Przepis na roladki z tortilli krok po kroku
- Tortilla 240 g 4 placki
- Serek śmietankowy 80 g 8 łyżeczek
- Sałata 40 g 8 liści
- Szynka z indyka 120 g 8 plastrów
- Papryka czerwona 110 g 0,5 sztuki
- Ogórek 120 g 1 średni wielkości długi ogórek
- Rzodkiewka 120 g 8 sztuk
- Szczypiorek 20 g 4 łyżki
Każdy placek tortilli posmaruj 2 łyżeczkami serka.
Serek posyp szczypiorkiem, połóż po 2 liście sałaty, 2 plastry wędliny, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki oraz słupki papryki.
Zwiń tortille ściśle w rulon i zawiń ciasno w folię spożywczą.
Pozostaw w lodówce na 15-20 minut a następnie pokrój.
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Tortilla de patatas
-
Quesadilla z serem
-
Quesadilla z kurczakiem i serem
-
Sos do quesadilli
-
Quesadilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z szynką
-
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
-
Quesadilla z chorizo
-
Quesadilla ze szpinakiem
-
Quesadilla bez mięsa
-
Quesadilla

(liczba kalorii)
Roladki z tortilli - cechy przepisu
Więcej o roladkach z tortilli
Roladki z tortilli to jedna z najpopularniejszych i najfajniejszych przystawek na zimno na imprezę. Roladki są pełne pysznych i smacznych składników, które łączą się w znakomitą zakąskę.
Zawijasy z tortilli wykonasz z placków tortilli, dobrego serka kremowego, świeżych i chrupiących warzyw oraz wędliny. Do przygotowania możesz wykorzystać także najpyszniejszą, domowej roboty wędlinę. Przepis na roladki z tortilli jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. W przepisie ważne aby użyć dobrej jakości składników, które mają dużo smaku i są dobrej jakości. Przepis nie zawiera przypraw i dodatków smakowych dlatego cały aromat i smak musi pochodzić z pysznych składników. A jak zrobić roladki z tortilli dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Pomysł na wrapy z tortilli i warzyw jest oryginalny i wykorzystasz go na wiele sposobów. Takie roladki to wyśmienite przekąski na imprezę, urodziny, sylwestra czy nawet wesele. Wrapy będą też oryginalnym drugim śniadaniem dla dzieci, przemycisz w nich wiele warzyw i zdrowych składników w fikuśnej formie roladki, która na pewno spodoba się każdemu dziecku. Taką roladkę możesz przyozdobić szczypiorkiem lub koperkiem aby były bardziej atrakcyjne. Roladki z tortilli z powodzeniem wykonasz w wersji wegetariańskiej, na przykład z dodatkiem sera żółtego, a także wegańskiej gdzie zamiast serka kremowego możesz użyć serka z orzechów nerkowca. Wersję wegańską lub wegetariańską możesz przygotować też z pastą z pieczonych warzyw, pastą z soczewicy lub ciecierzycy czyli hummusem.
Roladki z tortilli dają wiele możliwości eksperymentowania ze smakiem. Smakować będą zarówno dorosłym oraz dzieciom a możliwość przygotowania równie szybkich i łatwych wrapów wegetariańskich i wegańskich, przygotujesz przekąski dopasowane do diet wszystkich Twoich gości.
Wartości odżywcze roladek z tortilli
Energia i białka
(23g)
Węglowodany w roladkach z tortilli
(23g)
Tłuszcze
(23g)
Witaminy w przepisie na roladki z tortilli
(23g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki z tortilli
(23g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach z tortilli
Lista alergenów dla roladek z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy