Przepis na roladki ze schabu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie filety. Dopraw.

Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i ogórka. Zawiń w roladki.

Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 2-3 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.

roladki schabowe z pieczarkowym farszem
Roladki ze schabu
Koszt przygotowania dania
7.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
646 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Roladki ze schabu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach ze schabu

Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i w tygodniu, ponieważ nie są skomplikowane w przygotowaniu. Można również przygotować ich większą ilość i zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, na wynos będą smakować równie dobrze. Warto wiedzieć jak zrobić roladki schabowe ponieważ są daniem uniwersalnym i sprawdzą się na wiele okazji oraz posmakują miłośnikom dań z mięsa i tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się roladki wieprzowe, jednak z powodzeniem można je przygotować także z mięsa drobiowego (z kurczaka, lub indyka). Takie rozwiązanie będzie szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych oraz borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, na przykład podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przepis na roladki ze schabu jest bardzo prosty. Potrzebne są mięso oraz składniki na farsz. Zawijańce ze schabu świetnie smakują z farszem pieczarkowym, przygotowanym z podsmażanych pieczarek z cebulką, z dodatkiem ogórków kiszonych i musztardy. Wszystkie składniki i smaki idealnie się komponują i dopełniają. W takiej formie roladki ze schabu są jednak dość ciężkostrawne, dlatego w lżejszej wersji świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju świeże warzywa, na przykład papryka, marchewka, czy cukinia. Tradycyjne roladki wieprzowe podaje się panierowane w jajku i bułce tartej, jednak z powodzeniem można pominąć ten etap i przygotować roladki bez panierki. Będą wtedy zdecydowanie łatwiej strawne i mniej kaloryczne, ponieważ to panierka chłonie największą ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia. Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem, wyłożyć przygotowany farsz i zawinąć w roladki. Jeśli będą się rozpadać można wykorzystać małe drewniane wykałaczki, do podtrzymania mięsa. Roladki wystarczy delikatnie obsmażyć na patelni i piec w naczyniu żaroopornym pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy ok. 20-30 minut. Roladki ze schabu świetnie smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.

Wartości odżywcze roladek ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
131.90 kcal
646.30 kcal
Białko
9.91 g
48.54 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
9.22 g
45.15 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
8.60 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.32 g
35.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
10.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladki ze schabu

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina B6
0.34 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki ze schabu

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
238.98 mg
1171.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
254.43 mg
1246.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
122.67 mg
601.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.37 mg
80.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
3.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek ze schabu 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach ze schabu

Lista alergenów dla roladek ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania roladek ze schabu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
200 g
2 filety
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Musztarda
20 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Pieczarki
120 g
6 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na roladki ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób