Przepis na krem cebulowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, chochelka

Cebulę i ziemniaki dowolnie pokrój i ugotuj na bulionie z winem oraz 2 ząbkami czosnku oraz pieprzem.

Chleb tostowy pokrój w kostki, skrop oliwą i piecz 15 minut w 200 C.

Gotową zupę zblenduj i dodaj do niej starty ser.

Zupę podawaj z grzankami.

Krem z cebuli, posypana grzankami, w brązowej miseczce z uszami. Obok znajduje się łyżka, grzanki i menaże z przyprawami.
krem cebulowy
Koszt przygotowania dania
43.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Krem cebulowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie cebulowym

Cebula to warzywo, które od lat wykorzystywane było przez nasze babcie w celach leczniczych. Rzeczywiście cebula, a dokładniej substancje w niej zawarte, wpływają pozytywnie na zdrowie. Najważniejszymi składnikami zawartymi w cebuli jest:

- Kwercetynę — jest przeciwutleniaczem i wykazuje wiele pozytywnych efektów, takich jak pomoc w zapobieganiu powstawania i rozwoju nowotworu.

- Związki siarki — są to substancje, które mogą działać bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i zapobiegać oraz pomagać w zwalczaniu nowotworu. Wpływają też pozytywnie na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, obniżając je. Jednym ze związków siarki jest allicyna.

- Witaminę C — jest jedną z witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

- Kwas foliowy — bierze udział w produkcji krwi i właściwym działaniu układu odpornościowego. Najczęściej kojarzy się z ciążą i słusznie, ponieważ może on zapobiegać rozwojowi wad wrodzonych układu nerwowego. Dlatego wszystkim kobietom w okresie rozrodczym zalecana jest suplementacja kwasem foliowym.

- Witaminę B6 - także bierze udział w produkcji krwi.

- Antocyjany, które możesz znaleźć w czerwonej cebuli – także działają jako przeciwutleniacze i odpowiadają za kolor czerwonej cebuli.

Cebula ma także działanie wzdymające, ponieważ zawiera dużo fruktanów, które mogą być źle tolerowane, na przykład przez niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego. Oczywiście nie każdy z tą jednostką chorobową, będzie źle reagował na cebulę, dlatego, jeżeli tylko dobrze się czujesz po cebuli, to zdecydowanie warto ją jeść. Ten prosty przepis, z którego dowiesz się jak zrobić krem cebulowy, pomoże Ci jeść jej więcej. Krem cebulowy to bardzo prosta i szybka zupa z cebuli z ziemniakami. Najlepiej smakuje podana z serem na wierzchu oraz z grzankami czosnkowymi. Zupa jest kremowa dlatego dobrze dorzucić do niej chrupiące grzanki, które dodadzą ciekawej chrupkości i sprawią, że nasz krem nie będzie nudny. Ta pyszna zupa cebulowa zawiera także białe wino, jak przystało na francuską zupę. Dzięki temu dodatkowi zupa jest niezwykle smaczna.

Wartości odżywcze kremu cebulowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(548g)
Energia (kalorie)
47.34 kcal
259.41 kcal
Białko
1.60 g
8.75 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie cebulowym

Na 100g
Na porcję
(548g)
Węglowodany
6.92 g
37.90 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.06 g
33.22 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(548g)
Tłuszcz
0.87 g
4.75 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.39 g
2.12 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.48 g
2.63 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.38 g
2.09 g
Brak danych dla: ziemniaki średnie, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.54 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem cebulowy

Na 100g
Na porcję
(548g)
Witamina E
0.08 mg
0.44 mg
Brak danych dla: chleb tostowy, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
2.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem cebulowy

Na 100g
Na porcję
(548g)
Sód
203.79 mg
1116.78 mg
Potas
129.96 mg
712.20 mg
Wapń
26.39 mg
144.59 mg
Fosfor
31.89 mg
174.76 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
9.51 mg
52.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
1.92 mg
Cynk
0.20 mg
1.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu cebulowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie cebulowym

Lista alergenów dla kremu cebulowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania kremu cebulowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Chleb tostowy
60 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Bulion drobiowy
1300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
27.86
Za 1300 g
Wino białe wytrawne
250 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
84.50
Jak oceniasz przepis na krem cebulowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób