Przepis na tort z chleba tostowego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
patera

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce i zmieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Kromki chleba tostowego obkrój cienko ze skórki.

Na pierwszych 4 kanapkach ułóż serek i 1/3 szynki. Dodaj 1/3 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Całość przykryj kolejną warstwą.

Kolejne 4 kromki posmaruj jajkiem z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj sałatę. Przykryj chlebem.

Ułóż kolejną warstwę z serka, szynki i pomidorków. Przykryj całość chlebem. Kolejną warstwę powtórz w ten sam sposób.

Całość udekoruj szynką, oliwkami i pomidorkami.

Tort z chleba tostowego podany na paterze.
tort z chleba tostowego
Koszt przygotowania dania
80.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Tort z chleba tostowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie z chleba tostowego

Tort z chleba tostowego to danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Będzie świetnym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla wszystkich słodkich wypieków dla osób, które chcą świętować, jednak nie przepadają za ciastami. Wygląda tak dobrze, że przyciąga wzrok wszystkich osób.

Przepis na tort z chleba tostowego jest niezwykle prosty, choć może wydawać się skomplikowany, ze względu na swój wygląd. Do jego przygotowania używa się kilku sprawdzonych składników, które razem tworzą wspaniały mix. Bazą jest oczywiście chleb tostowy, który pod wpływem schładzania staje się bardzo miękki i konsystencją przypomina biszkopt. Najlepiej wybrać opcję pełnoziarnistą, która nie tylko dostarcza więcej błonnika, ale również składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oprócz chleba w przepisie znajduje się również kilka innych składników, jednak w ich przypadku można dopasowywać je do własnych preferencji. W tej recepturze do tortu dodaje się szynkę parmeńską, jednak można zastąpić ją również nieco chudszą wędliną drobiową, czy plastrami łososia wędzonego, obie wersje będą równie smaczne, a każda z nich tak samo wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Nie należy również zapominać o odpowiedniej ilości warzyw. W tej wersji stawia się głównie na pomidorki koktajlowe i oliwki, które pięknie zdobią tort, ale również wspaniale wpływają na smak. By warstwy lepiej się trzymały, używa się kremowego serka. Warto wybrać ten o dość intensywnym smaku, wspaniale sprawdzi się opcja z czosnkiem. Można ją również zamienić na serek z chrzanem. W przypadku braku dostępności serków smakowych można zmieszać śmietanowy twarożek z odrobiną musztardy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z chleba tostowego, to ten przepis będzie świetną inspiracją. Jest nieskomplikowany, a pozwala wyczarować naprawdę pyszne danie. Ten wspaniały pomysł na wytrawny tort chlebowy będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Jest bardzo pyszny, przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Ten łatwy przepis to dobry wybór nawet dla początkujących osób.

Wartości odżywcze tortu z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kalorie)
245.18 kcal
475.64 kcal
Białko
10.25 g
19.89 g
Fenyloalanina
0.15 mg
0.28 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany
15.92 g
30.88 g
Węglowodany przyswajalne
14.47 g
28.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
2.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz
15.84 g
30.73 g
Tłuszcze nasycone
9.14 g
17.73 g
Tłuszcze nienasycone
6.70 g
13.00 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.93 g
7.63 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
5.37 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol
87.12 mg
169.01 mg

Witaminy w przepisie na tort z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina A
91.97 µg (mcg)
178.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
1.25 mg
2.42 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy z czosnkiem.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.84 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol
84.86 µg (mcg)
164.63 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.40 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
3.13 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
32.31 µg (mcg)
62.68 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
80.07 µg (mcg)
155.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tort z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód
604.44 mg
1172.62 mg
Potas
127.74 mg
247.83 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
78.13 mg
151.58 mg
Fosfor
99.59 mg
193.21 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
19.57 mg
37.97 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
1.90 mg
3.68 mg
Cynk
0.69 mg
1.34 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Mangan
0.36 mg
0.69 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z chleba tostowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z chleba tostowego

Lista alergenów dla tortu z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania tortu z chleba tostowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
480 g
16 kromek
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.76
Za 480 g
Szynka parmeńska
300 g
14.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 4
52.50
Za 300 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
400 g
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 3
7.41
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Mix sałat
100 g
4 garści
4.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
180 g
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
3.09
Za 180 g
Koszt składników
95.00
Jak oceniasz przepis na tort z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób