Przepis na roladki drobiowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.

Na środek każdego kotleta rozłóż plaster pomidora i plasterek sera.

Każdy kotlet zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Roladki drobiowe podane na talerzyku.
roladki drobiowe
Koszt przygotowania dania
20.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
301 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Roladki drobiowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach drobiowych

Roladki drobiowe to doskonała opcja na pyszny i szybki obiad. Te drobiowe są lżejsze niż z czerwonego mięsa, a przy tym zawierają mniej kalorii i tłuszczu.

Przepis na roladki drobiowe to doskonały pomysł na smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad na co dzień. To najlepsze rozwiązanie dla każdego miłośnika mięs. Świetnie sprawdzą się w sosie, ale również bez dodatków. Duża zawartość białka i witamin czynią je idealnym posiłkiem na diecie redukcyjnej. Dobrze używać suszonych pomidorów z zalewy, gdyż te smakują wyśmienicie, jednak w wersji bardziej fit lepiej sięgnąć po to bez oleju, gdyż mają znacznie mniej kalorii. Tak upieczona pierś jest niezwykle soczysta, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki drobiowe, które będą pyszne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego roladki, dobre nawet dla początkujących osób. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje. To mięso, po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości. To również dobry wybór dla dzieci, gdyż pierś jest niezwykle delikatna i łagodna. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać ze wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje i pozwala na stworzenie pysznego posiłku, który wspaniale sprawdzi się na obiad.

Wartości odżywcze roladek drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
194.79 kcal
301.93 kcal
Białko
20.37 g
31.58 g
Fenyloalanina
0.82 mg
1.27 mg

Węglowodany w roladkach drobiowych

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
3.30 g
5.12 g
Węglowodany przyswajalne
2.61 g
4.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
1.08 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszone pomidory.
czytaj dalej
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszone pomidory.
czytaj dalej
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszone pomidory.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszone pomidory.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszone pomidory.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
10.97 g
17.00 g
Tłuszcze nasycone
3.45 g
5.34 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
11.66 g
Tłuszcze jednonasycone
6.31 g
9.77 g
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
1.88 g
Cholesterol
63.97 mg
99.15 mg

Witaminy w przepisie na roladki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
21.29 µg (mcg)
33.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.67 mg
1.05 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
2.21 mg
3.43 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
1.51 mg
2.34 mg
Retinol
18.48 µg (mcg)
28.65 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.30 mg
Niacyna
8.26 mg
12.80 mg
Foliany
11.55 µg (mcg)
17.90 µg (mcg)
Beta karoten
33.26 µg (mcg)
51.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
73.83 mg
114.44 mg
Potas
467.79 mg
725.07 mg
Wapń
42.90 mg
66.49 mg
Fosfor
214.71 mg
332.80 mg
Magnez
34.82 mg
53.98 mg
Żelazo
0.88 mg
1.36 mg
Cynk
0.85 mg
1.32 mg
Miedź
0.11 mg
0.18 mg
Mangan
0.11 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach drobiowych

Lista alergenów dla roladek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania roladek drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Suszone pomidory
35 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 35 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser Mozzarella
40 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 40 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób