Przepis na roladę z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą.

Każdy plaster mięsa posmaruj pesto.

Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry.

Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów.

Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami.

Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem.

Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Rolada z indyka podana na papierze do pieczenia leżącym na drewnianym blacie.
Rolada z indyka
Koszt przygotowania dania
23.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
445 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
33

Rolada z indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z indyka

Rolada z indyka pieczona w piekarniku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek z sezonowych warzyw. Prosty przepis na roladę z indyka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolady niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka bez skóry, mozzarella light, suszone pomidory, zielone pesto, boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić roladę z indyka? Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą. Każdy plaster mięsa posmaruj pesto. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry. Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy, dlatego jego odpowiednia podaż i ewentualna suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na niedoczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto (jest to choroba autoimmunologiczna). Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia ona kondycję włosów. Z racji niskiej zawartości kalorii jest to mięso chętnie wybierane przez osoby odchudzające się.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu rolada z indyka nadziewana pesto oraz mozzarellą to dobry pomysł na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Równie dobrze sprawdzi się jako danie na świątecznym stole. Smaczna rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze rolady z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
212.21 kcal
445.65 kcal
Białko
22.57 g
47.39 g

Węglowodany w roladzie z indyka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.53 g
9.51 g
Węglowodany przyswajalne
3.67 g
7.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
11.78 g
24.73 g
Tłuszcze jednonasycone
4.38 g
9.20 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.91 g
6.12 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
49.33 mg
103.60 mg
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladę z indyka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę z indyka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
431.08 mg
905.27 mg
Potas
433.93 mg
911.25 mg
Wapń
124.24 mg
260.90 mg
Żelazo
1.15 mg
2.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z indyka 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z indyka

Lista alergenów dla rolady z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Pesto zielone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Cena przygotowania rolady z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ser mozzarella light
120 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Pesto zielone
50 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na roladę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób