysł na danie?

Pomysł na roladki narodził się w Polsce mniej więcej pod koniec XIX wieku. Właśnie wtedy mieszkańcy Śląska wreszcie zaczęli być coraz bogatsi. Mając więcej pieniędzy, mogli przeznaczać je na zakup mięsa – był to wcześniej przysmak dostępny głównie dla zamożniejszych rodzin. Niegdyś w każdym średniej klasy domowym gospodarstwie hodowane było bydło. Właśnie z tego powodu jedzono sporo wołowiny i przyrządzano z niej różne smaczne potrawy na obiad. Gdy wymyślono już, w jaki sposób robić rolady, tworzono je głównie z mięsa wołowego. Ciekawy jest fakt, że mięso wieprzowe dawniej nie było jadane tak często, jak dziś. Jeśli już, jedzono wieprzowinę wyłącznie w święto albo dni wolne od pracy. Stąd też wywodzi się dzisiejsza śląska tradycja jedzenia rolady w niedzielę.

Rolada jest jedną z najbardziej popularnych potraw dzisiejszej kuchni śląskiej. Zalicza się ją w tym rejonie Polski do dań tradycyjnych, których tworzenie w dalszym ciągu kultywowane jest na Śląsku. Jakie dodatki serwuje się wraz z roladą? Otóż zazwyczaj są to kluseczki śląskie i modra kapusta. Co z kolei stanowi farsz śląskich roladek? Najczęściej boczek, ogórki kiszone, cebula i możliwie ostra musztarda. Ślązacy nadają idealny kształt swoim roladkom poprzez spięcie ich wykałaczkami albo związanie sznurkiem. Jadąc w tamtą część Polski, grzechem będzie nie spróbować rolady – oczywiście pod warunkiem, że spożywa się mięso.

Jak zrobić tradycyjne roladki śląskie? O czym pamiętać, żeby nie zepsuć dania?

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę nietypowym daniem, warto zaserwować pyszne roladki rodem ze Śląska. Niektórzy pewni są, że roladki powinny być schabowe – jest to jednak nieprawda! Śląskich roladek nie robi się ze schabu, a jedynie z wołowiny. Jeśli rolada przyrządzona zostanie z wieprzowiny, wówczas powinno się nazywać ją zrazem. Wróćmy jednak do naszych zrazów z wołowiny. Do jej przygotowania przyda się boczek, musztarda, cebula, sól oraz pieprz. Można dodać też ogórki kiszone, które podbiją smak dania. O czym pamiętać, przyrządzając tradycyjne roladki śląskie? Istnieje kilka ważnych punktów, których należy przestrzegać.

  1. Pokrojone w plastry mięso należy bardzo cienko rozbijać, posypując je z jednej i drugiej strony pieprzem i solą, a także smarując musztardą. Dopiero wtedy wkłada się do środka składniki.
  2. Składników na farsz do roladek powinno być tak dużo, aby można było dobrze i szczelnie zawinąć je w plastry mięsa.
  3. Do zrobienia idealnych roladek trzeba obwiązać je sznurkiem, żeby w trakcie obróbki termicznej się nie rozleciały. Trzeba pamiętać, żeby później (po gotowaniu) je usunąć – ktoś mógłby je bowiem przypadkowo skonsumować.
  4. Roladki powinno się smażyć zawsze na gorącym, dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Przepisy na smażone roladki – sprawdź, które z nich zrobić na rodzinny obiad!

Roladki z karkówki

Danie jest świetną alternatywą dla śląskich roladek z wołowiny. Wystarczy przygotować karkówkę wieprzową, ogórki kiszone, pieczarki, musztardę i cebulę, a także przyprawy do smaku. Pieczarki z cebulą należy posiekać i podsmażyć. Ogórki kroi się osobno w kostkę. Mięso rozbija się na cienkie plastry, doprawia i smaruje musztardą. Następnie wkłada się tam farsz złożony z ogórków, cebuli i pieczarek i zawija roladki. Danie należy podsmażać na dobrze rozgrzanym tłuszczu na patelni, najlepiej po maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Smażone mięso następnie wstawia się na 20 minut do piekarnika. Z roladkami z karkówki idealnie komponuje się sos czosnkowy albo tatarski.

Danie może być świetnym pomysłem na obiad, który na pewno zaskoczy fanów mięsnych potraw. Roladki to również dobry pomysł na przystawkę na dowolny rodzaj imprezy – można jeść je również na zimno. Jeśli słabo radzisz sobie z ciężkostrawnymi składnikami farszu roladek, warto będzie zastąpić je np. pieczonymi bądź warzywami składnikami. Roladki z karkówki podawać możesz saute, ale naprawdę wybornie smakować będą razem z pieczonymi (albo gotowanymi) ziemniakami oraz surówką z buraków bądź czerwonej kapusty.

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Potrawa może być alternatywą dla tradycyjnej rolady śląskiej, ale też jej fit odpowiednikiem. Roladki te zawierają bowiem o wiele mniej kalorii, więc sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Do ich przygotowania wystarczy pierś z kurczaka, szpinak, czosnek, duszone pomidory, ser kozi i masło klarowane. Jeśli się nie odchudzasz, możesz dodać do przepisu również wędzony boczek. Masło klarowane podgrzewa się i dodaje do niego czosnek. Następnie dorzuca się szpinak, doprawia i smaży. Suszone pomidory należy pokroić i również wrzucić na patelnię. Później trzeba zdjąć patelnię z ognia i pokruszyć na znajdujące się tam składniki ser kozi. Piersi z kurczaka pokroić należy w plastry, najlepiej delikatnie je rozbijając. Następnie trzeba włożyć do środka farsz z patelni i szczelnie zawinąć roladki. Obsmaża się je najpierw na łyżce masa klarowanego, po równo z każdej strony. Później wystarczy już tylko włożyć danie na ok. 25 minut do żaroodpornego naczynia.

Roladki drobiowe ze szpinakiem to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. W dodatku jest to przepis naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Warto pamiętać też o tym, że szpinak w roladkach jest warzywem zawierającym wiele cennych dla organizmu właściwości i sporą ilość błonnika. Ser kozi to z kolei doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, w dodatku świetnie podkreśla on smak szpinaku i kurczaka. Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad dla całej rodziny, smaczne roladki drobiowe ze szpinakiem będą prawdziwym strzałem w dziesiątkę!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto