Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Opublikowano: 03.03.2021 r., 14:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko po benedyktyńsku z guacamole i łososiem wędzonym
Jajko po benedyktyńsku z guacamole i łososiem wędzonym
Przepyszne połączenie z jajkiem w koszulce - jajka po benedyktyńsku z guacamole i z łososiem wędzonym. Jest to bardzo dobre i zdrowe połączenie. Danie bogate z prozdrowotne kwasy omega-3. Koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 30 min
460 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Chleb tostowy (90 g)
  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia grillowa

Przepis na jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem krok po kroku

Chleb zgrilluj na patelni grillowej.

Zagotuj wodę (450 ml) z dodatkiem szczypty soli i octu (90 ml).Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika, wbij jajko i ugotuj aż białko będzie ścięte, ale żółtko płynne (około 3 minuty).

Awokado wyłóż do miski. Dodaj sok z cytryny, posiekane liście kolendry, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem na papkę.

Na chleb wyłóż guacamole. Nałóż na guacamole poszarpane kawałki łososia i na wierzch jajko. Posyp całość szczypiorkiem i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik dla boczku, w którym królują kwasy nasycone, zalecane w diecie w jak najmniejszej ilości. Awokado i łosoś razem w parze tworzą najpyszniejszą kompozycję smaku i aromatu, dodatkowo wywierając bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Łososia wędzonego można jak najbardziej zastąpić inną rybą wędzoną na przykład pstrągiem wędzonym.

Alergeny w jajkach po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Lista alergenów dla Jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Wartości odżywcze jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
170.42
460.13
Białko (g)
10.99
29.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
11.59
31.29
Węglowodany przyswajalne (g)
9.12
24.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.47
6.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.03
24.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
7.69
Tłuszcze nienasycone (g)
6.18
16.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
12.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
4.56
Cholesterol (mg)
152.98
413.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
70.51
190.37
Witamina B6 (mg)
0.21
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.95
2.56
Witamina C (mg)
2.58
6.96
Witamina D (µg (mcg))
3.91
10.55
Witamina E (mg)
0.42
1.13
Retinol (µg (mcg))
68.73
185.56
Tiamina (mg)
0.11
0.30
Ryboflawina (mg)
0.30
0.80
Niacyna (mg)
2.36
6.36
Foliany (µg (mcg))
53.85
145.41
Beta karoten (µg (mcg))
15.78
42.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
279.11
753.59
Potas (mg)
246.96
666.80
Wapń (mg)
54.45
147.03
Fosfor (mg)
153.02
413.15
Magnez (mg)
25.11
67.79
Żelazo (mg)
1.66
4.49
Cynk (mg)
0.98
2.63
Miedź (mg)
0.15
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Chleb tostowy
90 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Koszt składników
27.00