Przepis na tosty z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Chleb posmaruj masłem.

Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.

Mozzarellę pokrój w plastry.

Na pieczywie ułóż plastry pieczarek oraz mozzarellę.

Wierzch mozzarelli posyp pieprzem oraz oregano.

Tosty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Gotowe tosty podawał na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Często zadawane pytania

Tosty z piekarnika podane na białym talerzu.
Tosty z piekarnika
Koszt przygotowania dania
7.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Tosty z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tostach z piekarnika

Tosty z piekarnika z serem mozzarella i pieczarkami to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne tosty z chleba tostowego świetnie smakują z dodatkiem różnych sosów, można je podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem majonezowym. Przepis na tosty z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tostów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, ser mozzarella, pieczarki, masło, pieprz oraz oregano. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić tosty z piekarnika? Chleb posmaruj masłem. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w plastry. Na pieczywie ułóż plastry pieczarek oraz mozzarellę. Wierzch mozzarelli posyp pieprzem oraz oregano. Tosty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Gotowe tosty podawał na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarczają organizmowi potas, selen, miedź i jod oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Nie są one produktem wysokokalorycznym, dlatego dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Pieczarki poprzez obecność błonnika pokarmowego usprawniają wydalanie kwasów żółciowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej serca.

Mozzarella to rodzaj sera, który produkuje się z mleka bawolego lub krowiego. Ma delikatną konsystencję i mleczny smak. Świetnie nadaje się do zapiekania i jedzenia na surowo. Mozzarella jest dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Dzięki temu jest dobrym źródłem energii.

Podsumowując smaczne tosty z mozzarellą oraz pieczarkami to doskonały pomysł na śniadanie. Dobre tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych sezonowych warzyw, które wzbogacą danie w wiele składników odżywczych. Najlepsze tosty są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze tostów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
250.23 kcal
425.39 kcal
Białko
11.84 g
20.12 g

Węglowodany w tostach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
18.92 g
32.16 g
Węglowodany przyswajalne
17.16 g
29.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
2.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.47 g
24.60 g
Tłuszcze nasycone
9.29 g
15.79 g
Tłuszcze nienasycone
5.18 g
8.81 g
Tłuszcze jednonasycone
4.14 g
7.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
1.78 g
Cholesterol
40.85 mg
69.44 mg

Witaminy w przepisie na tosty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
107.69 µg (mcg)
183.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Witamina C
0.71 mg
1.20 mg
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.41 mg
Retinol
105.15 µg (mcg)
178.76 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.56 mg
Niacyna
3.07 mg
5.22 mg
Foliany
34.08 µg (mcg)
57.93 µg (mcg)
Beta karoten
29.69 µg (mcg)
50.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tosty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
336.85 mg
572.64 mg
Potas
191.69 mg
325.88 mg
Wapń
208.61 mg
354.64 mg
Fosfor
195.08 mg
331.63 mg
Magnez
27.23 mg
46.29 mg
Żelazo
1.55 mg
2.63 mg
Cynk
1.52 mg
2.58 mg
Miedź
0.16 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach z piekarnika

Lista alergenów dla tostów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło

Cena przygotowania tostów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
120 g
4 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Pieczarki
120 g
4 duże sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na tosty z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób