Rolada serowa

Opublikowano: 08.06.2021 r., 12:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada serowa ułożona na półmisku z czerwoną kapustą.
Rolada serowa
Rolada serowa to przepis idealny na wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy. Świetnie zastępuje sklepowe wędliny, a jest przy tym smaczna i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
257 kcal
Kcal w porcji
127 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 szt (400 g)
  • Ser gouda (250 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, tłuczek do mięsa

Przepis na roladę serową krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i przypraw solą i pieprzem. Smaż przez krótką chwilę. Farsz przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Do dużej miski zetrzyj ser, dodaj majonez i jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Rozprowadź dokładnie łyżką, by nie była zbyt grubo rozłożona w żadnym miejscu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

W tym czasie piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, by były cienkie i przypraw je z każdej strony przyprawą do kurczaka.

Ciasto serowe wyciągnij z piekarnika i delikatnie ściągnij z blaszki. Na środku poukładaj filety z kurczaka, a na nie wyłóż farsz z pieczarek. Całość delikatnie zroluj.

Gotową roladę przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Gotową roladę pokrój na plasterki.

Jak oceniasz przepis na roladę serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat rolady serowej

Rolada serowa to idealna alternatywa dla wędlin ze sklepu. Jest smaczniejsza, a przy tym bardziej ciekawa, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnych rozwiązań w kuchni. Smakuje wspaniale i naprawdę pięknie się prezentuje na półmisku, dlatego będzie ozdobą każdego imprezowego stołu. Można ją zjadać samą, z dodatkiem sałatki lub na pieczywie, w każdym przypadku smakuje naprawdę wybornie. W tej wersji została połączona z pieczarkami, dzięki czemu prezentuje się dużo lepiej. Podaje się ją na zimno, jednak w opcji na ciepło też będzie naprawdę pyszna. To bardzo uniwersalne danie, które pasuje na każdą okazję.

Rolada z serem, choć może się wydawać dość skomplikowana i pracochłonna, wcale taka nie jest. Wystarczy do niej tylko kilka podstawowych składników, a także piekarnik. Całość można zrobić w ekspresowym tempie i cieszyć się wspaniałym i niezwykle smacznym efektem końcowym.

Rolada jest pieczona w piekarniku, dzięki temu tworzy się na niej chrupiąca skórka. To sprawia, że całość jest nawet bardziej smaczna. Serowe ciasto łączy się wspaniale z kurczakiem, który dzięki pieczeniu staje się bardzo kruchy, a dodatek farszu z pieczarek gwarantuje, że mięso nie jest zbyt suche. To świetny wybór dla osób, które nie przepadają za wędlinami ze sklepu lub wieprzowymi. W takiej wersji jest zdecydowanie bardziej smaczna i dużo ciekawsza. Jest to także bardziej zdrowy odpowiednik, ze względu na mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i dość dużo białka. Ma też mniej soli niż sklepowe produkty.

Serowe ciasto tworzy się z majonezem, dzięki czemu całość jest odpowiednio przyprawiona i bardziej smakowita. Dodatek majonezu pozwala również na otrzymanie odpowiedniej konsystencji, dzięki czemu ciasto nie przerywa się i jest dość gęste.

Przepis na roladę serową jest świetny nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jest niezwykle prosty i zawsze się udaje. To idealna opcja na przyjęcia, gdyż pozwala zrobić efektowne danie, w dość szybkim czasie i przy niezbyt dużym nakładzie pracy.

To danie najlepiej smakuje z piersią kurczaka, jednak można je również przygotować z filetem z indyka. Będzie dobre nawet dla osób na diecie ze względu na spory dział białka. To pyszna alternatywa dla zwykłej wędliny. Ten przepis pokaże ci jak zrobić roladę z kurczaka z pieczarkami w sposób niezwykle prosty i szybki, która zaskoczy wszystkich.

Alergeny w roladzie serowej

Lista alergenów dla rolady serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do kurczaka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rolady serowej

na 100g gotowej potrawy

To lepszy zamiennik dla sklepowych wędlin, gdyż jest przygotowany w domu, m mniejszą ilość soli, a także brak w nim czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(127g)
Energia (kcal)
203.02
257.83
Białko (g)
14.20
18.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(127g)
Węglowodany (g)
1.92
2.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
2.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(127g)
Tłuszcz (g)
15.31
19.45
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
7.70
Tłuszcze nienasycone (g)
9.25
11.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
7.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.51
4.46
Cholesterol (mg)
95.12
120.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(127g)
Witamina A (µg (mcg))
56.38
71.60
Witamina B6 (mg)
0.32
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.63
Witamina C (mg)
0.98
1.25
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.47
Witamina E (mg)
1.06
1.34
Retinol (µg (mcg))
56.13
71.28
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.26
0.33
Niacyna (mg)
3.72
4.73
Foliany (µg (mcg))
18.00
22.86
Beta karoten (µg (mcg))
2.37
3.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(127g)
Sód (mg)
230.00
292.10
Potas (mg)
219.66
278.97
Wapń (mg)
147.61
187.47
Fosfor (mg)
218.17
277.07
Magnez (mg)
18.49
23.48
Żelazo (mg)
0.53
0.68
Cynk (mg)
1.26
1.60
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady serowej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady serowej

Koszt składników
62.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
62.40