Przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
koper
To będzie niezbędne
głęboki talerz

Tortillę wysmaruj serkiem i ułóż na niej szpinak.

Łososia pokój na mniejsze kawałki i dodaj do tortilli.

Całość zwiń i pokrój na mniejsze kawałki.

Roladki ze szpinakiem i łososiem podane na czarnej desce i udekorowane świeżymi ziołami.
roladki ze szpinakiem i łososiem
Koszt przygotowania dania
15.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Roladki ze szpinakiem i łososiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach ze szpinakiem i łososiem

Roladki ze szpinakiem i łososiem to naprawdę dobry wybór na szybką i bardzo smaczną przekąskę. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca. Wykonanie całego dania zabiera bardzo mało czasu, dzięki czemu jest ono idealne dla wszystkich, którzy nie mają go zbyt wiele. To danie, które sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i drugie śniadanie czy podwieczorek.

Przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznego dania w naprawdę szybkim czasie, które choć nie jest pracochłonne, prezentuje się naprawdę efektownie. Oprócz tego, że wspaniale smakuje i pięknie wygląda, jest również zdrowym wyborem na co dzień. To dlatego, że zawiera sporo dobroczynnych składników, których obecność w diecie wspiera zdrowie organizmu. Głównym produktem, które króluje w tej potrawie jest niewątpliwie łosoś. Ta ryba jest niezwykle popularna i łatwo dostępna. Charakteryzuje się dość delikatnym smakiem, dzięki czemu jest bardzo lubiana i często wybierana. Jednak to nie wszystkie jej zalety, oprócz walorów smakowych, ma również te zdrowotne. To naprawdę wspaniałe źródło kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z rodziny Omega 3, których obecność w diecie jest bardzo korzystna, a nawet niezbędna. Kwasy te, wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu, ale w szczególności układu immunologicznego, nerwowego, a także krwionośnego. Poza tym, to również dobre źródło białka, które wspaniale zastąpi mięso w diecie. Poza rybą w tym daniu jest również sporo szpinaku. To warzywo popularne, przez jednych bardzo lubiane, przez innych niekoniecznie. Ma naprawdę uniwersalne zastosowanie, ze względu na swój dość łagodny smak. Szpinak dostarcza sporo kwasu foliowego, a także witaminy K, które są niezbędne dla zdrowia organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki ze szpinakiem i łososiem, by były naprawdę smaczne, a do tego pełne smaku i aromatu, ten przepis na pewno ci się spodoba. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a jest bardzo efektowna. Należy pamiętać, by do jego wykonania konieczny jest świeży szpinak, mrożony nie sprawdza się w takim wydaniu. To danie dobre dla miłośników prostoty. Jest pyszne, a przy tym bardzo łatwe.

Wartości odżywcze roladek ze szpinakiem i łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
170.04 kcal
200.65 kcal
Białko
11.14 g
13.15 g
Fenyloalanina
0.43 mg
0.51 mg

Węglowodany w roladkach ze szpinakiem i łososiem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
13.97 g
16.48 g
Węglowodany przyswajalne
12.61 g
14.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
1.61 g
Sacharoza (cukier)
0.17 g
0.20 g
Glukoza
0.12 g
0.14 g
Fruktoza
0.10 g
0.12 g
Skrobia
9.84 g
11.61 g
Brak danych dla: szpinak.
czytaj dalej
Laktoza
0.40 g
0.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
7.62 g
8.99 g
Tłuszcze nasycone
4.16 g
4.91 g
Tłuszcze nienasycone
3.46 g
4.08 g
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
2.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
1.42 g
Cholesterol
20.53 mg
24.23 mg

Witaminy w przepisie na roladki ze szpinakiem i łososiem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
143.62 µg (mcg)
169.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.22 mg
Witamina B12
1.39 µg (mcg)
1.64 µg (mcg)
Witamina C
5.98 mg
7.05 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy z czosnkiem.
czytaj dalej
Witamina D
7.28 µg (mcg)
8.59 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
43.30 µg (mcg)
51.09 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.22 mg
Niacyna
3.30 mg
3.89 mg
Foliany
67.09 µg (mcg)
79.16 µg (mcg)
Beta karoten
1204.15 µg (mcg)
1420.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki ze szpinakiem i łososiem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
524.09 mg
618.42 mg
Potas
239.15 mg
282.20 mg
Wapń
73.34 mg
86.54 mg
Fosfor
144.19 mg
170.15 mg
Magnez
31.04 mg
36.63 mg
Żelazo
1.88 mg
2.21 mg
Cynk
0.43 mg
0.51 mg
Miedź
0.15 mg
0.18 mg
Mangan
0.34 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek ze szpinakiem i łososiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach ze szpinakiem i łososiem

Lista alergenów dla roladek ze szpinakiem i łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Cena przygotowania roladek ze szpinakiem i łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
60 g
1 szt
4.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Łosoś wędzony
100 g
1 plaster
12.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
25 g
1 łyżka
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Szpinak
50 g
1 garść
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób