Rolada z indyka

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada z indyka podana na papierze do pieczenia leżącym na drewnianym blacie.
Rolada z indyka
Rolada z indyka z pesto i mozzarellą to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
445 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Ser mozzarella light (120 g)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Pesto zielone (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości plastry (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Przepis na roladę z indyka krok po kroku

Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą.

Każdy plaster mięsa posmaruj pesto.

Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry.

Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów.

Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami.

Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem.

Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na roladę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat rolady z indyka

Rolada z indyka pieczona w piekarniku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek z sezonowych warzyw. Prosty przepis na roladę z indyka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolady niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka bez skóry, mozzarella light, suszone pomidory, zielone pesto, boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić roladę z indyka? Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą. Każdy plaster mięsa posmaruj pesto. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry. Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy, dlatego jego odpowiednia podaż i ewentualna suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na niedoczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto (jest to choroba autoimmunologiczna). Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia ona kondycję włosów. Z racji niskiej zawartości kalorii jest to mięso chętnie wybierane przez osoby odchudzające się.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu rolada z indyka nadziewana pesto oraz mozzarellą to dobry pomysł na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Równie dobrze sprawdzi się jako danie na świątecznym stole. Smaczna rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w roladzie z indyka

Lista alergenów dla rolady z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Pesto zielone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze rolady z indyka

na 100g gotowej potrawy

Rolada z indyka do doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Rolada z dodatkiem sera mozzarella stanowi dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
212.21
445.65
Białko (g)
22.57
47.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
4.53
9.51
Węglowodany przyswajalne (g)
3.67
7.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
11.78
24.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.19
10.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.38
9.20
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.91
6.12
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.33
103.60
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.35
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
431.08
905.27
Potas (mg)
433.93
911.25
Wapń (mg)
124.24
260.90
Żelazo (mg)
1.15
2.41
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z indyka 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z indyka

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ser mozzarella light
120 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Pesto zielone
50 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.50