Przepis na tosty francuskie krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, patelnia

Jajko wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli oraz pieprzu.

Rozgrzej patelnie z oliwą.

Zamocz kromki i połóż na patelni. Smaż, do momentu aż się zarumienią.

Przekręć jedną kromkę na drugą stronę, ułóż na niej plasterek sera, plasterek szynki i ponownie plasterek sera. Przykryj drugą kromką (usmażoną stroną do środka) i dociśnij.

Gdy pierwsza kromka się zarumieni, przekręć całą kanapkę na drugą stronę, aby usmażyć drugą kromkę.

Smaż do momentu, aż druga kromka się zarumieni.

Tost francuski przekrojony na pół, który leży na drewnianej, prostokątnej tacy.
Tosty francuskie
Koszt przygotowania dania
3.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
472 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Tosty francuskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tostach francuskich

Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak przygotować tosty francuskie, które możesz zrobić z niezbyt świeżego chleba — to znaczy twardego, pamiętaj, żeby nie jeść spleśniałego pieczywa. Tosty francuskie możesz zrobić zarówno z chleba, jak i bułek. W tym przepisie pokaże ci jak zrobić tosty francuskie na słono, ale można przyrządzić je także w wersji na słodko, która chyba jest nawet bardziej popularna. Do ich przygotowania potrzebujesz: chleb, jajka, mleko, przyprawy i ulubione dodatki. Ja przygotuje klasyczne grzanki z serem i szynką. Nie jest to mega fit danie, bo zwykle robi się je z chleba tostowego i smaży, a ser też jest dosyć kalorycznym dodatkiem. Dlatego dam Ci kilka rad jak zrobić tosty francuskie, które będą, trochę bardziej fit. Te wskazówki znajdziesz tutaj, bo przepis na tosty francuskie przedstawia taką klasyczną wersję.

Zaczynamy od wyboru pieczywa. Bardziej wartościowe i sycące będzie pieczywo razowe. Następnie przygotowujemy masę z jajkiem, mlekiem i przyprawami — może być też samo jajko z przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (ja używam oleju w sprayu) - możesz też smażyć na suchej patelni. Teraz są dwie metody na zrobienie tosta francuskiego z serem i szynką. Pierwszy sposób to zrobienie z pieczywa i dodatków kanapki. Układamy plasterek sera, szynkę, kolejny plasterek sera i drugą kromkę. Żeby obniżyć kaloryczność, wybieraj ser odtłuszczony — na przykład ser „Piórko” lub mozzarellę light. Ściśnij kanapkę i zamocz w masie jajecznej. Smaż z dwóch stron, na wolnym ogniu, aż kanapka będzie zarumieniona. Drugi sposób jest trochę bardziej kaloryczny, ale lepiej się sprawdzi przy twardym pieczywie. Zaczynamy od zamoczenia 2 kromek, z obu stron, w jajkach z mlekiem i usmażenia z jednej strony. Następnie przekręcamy jedną kromkę, na usmażonej stronie kładziemy ser, szynkę i ponownie ser. Teraz przykrywamy drugą kromką (usmażoną stroną do środka) i przyciskamy. Gdy pierwsza kromka się zarumieni, przewracamy całą kanapkę, aby usmażyć też drugą kromkę. W tym czasie ser, który jest w środku, się rozpuści i połączy nasze tosty. Gdy z obu stron tost jest zarumieniony, zdejmujemy go z patelni.

Podawaj tosty ze świeżymi warzywami.

Wartości odżywcze tostów francuskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
Białko
11.00 g
22.54 g

Węglowodany w tostach francuskich

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
18.18 g
37.27 g
Węglowodany przyswajalne
16.79 g
34.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
2.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
12.62 g
25.86 g
Tłuszcze nasycone
4.70 g
9.63 g
Tłuszcze nienasycone
7.92 g
16.24 g
Tłuszcze jednonasycone
6.16 g
12.64 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
3.60 g
Cholesterol
115.88 mg
237.56 mg

Witaminy w przepisie na tosty francuskie

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A
76.80 µg (mcg)
157.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Witamina C
0.11 mg
0.22 mg
Witamina D
0.89 µg (mcg)
1.83 µg (mcg)
Witamina E
1.04 mg
2.12 mg
Retinol
76.72 µg (mcg)
157.27 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.63 mg
Niacyna
2.15 mg
4.40 mg
Foliany
40.36 µg (mcg)
82.74 µg (mcg)
Beta karoten
1.53 µg (mcg)
3.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tosty francuskie

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
363.67 mg
745.51 mg
Potas
170.43 mg
349.39 mg
Wapń
150.79 mg
309.12 mg
Fosfor
186.90 mg
383.14 mg
Magnez
26.88 mg
55.10 mg
Żelazo
1.78 mg
3.64 mg
Cynk
1.31 mg
2.68 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów francuskich 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach francuskich

Lista alergenów dla tostów francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Cena przygotowania tostów francuskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
60 g
2 kromki
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Ser gouda
16 g
2 plasterki
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 16 g
Szynka kanapkowa
12 g
1 plaster
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
40.70
Jak oceniasz przepis na tosty francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób