Przepisy z grzankami - polecane przepisy
-
Zupka serowa
Zupka serowa jest daniem bardzo smacznym i niezwykle sycącym. Idealnie prezentuje się w towarzystwie grzanek z chleba żytniego i obficie …
20 + 30 min łatwy 6 315 kcal -
Grzanki
Grzanki są idealnym dodatkiem do zup, a także sałatek. Są bardzo aromatyczne i niezwykle kruche, dzięki czemu urozmaicą każde, nawet …
10 + 10 min łatwy 2 324 kcal -
Zupa krem z dyni z grzankami
Zupa krem z dyni z grzankami to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do podania …
30 + 40 min łatwy 10 353 kcal -
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal -
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. …
30 min średni 4 608 kcal
Przepisy z grzankami - pozostałe przepisy
-
Zupa krem z groszku
Zupa krem z groszku zielonego to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ możesz …
10 + 15 min łatwy 4 227 kcal -
Zupa z serków topionych
Zupa z serków topionych z grzankami i z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczne i sycące danie obiadowe dla całej …
15 + 25 min łatwy 4 -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Grzanki do zupy
Grzanki do zupy stanowią idealny dodatek i wzbogacają każdą zupę o pyszny smak i ciekawą fakturę. Te z przepisu są …
15 + 10 min łatwy 2 256 kcal -
Grzanki z piekarnika
Grzanki z piekarnika to idealny dodatek do zup i sałatek, zmieniają całe danie w coś niesamowicie pysznego. Grzanki smakują wyśmienicie …
10 + 12 min łatwy 3 246 kcal -
Grzanki czosnkowe
Grzanki czosnkowe można przygotować jako osobne dodanie, ale bardzo często te grzaneczki wykorzystuje się jako dodatek do dania głównego. Przepis …
15 + 10 min łatwy 8 118 kcal
-
Grzanki z chleba
Grzanki z chleba to idealny dodatek do zup i sałatek, choć można je dodać także i do innych potraw. Takie …
5 + 12 min łatwy 3 262 kcal -
Sałatka z grzankami
Sałatka z grzankami to doskonała opcja na naprawdę ciekawy posiłek, który dostarcza sporo witamin, a ze względu na dodatek grzanek …
20 min łatwy 4 -
Grzanki z patelni
Grzanki z patelni idealnie nadają się jako dodatek do zupy krem (np. z białych warzyw lub pomidorowej), ale będą też …
10 min łatwy 3 279 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal
-
Zupa cebulowa Thermomix
Przepis na zupę cebulową z Thermomixa to pyszne i szybkie rozwiązanie na prawdziwie francuskie danie na obiad. Jeśli chcesz ją …
10 + 30 min łatwy 4 275 kcal -
Grzanki z chleba tostowego
Grzanki z chleba tostowego to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne dodatki do dań głównych. Ich zrobienie zajmuje …
5 + 10 min łatwy 2 -
Zupa z owoców morza
Zupa z owoców morza na ostro to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Przepis na …
20 + 30 min łatwy 4 467 kcal -
Grzanki francuskie
Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko …
10 + 15 min łatwy 2 -
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Masz tak czasem, że potrzebujesz zjeść coś na szybko ale zależy Ci, by był to zdrowy i dobrej jakości posiłek? …
20 min łatwy 2 389 kcal -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2
-
Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian. …
30 min łatwy 10 223 kcal -
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna …
35 min łatwy 4 173 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z …
20 + 20 min łatwy 4 256 kcal
-
Zupa z dyni piżmowej z grzankami
Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę …
10 + 30 min łatwy 5 178 kcal -
Käseschnitte
Käseschnitte to potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Danie przygotowuje się na bazie zapiekanego z serem i dodatkami chleba. Przepis …
10 + 20 min łatwy 2
Dania z grzankami - pomysły na potrawy z dodatkiem grzanek
Grzanki stanowią smaczny dodatek do wielu codziennych potraw. Mogą wzbogacić przepisy na zupy, zwłaszcza zupy typu krem, stanowią również chrupiące uzupełnienie warzywnych sałatek. Przygotowuje się je najczęściej z chleba zwykłego, bułek, chleba tostowego lub ciabaty. Szczególnie jednak cennym składnikiem, zwiększającym wartość odżywczą potrawy z grzankami jest dodatek chleba pełnoziarnistego, bogatego w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Innym sposobem podania grzanek jest zrobienie z chleba kanapek na ciepło, które możemy wzbogacić o wiele wartościowych i zdrowych produktów.
Przepis na pyszne grzanki
Jak zrobić chrupiące grzanki? Prosty przepis na smaczny dodatek do potraw
Grzanki możemy przyrządzić na patelni, w tosterze lub w piekarniku. Żeby przygotować grzanki na patelni chleb należy pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oliwie z oliwek. Aby grzanki były jeszcze lepsze, warto w czasie smażenia posypać je solą i ulubionymi przyprawami, np. oregano, bazylią, pieprzem, słodką lub wędzoną papryką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi czy suszonym czosnkiem. Jeśli planujemy przygotowanie grzanek w piekarniku, oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i ziołami oraz polewamy nią pokrojony w kostkę chleb. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy. Pieczywo na grzanki w formie tostów możemy po prostu włożyć do nagrzanego tostera.
Jaki chleb warto wybrać?
Do zrobienia grzanek nadaje się większość rodzajów pieczywa, między innymi chleb jasny, bułki, chleb razowy, chleb żytni lub wieloziarnisty. Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu mogą przyrządzać grzanki również z chleba bezglutenowego. W przypadku przyrządzania grzanek na słodko, możemy wykorzystać również chałkę. Ważne, aby pieczywo nie było zbyt świeże, bo ciężko się je w takim przypadku kroi.
Grzanki w formie tostów
Inna formą podania grzanek jest przyrządzenie z nich kanapek na ciepło, czyli popularnie znanych tostów. Pieczywo możemy skropić oliwą, ułożyć na nim ulubione warzywa, przyprawić, a następnie podpiec w piekarniku. W przypadku chlebowych grzanek świetnie sprawdzi się również starty ser typu mozzarella, który nada potrawie świetnego smaku, a zarazem dostarczy nam sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.
Jednym z najpopularniejszych rodzajów grzanek, są te w wersji czosnkowej, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ czosnek ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne, więc jest cennym sprzymierzeńcem zwłaszcza w okresie sezonowych infekcji. Do przygotowania grzanek czosnkowych potrzebujemy jedynie trzech składników: pieczywa, czosnku i oleju. Czosnek rozdrabniamy i podgrzewamy razem z olejem, a kiedy czosnek się zarumieni usuwamy go z patelni i zamiast niego dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Chwilę podsmażamy do zrumienienia.
Chrupiące kromki w formie grzanek możemy również podawać jako dodatek do potraw, między innymi sałatek. Czosnkowe lub serowe grzanki są często elementem przystawki w restauracjach, podawanej przed głównym posiłkiem.
Grzanki są również nieodłącznym elementem do przygotowania jajek po benedyktyńsku, ponieważ na nich układamy jajka w koszulkach oraz polewamy wszystko sosem holenderskim przyrządzonym najczęściej z żółtek, masła, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Pyszną odmianą grzanek są również małe kanapeczki crostini oraz bruschetta. Są one jednymi z najbardziej znanych włoskich przekąsek i choć wiele osób używa tych nazw zamiennie, to różni je jedna bardzo ważna rzecz. Dotyczy ona pieczywa używanego do przyrządzania przekąski, mianowicie bruschettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast crostini z chleba białego lub jeszcze częściej ciabaty. Podstawowymi elementami zarówno crostini jak i bruschetty są małe kanapeczki posmarowane rozgniecionym czosnkiem i skropione oliwą z oliwek. W typowej wersji włoskiej najczęstszymi dodatkami do grzanek są soczyste pomidory, ser mozzarella oraz szynka parmeńska, ale spokojnie możemy modyfikować oryginalny przepis i dodawać lubiane przez nas składniki.
Jakie przepisy z grzankami są najczęściej stosowane?
Najbardziej popularny przepis, w którym wykorzystuje się grzanki, jest zupa, zwłaszcza zupa typu krem. Inne potrawy z grzankami, które możemy włączyć do naszego jadłospisu, to między innymi sałatki, makarony, dania obiadowe, gulasze, sosy, a także desery.
Jedną z najpowszechniej znanych zup przyrządzanych z grzankami jest francuska zupa cebulowa, przygotowywana z dodatkiem cebuli, masła, oliwy z oliwek, wytrawnego wina i brandy. Do grzanek świetnie również pasuje zupa grzybowa, zupa z brokułów lub aromatyczna zupa z dyni. Grzanki do zupy najlepiej jest podawać w osobnej miseczce, tak aby każdy mógł dodać wybraną przez siebie ilość. Dobrą propozycją na energetyczne śniadanie, tym razem we francuskim stylu, są grzanki z serem żółtym i boczkiem oraz świeżymi ziołami. Posiekane zioła mieszamy z jajkami i przyprawami, boczek podsmażamy z cebulą dymką. Chleb namaczamy w mleku i jajkach, a następnie podsmażamy chwilę na patelni z boczkiem.
Ciekawą propozycją na wykorzystanie grzanek w formie deseru jest przyrządzenie ich ze słodkiej chałki oraz podanie posmarowanych masłem orzechowym z dodatkiem plasterków sezonowych owoców. Popularne są również grzanki w formie tostów z bananem i orzechami, które są szczególnie lubiane przez dzieci i młodzież.
Grzanki są również świetnym sposobem na wykorzystanie lekko już czerstwego pieczywa, które w innym przypadku musielibyśmy wyrzucić.