Przepis na grzanki z chleba tostowego krok po kroku
- Chleb tostowy 120 g 4 kromki
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Chleb tostowy pokrój w kostkę.
Wsyp chleb do dużej miski, dodaj przyprawy i oliwę. Całość dokładnie przemieszaj.
Rozgrzej patelnię i umieść na niej grzanki.
Smaż je 3 minuty, by były rumiane.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Grzanki z chleba tostowego - cechy przepisu
Więcej o grzankach z chleba tostowego
Grzanki z chleba tostowego to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne dodatki do dań głównych. Ich zrobienie zajmuje tylko kilka minut.
Grzanki z chleba tostowego to dodatek, który ma naprawdę uniwersalne zastosowanie. Można wykorzystać je zarówno do pysznej zupy krem, czy szybkiej, jak i sycącej sałatki. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Jeśli zastanawiasz się, z czym podać ulubioną zupę krem, by była naprawdę smaczna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Grzanki są uwielbiane przez dzieci i dorosłych, te z chleba tostowego świetnie się przypiekają, dlatego będą wspaniałym wyborem, by wzbogacić ulubione potrawy.
Przepis na grzanki z chleba tostowego jest jednym z najłatwiejszych, wiec sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Masz ochotę na wspaniały dodatek do dań, jednak nie masz zbyt dużo czasu na jego stworzenie? Nie ma problemu, ten przepis zajmie tylko kilka minut. Grzanki są jednym z najczęstszych dodatków do zup i sałatek. Zwykle jednak wybieramy gotowe opcje, by nie tracić czasu na ich przygotowanie w domu. Jednak te dostępne w sklepie zwykle są przepełnione dodatkami i konserwantami. W dodatku zawierają też naprawdę sporo soli, która w nadmiernych ilościach może mieć naprawdę negatywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego dobrze jest znaleźć lepszą alternatywę dla gotowych produktów. Taką alternatywą są właśnie grzanki z chleba tostowego. Robi się je naprawdę szybko, w kilka chwil powstaje cały produkt, dlatego nie trzeba się martwić, że zabiorą zbyt dużo czasu. W dodatku mają dużo mniej soli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grzanki z chleba tostowego, które będą smaczne i proste, to ta receptura będzie świetną inspiracją. Powstają z niej naprawdę pyszne chlebowe grzanki, to dlatego, że dodaje się do nich sporo różnych przypraw i ziół. Dzięki temu potrafią odmienić nawet najnudniejszą zupę. To pomysł na szybkie, ale również pyszne grzanki. By je zrobić nie potrzeba nawet piekarnika, gdyż przygotowuje się je na patelni. To dobre rozwiązanie na lunch, obiad, ale również na śniadanie, jako dodatek do sałatki.
Wartości odżywcze grzanek z chleba tostowego
Energia i białka
(75g)
Węglowodany w grzankach z chleba tostowego
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy w przepisie na grzanki z chleba tostowego
(75g)
Składniki mineralne w przepisie na grzanki z chleba tostowego
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grzankach z chleba tostowego
Lista alergenów dla grzanek z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy