Przepis na roladki ze schabu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie filety. Dopraw.

Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i ogórka. Zawiń w roladki.

Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 2-3 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.

roladki schabowe z pieczarkowym farszem
Roladki ze schabu
Koszt przygotowania dania
7.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
646 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Roladki ze schabu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach ze schabu

Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i w tygodniu, ponieważ nie są skomplikowane w przygotowaniu. Można również przygotować ich większą ilość i zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, na wynos będą smakować równie dobrze. Warto wiedzieć jak zrobić roladki schabowe ponieważ są daniem uniwersalnym i sprawdzą się na wiele okazji oraz posmakują miłośnikom dań z mięsa i tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się roladki wieprzowe, jednak z powodzeniem można je przygotować także z mięsa drobiowego (z kurczaka, lub indyka). Takie rozwiązanie będzie szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych oraz borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, na przykład podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przepis na roladki ze schabu jest bardzo prosty. Potrzebne są mięso oraz składniki na farsz. Zawijańce ze schabu świetnie smakują z farszem pieczarkowym, przygotowanym z podsmażanych pieczarek z cebulką, z dodatkiem ogórków kiszonych i musztardy. Wszystkie składniki i smaki idealnie się komponują i dopełniają. W takiej formie roladki ze schabu są jednak dość ciężkostrawne, dlatego w lżejszej wersji świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju świeże warzywa, na przykład papryka, marchewka, czy cukinia. Tradycyjne roladki wieprzowe podaje się panierowane w jajku i bułce tartej, jednak z powodzeniem można pominąć ten etap i przygotować roladki bez panierki. Będą wtedy zdecydowanie łatwiej strawne i mniej kaloryczne, ponieważ to panierka chłonie największą ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia. Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem, wyłożyć przygotowany farsz i zawinąć w roladki. Jeśli będą się rozpadać można wykorzystać małe drewniane wykałaczki, do podtrzymania mięsa. Roladki wystarczy delikatnie obsmażyć na patelni i piec w naczyniu żaroopornym pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy ok. 20-30 minut. Roladki ze schabu świetnie smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.

Wartości odżywcze roladek ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
131.90 kcal
646.30 kcal
Białko
9.91 g
48.54 g

Węglowodany w roladkach ze schabu

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
2.29 g
11.22 g
Węglowodany przyswajalne
1.53 g
7.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
3.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
9.22 g
45.15 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
8.60 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.32 g
35.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.26 g
25.76 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
10.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.08 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
27.35 mg
134.00 mg

Witaminy w przepisie na roladki ze schabu

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A
2.00 µg (mcg)
9.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.43 mg
7.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.41 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.18 mg
20.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.53 µg (mcg)
32.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.94 µg (mcg)
63.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki ze schabu

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
238.98 mg
1171.00 mg
Potas
254.43 mg
1246.70 mg
Wapń
8.26 mg
40.48 mg
Fosfor
122.67 mg
601.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.37 mg
80.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
2.30 mg
Cynk
0.81 mg
3.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek ze schabu 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach ze schabu

Lista alergenów dla roladek ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania roladek ze schabu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
200 g
2 filety
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Musztarda
20 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Pieczarki
120 g
6 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na roladki ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób