Przepis na tort z chleba tostowego krok po kroku
- Chleb tostowy 480 g 16 kromek
- Szynka parmeńska 300 g
- Serek kanapkowy z czosnkiem 400 g
- Jajko 5 szt.
- Majonez 75 g 3 łyżki
- Pomidory koktajlowe 150 g
- Mix sałat 100 g 4 garści
- Oliwki zielone marynowane konserwowe 180 g
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce i zmieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Kromki chleba tostowego obkrój cienko ze skórki.
Na pierwszych 4 kanapkach ułóż serek i 1/3 szynki. Dodaj 1/3 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Całość przykryj kolejną warstwą.
Kolejne 4 kromki posmaruj jajkiem z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj sałatę. Przykryj chlebem.
Ułóż kolejną warstwę z serka, szynki i pomidorków. Przykryj całość chlebem. Kolejną warstwę powtórz w ten sam sposób.
Całość udekoruj szynką, oliwkami i pomidorkami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Tort bez pieczenia
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Torty urodzinowe

(liczba kalorii)
Tort z chleba tostowego - cechy przepisu
Więcej o torcie z chleba tostowego
Tort z chleba tostowego to danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Będzie świetnym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla wszystkich słodkich wypieków dla osób, które chcą świętować, jednak nie przepadają za ciastami. Wygląda tak dobrze, że przyciąga wzrok wszystkich osób.
Przepis na tort z chleba tostowego jest niezwykle prosty, choć może wydawać się skomplikowany, ze względu na swój wygląd. Do jego przygotowania używa się kilku sprawdzonych składników, które razem tworzą wspaniały mix. Bazą jest oczywiście chleb tostowy, który pod wpływem schładzania staje się bardzo miękki i konsystencją przypomina biszkopt. Najlepiej wybrać opcję pełnoziarnistą, która nie tylko dostarcza więcej błonnika, ale również składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oprócz chleba w przepisie znajduje się również kilka innych składników, jednak w ich przypadku można dopasowywać je do własnych preferencji. W tej recepturze do tortu dodaje się szynkę parmeńską, jednak można zastąpić ją również nieco chudszą wędliną drobiową, czy plastrami łososia wędzonego, obie wersje będą równie smaczne, a każda z nich tak samo wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Nie należy również zapominać o odpowiedniej ilości warzyw. W tej wersji stawia się głównie na pomidorki koktajlowe i oliwki, które pięknie zdobią tort, ale również wspaniale wpływają na smak. By warstwy lepiej się trzymały, używa się kremowego serka. Warto wybrać ten o dość intensywnym smaku, wspaniale sprawdzi się opcja z czosnkiem. Można ją również zamienić na serek z chrzanem. W przypadku braku dostępności serków smakowych można zmieszać śmietanowy twarożek z odrobiną musztardy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z chleba tostowego, to ten przepis będzie świetną inspiracją. Jest nieskomplikowany, a pozwala wyczarować naprawdę pyszne danie. Ten wspaniały pomysł na wytrawny tort chlebowy będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Jest bardzo pyszny, przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Ten łatwy przepis to dobry wybór nawet dla początkujących osób.
Wartości odżywcze tortu z chleba tostowego
Energia i białka
(194g)
Węglowodany w torcie z chleba tostowego
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy w przepisie na tort z chleba tostowego
(194g)
Składniki mineralne w przepisie na tort z chleba tostowego
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie z chleba tostowego
Lista alergenów dla tortu z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez