Tosty z jajkiem
- Chleb tostowy 4 kromki (80 g)
- Masło 1 łyżka (10 g)
- Rukola 1 garść (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser Mozzarella 2 plastry (20 g)
- Pieczarki 1 garść (60 g)
- Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Przepis na tosty z jajkiem krok po kroku
Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Chleb tostowy posmaruj masłem.
Dodaj rukolę, pokrojone pieczarki, plastry szynki.
Ugotowane jajko pokrój w plastry, ułóż na nim mozzarellę i zapiecz w tosterze.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat tostów z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie skorzystaj.
Tosty z jajkiem to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego jajka z półpłynnym żółtkiem z dodatkiem Twoich ulubionych warzyw. Czy dzień może zacząć się lepiej? Nie ma takiej możliwości. Po takim śniadaniu dzień będzie wspaniały. Zatem jak zrobić tosty z jajkiem? W lekko osolonej wodzie ugotuj jajka na półmiękko, gotuj około 6 minut.
Chleb tostowy delikatnie podgrzej w tosterze tak aby był chrupki. Najlepiej jeśli wybierzesz wersję pełnoziarnistą. Śmiało możesz także użyć zwykłego pieczywa, które normalnie używasz w swojej diecie. W tym wypadku postaw na to z pełnego przemiału, żytnie lub razowe na zakwasie. Na przygotowanym chrupkim i ciepłym pieczywie ułóż warstwę sałaty. Ja wybrałam rukolę, która jest delikatnie ostra, nada wyrazistego smaku. Możesz postawić na delikatna w smaku roszponkę, sałatę masłową a nawet mix sałat. Ważne aby znalazła się porcja zieleni. Na niej ugotowane, pokrojone w plastry jajka z półpłynnym żółtkiem. Tosty z jajkiem możesz przygotować też z dodatkiem guacamole lub z sałatką pełną warzyw i zjeść z ciepłymi tostami. Zawsze gdy przygotowuję to danie podaje je w towarzystwie warzywnej sałatki z dużą ilością pomidora, ogórka, czerwonej cebuli i pokruszonego sera feta. Nie zapominajcie o sporej ilości świeżych ziół. Postawcie na domowej roboty dip, którym możecie polać jajko gotowane na toście lub bezpośrednio sałatkę warzywną. Będzie to niesamowicie dobre połączenie.
Przepis na tosty z jajkiem jest niezwykle prosty i na pewno nie jeden raz uratuje Twój poranek. Sprawdzą się one idealnie na śniadanie. Pokochają je nie tylko dorośli ale też będzie to dobry pomysł na śniadanie dla dzieci. To będzie pyszne rozwiązanie nie tylko w letnim okresie ale także zimą. Warto wtedy stawiać na smaczne, łatwe i ciepłe śniadania, które nas rozgrzeją i dodadzą energii na resztę dnia.
Alergeny w tostach z jajkiem
Lista alergenów dla tostów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tostów z jajkiem
Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.