Tosty z jajkiem

Opublikowano: 28.10.2021 r., 21:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tosty z jajkiem na pieczywie
Tosty z jajkiem
Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie na ciepło. Spróbuj tosty z jajkiem, spiszą się idealnie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Opiekanie 15 min
381 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Chleb tostowy 4 kromki (80 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Rukola 1 garść (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser Mozzarella 2 plastry (20 g)
  • Pieczarki 1 garść (60 g)
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, toster

Przepis na tosty z jajkiem krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Chleb tostowy posmaruj masłem.

Dodaj rukolę, pokrojone pieczarki, plastry szynki.

Ugotowane jajko pokrój w plastry, ułóż na nim mozzarellę i zapiecz w tosterze.

Jak oceniasz przepis na tosty z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat tostów z jajkiem

Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie skorzystaj.

Tosty z jajkiem to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego jajka z półpłynnym żółtkiem z dodatkiem Twoich ulubionych warzyw. Czy dzień może zacząć się lepiej? Nie ma takiej możliwości. Po takim śniadaniu dzień będzie wspaniały. Zatem jak zrobić tosty z jajkiem? W lekko osolonej wodzie ugotuj jajka na półmiękko, gotuj około 6 minut.

Chleb tostowy delikatnie podgrzej w tosterze tak aby był chrupki. Najlepiej jeśli wybierzesz wersję pełnoziarnistą. Śmiało możesz także użyć zwykłego pieczywa, które normalnie używasz w swojej diecie. W tym wypadku postaw na to z pełnego przemiału, żytnie lub razowe na zakwasie. Na przygotowanym chrupkim i ciepłym pieczywie ułóż warstwę sałaty. Ja wybrałam rukolę, która jest delikatnie ostra, nada wyrazistego smaku. Możesz postawić na delikatna w smaku roszponkę, sałatę masłową a nawet mix sałat. Ważne aby znalazła się porcja zieleni. Na niej ugotowane, pokrojone w plastry jajka z półpłynnym żółtkiem. Tosty z jajkiem możesz przygotować też z dodatkiem guacamole lub z sałatką pełną warzyw i zjeść z ciepłymi tostami. Zawsze gdy przygotowuję to danie podaje je w towarzystwie warzywnej sałatki z dużą ilością pomidora, ogórka, czerwonej cebuli i pokruszonego sera feta. Nie zapominajcie o sporej ilości świeżych ziół. Postawcie na domowej roboty dip, którym możecie polać jajko gotowane na toście lub bezpośrednio sałatkę warzywną. Będzie to niesamowicie dobre połączenie.

Przepis na tosty z jajkiem jest niezwykle prosty i na pewno nie jeden raz uratuje Twój poranek. Sprawdzą się one idealnie na śniadanie. Pokochają je nie tylko dorośli ale też będzie to dobry pomysł na śniadanie dla dzieci. To będzie pyszne rozwiązanie nie tylko w letnim okresie ale także zimą. Warto wtedy stawiać na smaczne, łatwe i ciepłe śniadania, które nas rozgrzeją i dodadzą energii na resztę dnia.

Alergeny w tostach z jajkiem

Lista alergenów dla tostów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tostów z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
190.77
381.55
Białko (g)
10.61
21.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.26
36.52
Węglowodany przyswajalne (g)
16.50
32.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
3.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.56
17.12
Tłuszcze nasycone (g)
4.81
9.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
7.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
5.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
2.47
Cholesterol (mg)
96.34
192.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
81.51
163.02
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.78
Witamina C (mg)
1.67
3.34
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.90
Witamina E (mg)
0.38
0.77
Retinol (µg (mcg))
71.66
143.32
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.35
0.70
Niacyna (mg)
3.02
6.04
Foliany (µg (mcg))
47.98
95.96
Beta karoten (µg (mcg))
117.74
235.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
329.66
659.32
Potas (mg)
225.02
450.04
Wapń (mg)
113.35
226.71
Fosfor (mg)
171.81
343.62
Magnez (mg)
28.98
57.96
Żelazo (mg)
1.96
3.91
Cynk (mg)
1.27
2.53
Miedź (mg)
0.16
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów z jajkiem

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
80 g
4 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 80 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
20 g
2 plastry
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 20 g
Pieczarki
60 g
1 garść
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Szynka z indyka
20 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
33.50