Roladki z kurczaka

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z kurczaka podane z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Całość znajduje się na białym talerzu.
Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad. Roladki są pyszne i miękkie a dodatek szpinaku sprawia, że mają bardziej wyrazisty smak.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
433 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Ser Feta Pół kostki (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Serek śmietankowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na roladki z kurczaka krok po kroku

Pierś z kurczaka przekrój w połowie, zostawiając 1 cm od końca. Dopraw solą i pieprzem oraz curry.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek kremowy i wymieszaj, wyłącz gaz i dodaj fetę, wymieszaj.

Przestudzony farsz wyłóż na piersi z kurczaka i zwiń w roladki.

Kurczaka zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju rzepakowym.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak oceniasz przepis na roladki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat roladek z kurczaka

Roladki z kurczaka ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka możesz przygotowywać z wieloma różnymi farszami. Nasz przepis ze szpinakiem idealnie pasuje na święta i na imprezę, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na roladki z kurczaka ze szpinakiem jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, czosnek, serek śmietankowy na kanapki, feta, sól, pieprz oraz masło i olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z kurczaka? Pierś z kurczaka przekrój w połowie, zostawiając 1 cm od końca. Dopraw solą i pieprzem oraz curry. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek kremowy i wymieszaj, wyłącz gaz i dodaj fetę, wymieszaj. Przestudzony farsz wyłóż na piersi z kurczaka i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju rzepakowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.

Podsumowując dobre roladki z kurczaka to wspaniałe danie obiadowe dla całej rodziny, sprawdza się także podczas rodzinnych uroczystości. Prosty przepis jest szybki do przygotowania. Roladki ze szpinakiem z piekarnika są nisko kaloryczne i zawierają wiele cennych składników mineralnych.

Alergeny w roladkach z kurczaka

Lista alergenów dla roladek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze roladek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Roladki z kurczaka to danie zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych składników mineralnych. Szpinak jest dobrym źródłem żelaza i błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
157.73
433.75
Białko (g)
13.30
36.59
Fenyloalanina (mg)
0.51
1.41
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
1.82
5.01
Węglowodany przyswajalne (g)
1.22
3.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
10.84
29.80
Tłuszcze nasycone (g)
7.37
20.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
9.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.90
7.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.56
Cholesterol (mg)
63.32
174.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
215.64
593.00
Witamina B6 (mg)
0.47
1.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.43
Witamina C (mg)
7.66
21.07
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.23
Witamina E (mg)
0.40
1.09
Retinol (µg (mcg))
86.86
238.88
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Ryboflawina (mg)
0.24
0.66
Niacyna (mg)
4.78
13.15
Foliany (µg (mcg))
61.68
169.62
Beta karoten (µg (mcg))
1545.50
4250.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
205.59
565.37
Potas (mg)
326.00
896.50
Wapń (mg)
84.86
233.38
Fosfor (mg)
154.32
424.38
Magnez (mg)
36.91
101.50
Żelazo (mg)
1.12
3.08
Cynk (mg)
0.79
2.17
Miedź (mg)
0.06
0.16
Mangan (mg)
0.25
0.69
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z kurczaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z kurczaka

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Ser Feta
100 g
Pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Koszt składników
47.80