Bagietka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w bagietce oraz jakie alergie mogą powodować.
Bagietka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze bagietki - tabela

Energia i białka

Bagietka francuska bagietka czosnkowa półbagietka z ziarnami bagietka pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w bagietce
Białko 10.75 g 10.75 g 12.28 g 9.30 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w bagietce

Bagietka francuska bagietka czosnkowa półbagietka z ziarnami bagietka pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 51.88 g 51.88 g 49.12 g 46.50 g
Węglowodany przyswajalne 49.68 g 49.68 g 47.32 g 44.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.20 g 2.20 g 1.80 g 2.30 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Bagietka francuska bagietka czosnkowa półbagietka z ziarnami bagietka pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.42 g 2.42 g 8.77 g 3.49 g
Tłuszcze nasycone 1.20 g 1.20 g 1.75 g 1.71 g
Tłuszcze nienasycone 1.22 g 1.22 g 7.02 g 1.78 g
Tłuszcze jednonasycone 0.36 g 0.36 g b/d 0.56 g
Tłuszcze wielonasycone 0.86 g 0.86 g b/d 1.22 g
Tłuszcze trans b/d b/d 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na bagietkę

Bagietka francuska bagietka czosnkowa półbagietka z ziarnami bagietka pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.11 mg 0.11 mg b/d 0.10 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.21 mg 0.21 mg b/d 0.33 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.71 mg 0.71 mg b/d 0.52 mg
Ryboflawina 0.43 mg 0.43 mg b/d 0.32 mg
Niacyna 4.82 mg 4.82 mg b/d 4.65 mg
Foliany 123.00 µg (mcg) 123.00 µg (mcg) b/d 140.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bagietkę

Bagietka francuska bagietka czosnkowa półbagietka z ziarnami bagietka pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 602.00 mg 602.00 mg 561.00 mg 512.00 mg
Potas 11.00 mg 11.00 mg b/d 190.00 mg
Wapń 52.00 mg 52.00 mg 0.00 mg 233.00 mg
Fosfor 105.00 mg 105.00 mg b/d 153.00 mg
Magnez 32.00 mg 32.00 mg b/d 38.00 mg
Żelazo 3.91 mg 3.91 mg 4.74 mg 2.59 mg
Cynk 1.04 mg 1.04 mg b/d 2.05 mg
Miedź 0.15 mg 0.15 mg b/d 0.18 mg
Mangan b/d b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100635/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100635/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1559074/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100785/nutrients

Alergie w bagietce

  • Bagietka francuska - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • bagietka czosnkowa - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • półbagietka z ziarnami - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • bagietka pełnoziarnista - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z bagietką

Przepisy z bagietką

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto