Roladki ze szpinakiem i łososiem

Opublikowano: 25.10.2021 r., 16:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki ze szpinakiem i łososiem podane na czarnej desce i udekorowane świeżymi ziołami.
Roladki ze szpinakiem i łososiem
Roladki ze szpinakiem i łososiem będą świetnym wyborem dla wszystkich miłośników prostych dań. Sprawdzą się idealnie jako przystawka na domowe imprezy.
Przygotowanie 15 min
200 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla 1 szt (60 g)
  • Łosoś wędzony 1 plaster (100 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem 1 łyżka (25 g)
  • Szpinak 1 garść (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
koper
Sprzęt kuchenny
głęboki talerz

Przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem krok po kroku

Tortillę wysmaruj serkiem i ułóż na niej szpinak.

Łososia pokój na mniejsze kawałki i dodaj do tortilli.

Całość zwiń i pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat roladek ze szpinakiem i łososiem

Roladki ze szpinakiem i łososiem to naprawdę dobry wybór na szybką i bardzo smaczną przekąskę. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca. Wykonanie całego dania zabiera bardzo mało czasu, dzięki czemu jest ono idealne dla wszystkich, którzy nie mają go zbyt wiele. To danie, które sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i drugie śniadanie czy podwieczorek.

Przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznego dania w naprawdę szybkim czasie, które choć nie jest pracochłonne, prezentuje się naprawdę efektownie. Oprócz tego, że wspaniale smakuje i pięknie wygląda, jest również zdrowym wyborem na co dzień. To dlatego, że zawiera sporo dobroczynnych składników, których obecność w diecie wspiera zdrowie organizmu. Głównym produktem, które króluje w tej potrawie jest niewątpliwie łosoś. Ta ryba jest niezwykle popularna i łatwo dostępna. Charakteryzuje się dość delikatnym smakiem, dzięki czemu jest bardzo lubiana i często wybierana. Jednak to nie wszystkie jej zalety, oprócz walorów smakowych, ma również te zdrowotne. To naprawdę wspaniałe źródło kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z rodziny Omega 3, których obecność w diecie jest bardzo korzystna, a nawet niezbędna. Kwasy te, wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu, ale w szczególności układu immunologicznego, nerwowego, a także krwionośnego. Poza tym, to również dobre źródło białka, które wspaniale zastąpi mięso w diecie. Poza rybą w tym daniu jest również sporo szpinaku. To warzywo popularne, przez jednych bardzo lubiane, przez innych niekoniecznie. Ma naprawdę uniwersalne zastosowanie, ze względu na swój dość łagodny smak. Szpinak dostarcza sporo kwasu foliowego, a także witaminy K, które są niezbędne dla zdrowia organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki ze szpinakiem i łososiem, by były naprawdę smaczne, a do tego pełne smaku i aromatu, ten przepis na pewno ci się spodoba. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a jest bardzo efektowna. Należy pamiętać, by do jego wykonania konieczny jest świeży szpinak, mrożony nie sprawdza się w takim wydaniu. To danie dobre dla miłośników prostoty. Jest pyszne, a przy tym bardzo łatwe.

Alergeny w roladkach ze szpinakiem i łososiem

Lista alergenów dla roladek ze szpinakiem i łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze roladek ze szpinakiem i łososiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
170.04
200.65
Białko (g)
11.14
13.15
Fenyloalanina (mg)
0.43
0.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
13.97
16.48
Węglowodany przyswajalne (g)
12.61
14.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.61
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.20
Glukoza (g)
0.12
0.14
Fruktoza (g)
0.10
0.12
Skrobia (g)
9.84
11.61
Brak danych dla: szpinak.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.40
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
7.62
8.99
Tłuszcze nasycone (g)
4.16
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
4.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
2.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
1.42
Cholesterol (mg)
20.53
24.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
143.62
169.47
Witamina B6 (mg)
0.18
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
1.39
1.64
Witamina C (mg)
5.98
7.05
Brak danych dla: serek kanapkowy z czosnkiem.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
7.28
8.59
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
43.30
51.09
Tiamina (mg)
0.16
0.18
Ryboflawina (mg)
0.18
0.22
Niacyna (mg)
3.30
3.89
Foliany (µg (mcg))
67.09
79.16
Beta karoten (µg (mcg))
1204.15
1420.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
524.09
618.42
Potas (mg)
239.15
282.20
Wapń (mg)
73.34
86.54
Fosfor (mg)
144.19
170.15
Magnez (mg)
31.04
36.63
Żelazo (mg)
1.88
2.21
Cynk (mg)
0.43
0.51
Miedź (mg)
0.15
0.18
Mangan (mg)
0.34
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek ze szpinakiem i łososiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek ze szpinakiem i łososiem

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
60 g
1 szt
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Łosoś wędzony
100 g
1 plaster
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
25 g
1 łyżka
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Szpinak
50 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
23.50