Kuchnia litewska
-
Cepeliny litewskie
Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to …
60 + 40 min łatwy 10 246 kcal -
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są …
20 + 20 min łatwy 5 922 kcal -
Bliny litewskie
Bliny litewskie to pyszne placki, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom prostych, ale smakowitych dań. Jeśli szukasz na nie …
25 + 20 min łatwy 4 633 kcal
Pozostałe przepisy kuchni litewskiej
-
Pierogi litewskie
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można …
45 + 20 min średni 10 544 kcal -
Kołduny litewskie
Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje …
60 min łatwy 4 602 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal
-
Kibiny
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i …
60 + 20 min łatwy 6 846 kcal -
Kugelis
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 45 min łatwy 10 128 kcal -
Šakotis
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 60 min średni 10 386 kcal
-
Żmudzki Kastinys
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 min łatwy 2 288 kcal
-
Chleb wileński
Zdrowy i pyszny chleb wileński z kminkiem możesz zrobić w domu. Jest bardzo smaczny, zrobiony na domowym zakwasie. Zobacz, jak …
30 + 60 min średni 30
-
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie …
15 min łatwy 3 227 kcal
-
Rosół z kołdunami
Rosołu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, mimo swej prostoty jest często widywany na odświętnym czy niedzielnym stole. Jest niezastąpiony podczas …
60 + 150 min trudny 8 942 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
Kopytka z mąką ziemniaczaną to doskonały przepis na klasyczny dodatek do posiłków. Kopytka są smaczne, proste, a przy okazji każdy …
10 + 30 min łatwy 8 181 kcal
-
Kopytka
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza …
45 + 20 min łatwy 4 394 kcal
-
Kartacze z gotowanych ziemniaków
Kartacze z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na tradycyjne polskie danie, które wywodzi się z Podlasia. Możemy się również spotkać …
60 + 10 min średni 4 732 kcal -
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal
-
Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i tradycyjne dania. Świetnie sprawdzają się z sosem pieczeniowym, czy …
30 + 20 min łatwy 8 173 kcal
-
Chłodnik
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 + 10 min średni 2 176 kcal
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć …
30 min łatwy 2 367 kcal
-
Kopytka bezglutenowe
Kopytka to danie, które większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Podawane na słodko lub wytrawnie są jedną z klasycznych …
20 min łatwy 2 679 kcal
-
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi …
60 + 10 min łatwy 2 577 kcal
-
Pieczone placki ziemniaczane
Odchudzone pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić nawet będąc na diecie. Takie placki ziemniaczane zapiekane mają mniej kilokalorii i …
40 min łatwy 2 422 kcal
-
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad …
30 + 15 min łatwy 4 126 kcal
-
Kindziuk
Kindziuk to rodzaj wędliny, która wywodzi się z kuchni litewskiej. Długo dojrzewa, przez co charakteryzuje się specyficznym aromatem, a także …
150 min trudny 10 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Babka ziemniaczana z boczkiem
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 45 min łatwy 20 124 kcal -
Chrusty z piekarnika
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, tradycyjnie są smażone …
40 + 15 min łatwy 30
-
Chłodnik biały
Chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na chłodnik biały, który jest niezwykle szybki i …
60 min łatwy 4 124 kcal
-
Chłodnik na zimno
Chłodnik na zimno to bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu zupa, która powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu …
60 min łatwy 4 117 kcal
-
Tort napoleon
Litewski tort Napoleon jest wspaniałym pomysłem na urodzinowy wypiek w innej odsłonie. To ciasto, które składa się z placków przełożonych …
60 + 135 min trudny 10 795 kcal
-
Chłodnik thermomix
Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, …
20 min łatwy 5 332 kcal
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z …
20 + 60 min łatwy 4 23 kcal
-
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański z białej kapusty to doskonała propozycja na bez mięsny bigos ze śliwkami suszonymi. Bigos to tradycyjne danie kuchni …
30 + 70 min łatwy 6 135 kcal
-
Roladki z indyka
Pyszne roladki z indyka to świetny pomysł na obiad. Zrazy są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego niezależnie od umiejętności kulinarnych …
20 + 30 min łatwy 2 544 kcal -
Kluski leniwe
Kluski leniwe to świetny pomysł na szybki obiad na słodko. Robi się je naprawdę ekspresowo, a ich smak zachwyca nie …
25 + 10 min łatwy 4 276 kcal
-
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Bigos na żeberkach
Bigos na żeberkach z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na smaczny obiad. Przepis na bigos z żeberkami wywodzi się …
20 + 90 min łatwy 10 309 kcal
Kuchnia litewska - co to jest?
Kuchnia litewska jest charakterystyczna dla chłodnych regionów Europy, gdzie od rana organizm potrzebuje kalorii. Dlatego też na Litwie jada się pożywne śniadania i obiady, zaś lekkie kolacje. Jest to kuchni dla ciężko pracujących ludzi, dlatego też zawiera kaloryczne potrawy z ziemniaków, mięsa i nabiału. Na przepisy kuchni litewskiej wpływ miała zarówno kuchnia europejska, szczególnie krajów sąsiednich, jak i kuchnia turecka, skąd czerpano przyprawy. Na najlepsze przysmaki kuchni litewskiej składają się cepeliny, czyli podłużne pyzy z mięsem, rodzaje pierogów gotowanych, smażonych lub pieczonych, wędliny czy zapiekanki ziemniaczane.
Kuchnia litewska - opis, tradycyjna potrawy, sposoby podania, porady
Podobnie jak kuchnia europejska z chłodnych regionów, kuchnia litewska obejmuje dość kaloryczne i mączne przysmaki. Warto jednak poznać przepisy na dania litewskie, gdyż są to potrawy tradycyjne, regionalne, bez konserwantów i oparte o wielowiekowe tradycje. Wymagają one sporo pracy jak blendowanie, ucieranie i gotowanie. Lecz czas i wysiłek odpłaci się w postaci pysznych i zdrowych dań, jak z kuchni naszej babci.
Jak kształtowały się tradycyjne, narodowe dania litewskie
Jak ukształtowała się kuchnia litewska
Kuchnia litewska wiąże się zarówno z chłodnym klimatem jak i z gospodarką Litwy opartą o rolnictwo. Od zarania dziejów w kuchni tej przeważały potrawy mączne i mleczne, zaś w XVIII wieku ogromną popularność zyskały ziemniaki. Na tradycje kulinarne Litwy wpływ miała także kuchnia polska, białoruska, jak również kuchnia turecka, gdyż z Turcji pochodziły egzotyczne przyprawy stosowane do konserwacji żywności.
W uwagi na bliskość Turcji, egzotyczne przyprawy były tanie i kuchnia litewska początkowo charakteryzowała się pikantnymi smakami. Po upowszechnieniu się w XIX wieku saletry do konserwacji żywności, dania litewskie straciły swój mocno pikantny charakter.
Narodowe przysmaki Litwy opierają się na takich produktach jak:
- nabiał, sery i krowie produkty mleczne,
- ziemniaki,
- warzywa, głównie kapusta, buraki i ogórki,
- grzyby,
- mięso, głównie wieprzowina oraz wędliny, jak kiełbasy i boczek,
- ryby, głównie śledzie.
Regionalne dania litewskie stworzone zostały dla ludzi ciężko pracujących w chłodnym klimacie, dlatego też są mocno kaloryczne i mogą być tuczące dla osób prowadzących siedzący tryb życia. Przeważa jedzenie mączne i ziemniaczane, zaś warzywa są głównie duszone.
Tradycyjne obyczaje kulinarne Litwy
Zwyczaje żywieniowe i kulinarne Litwy przypominają tradycje północnej Europy, gdzie klimat jest chłodny. Niższe temperatury wymagają, aby od rana zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Dlatego też, podobnie jak w Polsce czy Anglii, typowe jest jedzenie obfitego i pożywnego śniadania, zaś wieczorem jedzenie lekkiej kolacji.
W połowie dnia jada się obiad, który składa się z zupy i drugiego dania. Główne danie obiadowe jest zwykle pożywne i kaloryczne. Podstawą jest potrawa z ziemniaków z dodatkiem mięsa. W czasie odświętnego obiadu podawane są również przystawki, na przykład sałatka śledziowa.
Na Litwie jada się zupy, podobnie jak w kuchni polskiej. Popularne są takie zupy jak kapuśniak czy ogórkowa. Zupą popularną także w Polsce jest chłodnik litewski, który robi się na bazie śmietany i zsiadłego mleka. Chłodnik wzbogaca się botwinką, dzięki czemu nabiera on wiśniowego koloru. Dodaje się również drobno pokrojone ogórki oraz jajko na twardo lub kawałki mięsa, czy też ryby.
Drugie danie zawiera przede wszystkim dania z ziemniaków. Podawana jest również potrawa przypominająca polskie pierogi, jak:
- kołduny, czyli małe pierożki gotowane w zupie,
- czebureki, czyli duże pierogi smażone w głębokim oleju,
- kibiny, czyli duże pierogi z różnym nadzieniem pieczone w piekarniku.
Najciekawsze regionalne i narodowe przysmaki litewskie - ciekawostki i przepisy
Tradycyjne dania litewskie z ziemniaków - opis, ciekawostki i przepisy
Ziemniaki zdecydowanie przeważają jako główny składnik potraw kuchni litewskich. Ziemniaki dodaje się do zupy oraz robi z nich wszelkiego rodzaju kluski, pyzy, czy też ziemniaczana wędliny i zapiekanki.
Najbardziej popularne litewskie dania z ziemniaków:
- cepeliny, czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnym nadzieniem,
- smażone kopytka,
- kugelis, czyli zapiekanka ziemniaczana z mięsem,
- placki ziemniaczane,
- kiełbasa ziemniaczana, podawana na obiad jako główne danie,
- bliny żmudzkie, czyli grube placki nadziewane mięsem.
Do pieczonych i gotowanych ziemniaków jada się często kastinys, czyli krem zrobiony na bazie śmietany, masła, czosnku i przypraw. Tradycyjny kastinys można dostać w każdym sklepie na Litwie.
Litewskie wędliny i sery
Tradycyjne, litewskie wędliny i sery zyskały sobie renomę na całym świecie. Narodową wędliną Litwy jest skilandis, zwany też kindziuk, czyli twarda, dojrzewająca wędlina. Ma ona charakterystyczny kwaskowaty smak. Mnie kwaskowaty jest regionalny bandziuk.
Na Litwie znajdziemy również takie ciekawostki jak ser jabłkowy. Jest to przysmak zrobiony wyłącznie z jabłek, w takiej formie, że przypomina ser.
Regionalne pieczywo, napoje i słodycze
Podobnie jak kuchnia europejska, tak i kuchnia litewska opiera się na pieczywie. Regionalne litewskie pieczywo robione jest z mąki żytniej na naturalnym zakwasie, bez konserwantów. Jest to ciemny chleb, który podaje się do wszystkich potraw. Z cienko pokrojonego chleba tworzy się potrawę zwaną łabas, która stanowi przekąskę do piwa.
Głównym napojem codziennym jest gira, czyli kwas chlebowy, produkowany na bazie fermentacji żytniego chleba. Jest to napój bardzo orzeźwiający, dlatego też głównie pije się go latem.
Żadna kuchnia nie może się obyć bez ciast i słodyczy. Na Litwie najciekawszym ciastem jest sakotis, który nieco przypomina polski sękacz. Sakotis, zwany też ciastem z gałęziami, zrobiony jest z jajek i mąki. Na Litwie jada się też coś w rodzaju polskich faworków, jednak są one inaczej ułożone. Układa się wiele warstw ciasta faworkowego i podaje polane syropem i udekorowane orzechami i makiem. Słynny litewski tinginys, czyli blok czekoladowy, robi się bardzo łatwo, bo bez pieczenia.
Przepisy na najciekawsze potrawy z Litwy
Cepeliny - najpopularniejsza potrawa litewska
Jedną z najpopularniejszych dań litewskich są cepeliny, w Polsce znane jako kartacze. Tradycyjne cepeliny robi się z masy ziemniaczanej z nadzieniem mięsnym. Podaje się je ze śmietaną i skwarkami. Istnieje również wersja wegetariańska z nadzieniem z sera.
Cepeliny robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Surowe trzeba obrać i zetrzeć na tarce. Jest to zadanie dość pracochłonne, gdyż nie wystarczy blendowanie, lecz ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce. Dodajemy też skrobię ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto i formujemy podłużne kluski wkładając do środka farsz. Nadzienie robi się z mielonego mięsa z dodatkiem czosnku, cebuli i pieprzu. Gotujemy około 25 minut we wrzącej wodzie.