Chleb razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie razowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze chleba razowego - tabela

Energia i białka

Chleb żytni razowy
na 100 g
Białko8.50 g
Fenyloalanina0.41 mg

Węglowodany w chlebie razowym

Chleb żytni razowy
na 100 g
Węglowodany48.30 g
Węglowodany przyswajalne42.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)5.80 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb żytni razowy
na 100 g
Tłuszcz3.30 g
Tłuszcze nasycone1.19 g
Tłuszcze nienasycone2.11 g
Tłuszcze jednonasycone1.31 g
Tłuszcze wielonasycone0.80 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb razowy

Chleb żytni razowy
na 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)
Witamina B60.08 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)
Witamina C0.40 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E0.33 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.43 mg
Ryboflawina0.34 mg
Niacyna3.80 mg
Foliany110.00 µg (mcg)
Beta karoten4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb razowy

Chleb żytni razowy
na 100 g
Sód603.00 mg
Potas166.00 mg
Wapń73.00 mg
Fosfor125.00 mg
Magnez40.00 mg
Żelazo2.83 mg
Cynk1.14 mg
Miedź0.19 mg
Mangan0.82 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients

Alergie w chlebie razowym

  • Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem razowym

Przepisy z chlebem razowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto