Tosty z awokado
- Awokado 1 sztuka (135 g)
- Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
- Chleb tostowy 4 kromki (120 g)
- Sok z limonki 1 łyżeczka (3 ml)
- Szpinak 2 garście (50 g)
- Ser cheddar W kostce (40 g)
- Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (12 ml)
Przepis na tosty z awokado krok po kroku
Awokado przetnij na pół i pozbądź się pestki, a potem wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Szpinak opłucz i osusz.
Ser pokrój w paseczki.
Chleb podpiecz w tosterze.
Na patelni rozsmaruj 1 łyżkę oleju i rozgrzej ją, a potem wbij jajka. Posyp je solą i pieprzem. Jajka sadzone usmaż tak, aby żółtko pozostało płynne.
Podpieczony chleb posmaruj masą z awokado i umieść tam szpinak, ser, a potem sadzone jajka (po 1 na 1 kromkę chleba).
Podawaj od razu (na ciepło).
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Ceviche
-
Jajecznica z awokado
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajka
-
Tortilla z jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Burrito z kurczakiem
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka z awokado
-
Masło z awokado
-
Tortilla z awokado
-
Ceviche z łososia
-
Tortilla z tofu
-
Śniadanie z awokado
Więcej informacji na temat tostów z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i jajkiem można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Te w łagodnej wersji nadają się także dla dzieci.
Jak zrobić tosty z awokado? Należy zacząć od przygotowania pasty z awokado. W tym celu trzeba przekroić awokado, pozbyć się pestki i wydrążyć miąższ. Awokado można połączyć z różnymi dodatkami. Mogą to być: sok z limonki, oliwa i przeciśnięty przez praskę czosnek (tak jak w tym przepisie), ale tak naprawdę można tam dodać też inne rzeczy. Pasować będą m.in.: olej, sok z cytryny, czosnek granulowany i papryka w proszku.
W tym samym czasie warto podpiec wybrany chleb (np. tostowy, razowy, żytni, pszenny) w tosterze i przygotować jajko sadzone, aby obie te rzeczy były ciepłe, ponieważ wtedy te tosty smakują najlepiej. Szpinak wystarczy przepłukać, a ser pokroić. Gdy to wszystko będzie gotowe, można złożyć tosty w całość i podawać od razu.
Możesz też przygotować tosty w inny sposób. Zamiast jajka sadzonego możesz zdecydować się na chleb maczany w roztrzepanym jajku z mlekiem. Pasować będzie także jajko w koszulce. Tosty z pastą z awokado i jajkiem sadzonym możesz posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Odpowiednimi dodatkami do tej pasty będą: chili, pomidory, szczypiorek oraz szynka. Grzanki z awokado możesz zrobić też z rzodkiewką oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Zamiast pasty możesz zdecydować się na pokrojenie awokado w paseczki.
Możesz pokusić się na grzanki z piekarnika. W takim wypadku na grzanki najlepiej wybrać bagietkę francuską. Trzeba ją pokroić na kromki i posmarować domowym masłem czosnkowym. Takie masełko można zrobić z 1/2 kostki masła (minimum 80% tłuszczu), 3 ząbków czosnku, soli i pieprzu. Do masła możesz dodać swoje ulubione przyprawy (np. paprykę mieloną, tymianek, oregano, bazylię, czosnek granulowany). Kromki z masłem trzeba zapiekać do zarumienienia (czas uzależniony jest od temperatury pieczenia i samego piekarnika).
Alergeny w tostach z awokado
Lista alergenów dla tostów z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tostów z awokado
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.