Przepis na tosty francuskie z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Do miseczki wbij jajko.

Na patelnię wyłóż masło i rozgrzej.

Dodaj do jajek mleko oraz sol i pieprz.

Rozbełtaj jajka widelcem.

Chleb zamocz z obu stron w jajku.

Wykładaj kromki na gorące masło.

Smaż kilka chwil, aż jajko będzie ścięte i tosty będą złote.

Tosty francuskie z jajkiem
Tosty francuskie z jajkiem
Koszt przygotowania dania
6.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
559 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Tosty francuskie z jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tostach francuskich z jajkiem

Pyszne, łatwe, szybkie tosty francuskie z jajkiem idealne na śniadanie i na kolację nie tylko dla dzieci. Tosty francuskie z jajkiem są fantastyczne i mają dobry, maślany smak. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, bardzo delikatne. Przepis na tosty francuskie z jajkiem należy do bardzo szybkich i łatwych. Dodatkowo są naprawdę genialne. Smakują one nie tylko dorosłym. Taki posiłek na kolację lub na śniadanie jest super nawet dla dzieci. Jak zrobisz tosty francuskie z jajkiem podawaj je na gorąco.

Tosty francuskie z jajkiem smażone na patelni to bardzo łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne jedzenie. Na kolacji czy na śniadaniu chociaż raz musiałeś je mieć. Jak zrobić tosty francuskie z jajkiem? To jest niezwykle proste, wymaga bardzo podstawowych produktów. Do przepisu na tosty francuskie z jajkiem warto wykorzystać chleb tostowy. Dobry jest taki, który ma już kilka dni. Jest to świetny sposób na szybkie i skuteczne „odświeżenie” chleba. Ponadto potrzebne będą jajka, mleko, masło klarowane oraz sól i pieprz. Rozgrzej dobrze tłuszcz. Zamiast masła może być olej roślinny. W tym czasie roztrzep jajko z dodatkiem mleka i przypraw. Możesz dodać też inne przyprawy, na przykład bazylię czy zioła prowansalskie. Pozostało tylko namoczenie chleba w jajku z obu stron i następnie usmażenie na złoty kolor tostów. Gotowe.

Tosty francuskie z jajkiem są bardzo podobne do grzanek z jajkiem zwanych inaczej chlebem w jajku smażonych na patelni. Różni je to, że do tostów dodaje się mleko. Dodatek mleka sprawia, że przepis na tosty francuskie z jajkiem jest bardzo delikatny. Tosty dosłownie rozpływają się w ustach. To sprawia, że taki posiłek jest bardzo fajny dla dzieciaków, które często bywają niejadkami. Zwykle tosty są jedzone z wielkim smakiem.

Tosty francuskie z jajkiem są wysokokaloryczne, mają także sporą ilość tłuszczu, na której są smażone. Jak zrobić tosty francuskie z jajkiem, by trochę zwiększyć wartość odżywczą i zmniejszyć kaloryczność? Chleb tostowy z mąki pszennej wymień na kromki chleba tostowego z pełnego ziarna. To dobre na zmniejszenie indeksu glikemicznego oraz zwiększenie podaży witamin, minerałów oraz błonnika. Smaż tosty na mniejszej ilości tłuszczu. W ten łatwy sposób zmniejszysz kaloryczność. Po smażeniu zdejmuj tosty z patelni na talerz i odsącz je na ręczniku papierowym.

Tosty jedz tak jak lubisz. Bez żadnych dodatków czy może z pysznym bekonem? Dobre będą przede wszystkim, gdy są ciepłe i chrupiące, tuż po usmażeniu. Gdy tosty są zimne nie są już chrupiące.

Wartości odżywcze tostów francuskich z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
279.62 kcal
559.23 kcal
Białko
8.98 g
17.96 g

Węglowodany w tostach francuskich z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.37 g
42.73 g
Węglowodany przyswajalne
19.68 g
39.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.69 g
3.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
17.47 g
34.95 g
Tłuszcze nasycone
10.58 g
21.17 g
Tłuszcze nienasycone
6.89 g
13.78 g
Tłuszcze jednonasycone
5.21 g
10.42 g
Tłuszcze wielonasycone
1.68 g
3.37 g
Cholesterol
145.23 mg
290.46 mg

Witaminy w przepisie na tosty francuskie z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
171.97 µg (mcg)
343.95 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
0.12 mg
0.24 mg
Witamina D
0.82 µg (mcg)
1.64 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
1.32 mg
Retinol
169.92 µg (mcg)
339.85 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.60 mg
Niacyna
2.29 mg
4.58 mg
Foliany
44.59 µg (mcg)
89.18 µg (mcg)
Beta karoten
25.44 µg (mcg)
50.87 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tosty francuskie z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
265.05 mg
530.10 mg
Potas
156.31 mg
312.62 mg
Wapń
104.62 mg
209.23 mg
Fosfor
147.49 mg
294.97 mg
Magnez
27.33 mg
54.67 mg
Żelazo
1.96 mg
3.92 mg
Cynk
0.99 mg
1.98 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów francuskich z jajkiem 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach francuskich z jajkiem

Lista alergenów dla tostów francuskich z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania tostów francuskich z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
140 g
6 kromek
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
90 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 ml
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na tosty francuskie z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób