Przepis na roladki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 30x38

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj go keczupem.

Rozłóż równomiernie na ciasto plastry sera i szynki. Dopraw pieprzem, oregano i ostrą papryką.

Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na plastry.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nią roladki.

Piecz w piekarniku do momentu uzyskania przez ciasto złotego koloru, około 20 minut.

Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Roladki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
16.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Roladki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego z serem i szynką jest bardzo apetyczne. Przekąskę można doprawić wskazanymi przyprawami w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego? Do ich wykonania potrzebujemy prostych składników, czyli ciasto francuskie, keczup, ser, szynkę i przyprawy. Ciasto rozwijamy i smarujemy keczupem, następnie układamy ser i szynkę. Całość doprawiamy. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, który następnie kroimy w plastry. Zawijańce układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno nabrać złotego koloru.

Przepis na roladki z ciasta francuskiego to głównie wypiek na bazie masy, która składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Jest bardzo delikatne i kruche oraz kaloryczne. 100 gram produktu to aż 500 kcal. Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw na słodko jak i słono, ale trzeba jeść je z umiarem, ponieważ nie jest syte i pożywne. Dodatkowo w swoim składzie zawiera duże ilości tłuszczy, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przepis zawiera w swoim składzie również ser, który jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K oraz wapń, który między innymi wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Ciasto francuskie dobrze komponuje się również ze szpinakiem i serem feta, a w wersji na słodko np. z budyniem.

Pomysł na roladki idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także jako danie na spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to pomysł na pyszne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Zawijańce na pewno będą Ci smakować, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a kompozycja składników da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Posiłek warto wzbogacić o warzywa, ze względu na ich dobry wpływ na nasz organizm.

Wartości odżywcze roladek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
426.26 kcal
191.82 kcal
Białko
11.62 g
5.23 g

Węglowodany w roladkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
27.69 g
12.46 g
Węglowodany przyswajalne
26.81 g
12.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
0.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
30.03 g
13.51 g
Tłuszcze nasycone
11.00 g
4.95 g
Tłuszcze nienasycone
19.03 g
8.56 g
Tłuszcze jednonasycone
15.60 g
7.02 g
Tłuszcze wielonasycone
3.43 g
1.54 g
Cholesterol
26.14 mg
11.76 mg

Witaminy w przepisie na roladki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
35.12 µg (mcg)
15.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
0.19 mg
0.09 mg
Witamina E
0.40 mg
0.18 mg
Retinol
33.77 µg (mcg)
15.20 µg (mcg)
Tiamina
0.39 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.12 mg
Niacyna
3.40 mg
1.53 mg
Foliany
48.23 µg (mcg)
21.70 µg (mcg)
Beta karoten
16.23 µg (mcg)
7.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
599.47 mg
269.76 mg
Potas
148.95 mg
67.03 mg
Wapń
110.14 mg
49.56 mg
Fosfor
146.93 mg
66.12 mg
Magnez
17.81 mg
8.02 mg
Żelazo
1.76 mg
0.79 mg
Cynk
1.29 mg
0.58 mg
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z ciasta francuskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla roladek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Cena przygotowania roladek z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Keczup
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Ser edamski
90 g
6 plastrów
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 90 g
Szynka konserwowa
150 g
6 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Koszt składników
26.60
Jak oceniasz przepis na roladki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób