Roladki z indyka

Opublikowano: 02.06.2021 r., 22:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z indyka ułożone na kolorowym talerzu.
Roladki z indyka
Roladki z indyka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepis na to smaczne danie i zaskocz swoich bliskich.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
544 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Ser mozzarella light (100 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na roladki z indyka krok po kroku

Filet z piersi indyka przetnij na dwa kawałki. Następnie każdy z nich rozbij na cieńsze filety i dopraw je solą.

Pęczek natki pietruszki posiekaj wraz z obranym czosnkiem. Składniki wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Posto z pietruszki posmaruj na filety.

Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokrój je na dwie części. Każdą z nich ułóż na filetach. Następnie ułóż kilka sztuk pomidorów suszonych i filety zwiń w roladki spinając je wykałaczkami.

Każdą z roladek zawiń w plastry szynki. Zrób to szczelnie.

Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj je oliwą z suszonych pomidorów i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gotowe roladki podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na roladki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat roladek z indyka

Pyszne roladki z indyka to świetny pomysł na obiad. Zrazy są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego niezależnie od umiejętności kulinarnych każdy powinien sobie z nimi poradzić. Danie wywodzi się z kuchni polskiej jak i litewskiej. Świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Do przegotowania roladek potrzebujemy następujących produktów spożywczych: fileta z indyka, oliwy z oliwek, sera mozzarelli light, szynki parmeńskiej, natki pietruszki, soli, pieprzu i czosnku.

Jak zrobić roladki z indyka? Otóż wystarczy, że filet przetniemy na dwie części i rozbijamy. Pietruszkę, sól i czosnek mieszamy a powstałym z tego pesto smarujemy filety. Mozzarellę przecinamy na pół, układamy na filecie. Możemy dodać do smaku suszonych pomidorów. Mięso zawijamy szczelnie i szczepimy wykałaczką. Szynką parmeńską owijamy szczelnie roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy, dlatego jego odpowiednia podaż i ewentualna suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na niedoczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto (jest to choroba autoimmunologiczna). Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia ona kondycję włosów. Jest to składnik szczególnie polecany przez kosmetyczki. Z racji niskiej zawartości kalorii jest to mięso chętnie wybierane przez osoby odchudzające się.

Podsumowując przepis na roladki z indyka nadziewane i pieczone jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Jest to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Równie dobrze sprawdzą się nam na świątecznych stołach a goście będą zachwalać świąteczne roladki z indyka.

Alergeny w roladkach z indyka

Lista alergenów dla roladek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze roladek z indyka

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
181.60
544.80
Białko (g)
22.91
68.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
0.67
2.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.67
2.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.83
29.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.49
19.46
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.92
161.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
3.20
9.60
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.38
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.20
9.60
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
474.00
1422.00
Potas (mg)
170.92
512.76
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
119.08
357.24
Żelazo (mg)
0.51
1.53
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z indyka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z indyka

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Ser mozzarella light
100 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Szynka parmeńska
100 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 100 g
Koszt składników
64.00