Przepis na roladki z tortilli krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
folia spożywcza

Każdy placek tortilli posmaruj 2 łyżeczkami serka.

Serek posyp szczypiorkiem, połóż po 2 liście sałaty, 2 plastry wędliny, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki oraz słupki papryki.

Zwiń tortille ściśle w rulon i zawiń ciasno w folię spożywczą.

Pozostaw w lodówce na 15-20 minut a następnie pokrój.

Roladki z tortilli podane na okrągłym talerzu łupkowym, na ciemnym blacie
Roladki z tortilli
Koszt przygotowania dania
19.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
33 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Roladki z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z tortilli

Roladki z tortilli to jedna z najpopularniejszych i najfajniejszych przystawek na zimno na imprezę. Roladki są pełne pysznych i smacznych składników, które łączą się w znakomitą zakąskę.

Zawijasy z tortilli wykonasz z placków tortilli, dobrego serka kremowego, świeżych i chrupiących warzyw oraz wędliny. Do przygotowania możesz wykorzystać także najpyszniejszą, domowej roboty wędlinę. Przepis na roladki z tortilli jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. W przepisie ważne aby użyć dobrej jakości składników, które mają dużo smaku i są dobrej jakości. Przepis nie zawiera przypraw i dodatków smakowych dlatego cały aromat i smak musi pochodzić z pysznych składników. A jak zrobić roladki z tortilli dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Pomysł na wrapy z tortilli i warzyw jest oryginalny i wykorzystasz go na wiele sposobów. Takie roladki to wyśmienite przekąski na imprezę, urodziny, sylwestra czy nawet wesele. Wrapy będą też oryginalnym drugim śniadaniem dla dzieci, przemycisz w nich wiele warzyw i zdrowych składników w fikuśnej formie roladki, która na pewno spodoba się każdemu dziecku. Taką roladkę możesz przyozdobić szczypiorkiem lub koperkiem aby były bardziej atrakcyjne. Roladki z tortilli z powodzeniem wykonasz w wersji wegetariańskiej, na przykład z dodatkiem sera żółtego, a także wegańskiej gdzie zamiast serka kremowego możesz użyć serka z orzechów nerkowca. Wersję wegańską lub wegetariańską możesz przygotować też z pastą z pieczonych warzyw, pastą z soczewicy lub ciecierzycy czyli hummusem.

Roladki z tortilli dają wiele możliwości eksperymentowania ze smakiem. Smakować będą zarówno dorosłym oraz dzieciom a możliwość przygotowania równie szybkich i łatwych wrapów wegetariańskich i wegańskich, przygotujesz przekąski dopasowane do diet wszystkich Twoich gości.

Wartości odżywcze roladek z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(23g)
Energia (kalorie)
144.45 kcal
33.22 kcal
Białko
6.21 g
1.43 g

Węglowodany w roladkach z tortilli

Na 100g
Na porcję
(23g)
Węglowodany
16.41 g
3.78 g
Węglowodany przyswajalne
14.74 g
3.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
0.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(23g)
Tłuszcz
5.86 g
1.35 g
Tłuszcze nasycone
3.53 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
2.33 g
0.54 g
Tłuszcze jednonasycone
1.38 g
0.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
0.22 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.00 g
Brak danych dla: serek śmietankowy, szynka z indyka.
czytaj dalej
Cholesterol
17.93 mg
4.12 mg

Witaminy w przepisie na roladki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(23g)
Witamina A
71.99 µg (mcg)
16.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
20.81 mg
4.79 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
0.06 mg
Retinol
28.24 µg (mcg)
6.49 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.04 mg
Niacyna
2.05 mg
0.47 mg
Foliany
43.25 µg (mcg)
9.95 µg (mcg)
Beta karoten
490.78 µg (mcg)
112.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(23g)
Sód
403.36 mg
92.77 mg
Potas
185.09 mg
42.57 mg
Wapń
59.16 mg
13.61 mg
Fosfor
121.95 mg
28.05 mg
Magnez
16.00 mg
3.68 mg
Żelazo
1.54 mg
0.35 mg
Cynk
0.65 mg
0.15 mg
Miedź
0.07 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z tortilli 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z tortilli

Lista alergenów dla roladek z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania roladek z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
240 g
4 placki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 240 g
Serek śmietankowy
80 g
8 łyżeczek
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.42
Za 80 g
Sałata
40 g
8 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Szynka z indyka
120 g
8 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Papryka czerwona
110 g
0,5 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Ogórek
120 g
1 średni wielkości długi ogórek
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Rzodkiewka
120 g
8 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
32.90
Jak oceniasz przepis na roladki z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób