Tosty z awokado

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tosty z awokado znajdują się na białym talerzu. Obok stoi miseczka z pokrojoną limonką. Obok leży ściereczka. O talerz oparty jest widelec.
Tosty z awokado
Tosty z awokado to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Te tosty można przygotować m.in. ze szpinakiem i serem żółtym. Sprawdź, jak zrobić tosty z pastą z awokado!
Przygotowanie 20 min
653 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado 1 sztuka (135 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Chleb tostowy 4 kromki (120 g)
  • Sok z limonki 1 łyżeczka (3 ml)
  • Szpinak 2 garście (50 g)
  • Ser cheddar W kostce (40 g)
  • Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, toster, praska do czosnku, miska, patelnia

Przepis na tosty z awokado krok po kroku

Awokado przetnij na pół i pozbądź się pestki, a potem wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Szpinak opłucz i osusz.

Ser pokrój w paseczki.

Chleb podpiecz w tosterze.

Na patelni rozsmaruj 1 łyżkę oleju i rozgrzej ją, a potem wbij jajka. Posyp je solą i pieprzem. Jajka sadzone usmaż tak, aby żółtko pozostało płynne.

Podpieczony chleb posmaruj masą z awokado i umieść tam szpinak, ser, a potem sadzone jajka (po 1 na 1 kromkę chleba).

Podawaj od razu (na ciepło).

Jak oceniasz przepis na tosty z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat tostów z awokado

Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i jajkiem można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Te w łagodnej wersji nadają się także dla dzieci.

Jak zrobić tosty z awokado? Należy zacząć od przygotowania pasty z awokado. W tym celu trzeba przekroić awokado, pozbyć się pestki i wydrążyć miąższ. Awokado można połączyć z różnymi dodatkami. Mogą to być: sok z limonki, oliwa i przeciśnięty przez praskę czosnek (tak jak w tym przepisie), ale tak naprawdę można tam dodać też inne rzeczy. Pasować będą m.in.: olej, sok z cytryny, czosnek granulowany i papryka w proszku.

W tym samym czasie warto podpiec wybrany chleb (np. tostowy, razowy, żytni, pszenny) w tosterze i przygotować jajko sadzone, aby obie te rzeczy były ciepłe, ponieważ wtedy te tosty smakują najlepiej. Szpinak wystarczy przepłukać, a ser pokroić. Gdy to wszystko będzie gotowe, można złożyć tosty w całość i podawać od razu.

Możesz też przygotować tosty w inny sposób. Zamiast jajka sadzonego możesz zdecydować się na chleb maczany w roztrzepanym jajku z mlekiem. Pasować będzie także jajko w koszulce. Tosty z pastą z awokado i jajkiem sadzonym możesz posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Odpowiednimi dodatkami do tej pasty będą: chili, pomidory, szczypiorek oraz szynka. Grzanki z awokado możesz zrobić też z rzodkiewką oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Zamiast pasty możesz zdecydować się na pokrojenie awokado w paseczki.

Możesz pokusić się na grzanki z piekarnika. W takim wypadku na grzanki najlepiej wybrać bagietkę francuską. Trzeba ją pokroić na kromki i posmarować domowym masłem czosnkowym. Takie masełko można zrobić z 1/2 kostki masła (minimum 80% tłuszczu), 3 ząbków czosnku, soli i pieprzu. Do masła możesz dodać swoje ulubione przyprawy (np. paprykę mieloną, tymianek, oregano, bazylię, czosnek granulowany). Kromki z masłem trzeba zapiekać do zarumienienia (czas uzależniony jest od temperatury pieczenia i samego piekarnika).

Alergeny w tostach z awokado

Lista alergenów dla tostów z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tostów z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
217.85
653.54
Białko (g)
9.58
28.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
14.33
43.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.67
35.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
7.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.90
41.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
13.55
Tłuszcze nienasycone (g)
9.38
28.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.07
21.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
6.93
Cholesterol (mg)
142.52
427.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
116.48
349.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.28
15.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.80
2.39
Witamina E (mg)
0.73
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.95
227.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
5.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.49
211.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
487.39
1462.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
222.95
668.85
Potas (mg)
262.31
786.92
Wapń (mg)
114.61
343.82
Fosfor (mg)
158.74
476.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.46
94.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
5.56
Cynk (mg)
1.22
3.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z awokado 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów z awokado

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
135 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 135 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Chleb tostowy
120 g
4 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Sok z limonki
3 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 3 ml
Szpinak
50 g
2 garście
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Ser cheddar
40 g
W kostce
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 40 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Koszt składników
63.50