Przepis na tosty z awokado krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, toster, praska do czosnku, miska, patelnia

Awokado przetnij na pół i pozbądź się pestki, a potem wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Szpinak opłucz i osusz.

Ser pokrój w paseczki.

Chleb podpiecz w tosterze.

Na patelni rozsmaruj 1 łyżkę oleju i rozgrzej ją, a potem wbij jajka. Posyp je solą i pieprzem. Jajka sadzone usmaż tak, aby żółtko pozostało płynne.

Podpieczony chleb posmaruj masą z awokado i umieść tam szpinak, ser, a potem sadzone jajka (po 1 na 1 kromkę chleba).

Podawaj od razu (na ciepło).

Tosty z awokado znajdują się na białym talerzu. Obok stoi miseczka z pokrojoną limonką. Obok leży ściereczka. O talerz oparty jest widelec.
Tosty z awokado
Koszt przygotowania dania
14.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
653 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Tosty z awokado - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tostach z awokado

Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i jajkiem można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Te w łagodnej wersji nadają się także dla dzieci.

Jak zrobić tosty z awokado? Należy zacząć od przygotowania pasty z awokado. W tym celu trzeba przekroić awokado, pozbyć się pestki i wydrążyć miąższ. Awokado można połączyć z różnymi dodatkami. Mogą to być: sok z limonki, oliwa i przeciśnięty przez praskę czosnek (tak jak w tym przepisie), ale tak naprawdę można tam dodać też inne rzeczy. Pasować będą m.in.: olej, sok z cytryny, czosnek granulowany i papryka w proszku.

W tym samym czasie warto podpiec wybrany chleb (np. tostowy, razowy, żytni, pszenny) w tosterze i przygotować jajko sadzone, aby obie te rzeczy były ciepłe, ponieważ wtedy te tosty smakują najlepiej. Szpinak wystarczy przepłukać, a ser pokroić. Gdy to wszystko będzie gotowe, można złożyć tosty w całość i podawać od razu.

Możesz też przygotować tosty w inny sposób. Zamiast jajka sadzonego możesz zdecydować się na chleb maczany w roztrzepanym jajku z mlekiem. Pasować będzie także jajko w koszulce. Tosty z pastą z awokado i jajkiem sadzonym możesz posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Odpowiednimi dodatkami do tej pasty będą: chili, pomidory, szczypiorek oraz szynka. Grzanki z awokado możesz zrobić też z rzodkiewką oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Zamiast pasty możesz zdecydować się na pokrojenie awokado w paseczki.

Możesz pokusić się na grzanki z piekarnika. W takim wypadku na grzanki najlepiej wybrać bagietkę francuską. Trzeba ją pokroić na kromki i posmarować domowym masłem czosnkowym. Takie masełko można zrobić z 1/2 kostki masła (minimum 80% tłuszczu), 3 ząbków czosnku, soli i pieprzu. Do masła możesz dodać swoje ulubione przyprawy (np. paprykę mieloną, tymianek, oregano, bazylię, czosnek granulowany). Kromki z masłem trzeba zapiekać do zarumienienia (czas uzależniony jest od temperatury pieczenia i samego piekarnika).

Wartości odżywcze tostów z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
217.85 kcal
653.54 kcal
Białko
9.58 g
28.75 g

Węglowodany w tostach z awokado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
14.33 g
43.00 g
Węglowodany przyswajalne
11.67 g
35.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.66 g
7.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
13.90 g
41.69 g
Tłuszcze nasycone
4.52 g
13.55 g
Tłuszcze nienasycone
9.38 g
28.14 g
Tłuszcze jednonasycone
7.07 g
21.21 g
Tłuszcze wielonasycone
2.31 g
6.93 g
Cholesterol
142.52 mg
427.57 mg

Witaminy w przepisie na tosty z awokado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
116.48 µg (mcg)
349.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.28 mg
15.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.80 µg (mcg)
2.39 µg (mcg)
Witamina E
0.73 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
75.95 µg (mcg)
227.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.74 mg
5.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
70.49 µg (mcg)
211.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
487.39 µg (mcg)
1462.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tosty z awokado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
222.95 mg
668.85 mg
Potas
262.31 mg
786.92 mg
Wapń
114.61 mg
343.82 mg
Fosfor
158.74 mg
476.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.46 mg
94.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
5.56 mg
Cynk
1.22 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z awokado 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach z awokado

Lista alergenów dla tostów z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tostów z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
135 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 135 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Chleb tostowy
120 g
4 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Sok z limonki
3 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 3 ml
Szpinak
50 g
2 garście
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Ser cheddar
40 g
W kostce
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 40 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na tosty z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób