Dania z szynką parmeńską

dania z szynką parmeńską

Szynka parmeńska to niezwykły produkt pochodzący z Włoch. Delikatne i bardzo smaczne mięso zdobyło uznanie na całym świecie. Szynka przechodzi przez długi proces dojrzewania, trwający od 12 do nawet 36 miesięcy. Wyjątkowy smak i wysoka jakość szynki parmeńskiej sprawiają, że jest niezastąpiona w wielu potrawach. Dodawać ją można zarówno do dań obiadowych, jak i kroić na kanapki lub serwować z deską serów.

Dania z szynką parmeńską - przepisy

Dania z szynką parmeńską – poznaj najlepsze przepisy

Dania z szynką parmeńską są jednymi z najbardziej ulubionych przez miłośników gotowania. Potrawy ze znakomitą włoską szynką są nie tylko pyszne, ale też proste do przyrządzenia. Warto wiedzieć, jak zrobić dania z szynką parmeńską, aby zaskoczyć gości i domowników. Sprawdź dobre, łatwe i smaczne pomysły na potrawy ze słynną włoską szynką.

Pyszne dania z szynką parmeńską – sprawdź, jak zrobić proste potrawy

Dlaczego warto dodawać szynkę parmeńską do potraw? Sprawdzamy

Szynka parmeńska wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale i aromatem. Jest produkowana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, które jest starannie solone i przez długi czas suszone. Długotrwały i dokładny proces przygotowywania nadaje szynce parmeńskiej wyjątkowego smaku i niezwykle delikatnego aromatu, który doceniany jest przez smakoszy kulinarnych na całym świecie. Szynkę parmeńską wytwarza się we Włoszech zgodnie z tradycyjnymi metodami, mającymi wielowiekową historię. Szynka parmeńska chroniona jest oznaczeniem pochodzenia (DOP). Oznacza to, że oryginalnie musi być produkowana w określonym regionie Parmy we Włoszech. Dlaczego akurat tamto miejsce? Otóż w wybranym regionie słonecznej Italii panują najkorzystniejsze dla szynki warunki naturalne. Z kolei producenci kultowego włoskiego produktu przestrzegają rygorystycznych standardów, aby utrzymać najwyższą jego jakość.

Warto podkreślić, że szynka parmeńska przechodzi przez długi proces dojrzewania, trwający od 12 do nawet 36 miesięcy. W tym czasie produkt traci na wadze, ale stopniowo się rozwija się jego smak i charakterystyczna tekstura. Dzięki długotrwałemu procesowi dojrzewania szynka parmeńska staje się aromatyczna i delikatna w konsystencji. Szynka parmeńska zawiera mnóstwo składników odżywczych. To niesamowicie wartościowe źródło białka oraz cennych dla organizmu witamin, m.in. z grupy B. Należy jednak mieć na uwadze, że szynka ta jest wysokokaloryczna i ma dużo soli. Właśnie dlatego powinno się spożywać ją umiarkowanie, traktując jako część dobrze zbilansowanej diety. Włoska szynka może być używana jako dodatek do dań. Można zaserwować ją jako przekąskę dla gości, dodać do warzywnej sałatki, pokroić na kanapkę lub potraktować jako główna część dania obiadowego. Smak szynki parmeńskiej perfekcyjnie komponuje się z wieloma składnikami, m.in. serami, owocami i orzechami. Daje to niemal nieograniczone możliwości przygotowywania wspaniałych potraw.

Pizza z szynką parmeńską – sprawdź pomysł na obiad

Masz ochotę na smaczne danie z szynką parmeńską? Warto sprawdzić przepis na pizzę ze słynną włoską szynką. To doskonały pomysł na obiad, który przeniesie całą rodzinę do słonecznej Italii – choćby kulinarnie. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji próbować takiej pizzy, możesz zostać pozytywnie zaskoczony. Potrawa smakuje wybornie zarówno na obiad, jak i kolację. Poza tym danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jedyną trudnością może być ciasto drożdżowe – a raczej czas, jaki trzeba poświęcić, aby na nie poczekać. Mimo wszystko warto wykonać pizzę samodzielnie, zwłaszcza że jest lekka w niczym i nie przypomina amerykańskich, ciężkich odpowiedników. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ  500, cukier, drożdże świeże, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, szynka parmeńska, ser mozzarella, ser parmezan, pomidorki koktajlowe, rukola, czosnek oraz przyprawy do smaku – sól, pieprz i oregano. Przyda się również dobrej jakości blaszka do pizzy, na której układane będzie ciasto.

Zacznij przygotowywanie dania od zrobienia ciasta na pizzę. Zrób zaczyn: wymieszaj 100 ml ciepłej wody z łyżką mąki, łyżeczką cukru i drożdżami – odstaw na 10 minut. Przesiej mąkę pszenną na blat, dolej 150 m wody, dodaj zaczyn drożdżowy, sól i oliwę z oliwek. Porządnie zagnieć ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Odstaw ciasto do wyrośnięcia – najlepiej do możliwie ciepłego miejsca. Rozwałkuj je następnie na wielkość blachy. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym ułóż na nim rozwałkowane ciasto. Wymieszaj pomidory w puszce z posiekanymi lub rozgniecionymi ząbkami czosnku – posmaruj nimi ciasto. Na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli, następnie dopraw oregano i zetrzyj parmezan na samą górę. Piecz pizzę przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 270 st. C. Pizza powinna się dobrze zarumienić. Na sam koniec wyjmij danie z piekarnika, udekoruj rukolą i połóż na niej pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe oraz plastry szynki. Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem.

Jak zrobić dania z szynką parmeńską? Łatwe i dobre przepisy

Przepis na dania z szynką parmeńską – prosta i lekkostrawna sałatka

Dania z szynką parmeńską są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Oprócz wysokokalorycznych i sycących obiadów, na bazie włoskiej szynki warto przyrządzać też lżejsze potrawy. Jedną z nich jest sałatka z szynką parmeńską – znakomicie nadaje się zarówno na kolację, jak i na lunch do pracy. Mimo że nie jest tak powszechna, jak np. sałatka jarzynowa, warto nauczyć się ją przyrządzać, gdyż jest równie smaczna. Nie dość, że sałatka jest dobra, to w dodatku pożywna i prosta do zrobienia. Odpowiednio przygotowana będzie się ładnie prezentować. Można zaserwować ją na kolację dla rodziny lub znajomych, a także podać jako przystawkę na imprezie. Najważniejszym składnikiem sałatki jest oczywiście szynka parmeńska – powinna być jak najlepszej jakości. Poza nią do przygotowania sałatki potrzebować będziesz: cukinii, sera feta, oliwy z oliwek, roszponki, sałaty karbowanej zielonej i czerwonej, oliwek czarnych, pomidorków koktajlowych, pieprzu i bazylii.

Najpierw dokładnie opłucz obie sałaty i roszponkę – poszarp na mniejsze kawałki. Zmieszaj z zieleniną czarne oliwki – możesz pokroić je na plasterki. Pokrój w krążki cukinię, po czym usmaż ją na specjalnej patelni. Pokrój ser feta w kostkę, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Zawiń w ruloniki plasterki szynki parmeńskiej i dorzuć do sałatki. Polej wszystko oliwą z oliwek, a na koniec posyp bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubisz grzanki, warto przygotować je z chleba i dołożyć do sałatki. Zamiast oliwy z oliwek, użyć można również sosu winegret (np. na bazie octu winnego lub soku z cytryny). Oprócz tego do sałatki możesz też dosypać prażoną cebulkę – powinno się ją dodawać na koniec, a więc przed podaniem sałatki. Lubisz czosnek? Możesz zatem polać sałatkę sosem czosnkowo-jogurtowym. Aby smaki zdążyły się przegryźć, taki sos warto przygotować dzień wcześniej.

Ciasto francuskie z szynką parmeńską – pyszne, łatwe danie

Przepis na dania z szynką parmeńską sprawdza się również wtedy, gdy szukamy inspiracji do przyrządzenia przekąsek na imprezowy stół. Spróbuj zrobić ciasto francuskie z szynką parmeńską, aby zaskoczyć gości. Do przygotowania przekąski potrzebujesz jedynie pięciu składników: ciasta francuskiego, szynki parmeńskiej, sera mozzarella, cukinii i jajka. Najpierw umyj cukinię i pokrój ją wzdłuż na plasterki. Pokrój ser w paski i rozłóż ciasto francuskie. Ułóż plasterki szynki parmeńskiej na cieście, po czym połóż na niej plasterki sera i cukinii. Zwiń ciasto francuskie w ciasną roladę – najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Pokrój roladę na 1-2 cm plastry. Następnie wbij jajko do miseczki i porządnie roztrzep je widelcem. Posmaruj plastry jajkiem, używając pędzelka. Ułóż rolady na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość należy piec przez ok. 15-20 minut w 200 st. C.

Ciasto francuskie z szynką parmeńską to doskonałe danie na każdą imprezę. Można zrobić je bez większego doświadczenia kulinarnego w zaledwie kilka minut. Jeśli chcesz jednak zrobić ciasto francuskie samodzielnie, pamiętaj, że będzie to naprawdę długi proces. Zależy ci na czasie? Lepiej więc postawić na gotowe ciasto francuskie – znajdziesz je niemal w każdym sklepie spożywczym. Ciasto możesz zwijać nie tylko w roladki, ale też w gwiazdki, ślimaki, paluszki, nóżki czy grzebienie. W wersji wytrawnej danie doskonale smakuje również z innym mięsem lub rybą.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto