Przepis na roladki z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem.

Smaż mięso przez 4-5 minut.

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.

Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj.

Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon.

Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Roladki z mięsem mielonym podane w białym naczyniu do zapiekania.
Roladki z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
32.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
609 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Roladki z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z mięsem mielonym

Roladki z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki są bardzo soczyste i nie wymagają długiego przygotowywania. Roladki można faszerować dowolnym rodzajem farszu. Przepis na roladki z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kwaśna, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj. Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon. Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszne roladki świetnie sprawdzą się na obiad. Roladki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub innych grzybów. Roladki można przygotować z innego rodzaju mięsa na przykład mięsa drobiowego.

Wartości odżywcze roladek z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
190.45 kcal
609.42 kcal
Białko
12.97 g
41.50 g
Fenyloalanina
0.52 mg
1.65 mg
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany w roladkach z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
2.78 g
8.89 g
Węglowodany przyswajalne
2.32 g
7.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
13.90 g
44.48 g
Tłuszcze nasycone
4.18 g
13.36 g
Tłuszcze nienasycone
9.73 g
31.12 g
Tłuszcze jednonasycone
7.31 g
23.39 g
Tłuszcze wielonasycone
2.42 g
7.73 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
44.76 mg
143.22 mg

Witaminy w przepisie na roladki z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
23.87 µg (mcg)
76.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.41 mg
1.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.80 mg
18.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
8.30 µg (mcg)
26.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
1.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.32 mg
13.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.12 µg (mcg)
35.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
103.10 µg (mcg)
329.91 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
41.37 mg
132.39 mg
Potas
290.85 mg
930.73 mg
Wapń
28.56 mg
91.40 mg
Fosfor
143.09 mg
457.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.95 mg
63.82 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
2.23 mg
Cynk
1.18 mg
3.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z mięsem mielonym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla roladek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania roladek z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
700 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 700 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
50.20
Jak oceniasz przepis na roladki z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób