Przepis na roladki z mięsem mielonym krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 700 g
- Mięso mielone wieprzowe 300 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Przecier pomidorowy bez soli 40 g
- Śmietana 12% 140 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem.
Smaż mięso przez 4-5 minut.
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.
Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj.
Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.
Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon.
Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Często zadawane pytania
-
Rolada szpinakowa
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Rolady z indyka
-
Roladki z indyka
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Rolada śląska
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Rolada biszkoptowa
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Roladki

(liczba kalorii)
Roladki z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o roladkach z mięsem mielonym
Roladki z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki są bardzo soczyste i nie wymagają długiego przygotowywania. Roladki można faszerować dowolnym rodzajem farszu. Przepis na roladki z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kwaśna, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić roladki z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj. Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon. Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszne roladki świetnie sprawdzą się na obiad. Roladki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub innych grzybów. Roladki można przygotować z innego rodzaju mięsa na przykład mięsa drobiowego.
Wartości odżywcze roladek z mięsem mielonym
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w roladkach z mięsem mielonym
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na roladki z mięsem mielonym
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki z mięsem mielonym
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla roladek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%