Przepisy z grzankami

przepisy z grzankami

Potrawy z grzankami to jeden ze smaczniejszych elementów naszych jadłospisów. Dodają daniom smaku, chrupkości, a odpowiednio przyprawione, także charakterystycznego ziołowego aromatu. Możemy dodawać je do zup, zwłaszcza zup typu krem, sałatek czy makaronów. Chleb w postaci grzanek możemy również przygotować jako zamiennik tostów, wzbogacając je przykładowo o dodatek sera mozzarella, szynki lub dowolnych warzyw. Takie danie będzie stanowić świetne rozwiązanie na śniadanie lub lekką kolację.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z grzankami

Przepisy w temacie przepisy z grzankami

Dania z grzankami - pomysły na potrawy z dodatkiem grzanek

Grzanki stanowią smaczny dodatek do wielu codziennych potraw. Mogą wzbogacić przepisy na zupy, zwłaszcza zupy typu krem, stanowią również chrupiące uzupełnienie warzywnych sałatek. Przygotowuje się je najczęściej z chleba zwykłego, bułek, chleba tostowego lub ciabaty. Szczególnie jednak cennym składnikiem, zwiększającym wartość odżywczą potrawy z grzankami jest dodatek chleba pełnoziarnistego, bogatego w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Innym sposobem podania grzanek jest zrobienie z chleba kanapek na ciepło, które możemy wzbogacić o wiele wartościowych i zdrowych produktów.

Przepis na pyszne grzanki

Jak zrobić chrupiące grzanki? Prosty przepis na smaczny dodatek do potraw

Grzanki możemy przyrządzić na patelni, w tosterze lub w piekarniku. Żeby przygotować grzanki na patelni chleb należy pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oliwie z oliwek. Aby grzanki były jeszcze lepsze, warto w czasie smażenia posypać je solą i ulubionymi przyprawami, np. oregano, bazylią, pieprzem, słodką lub wędzoną papryką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi czy suszonym czosnkiem. Jeśli planujemy przygotowanie grzanek w piekarniku, oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i ziołami oraz polewamy nią pokrojony w kostkę chleb. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy. Pieczywo na grzanki w formie tostów możemy po prostu włożyć do nagrzanego tostera.

Jaki chleb warto wybrać?

Do zrobienia grzanek nadaje się większość rodzajów pieczywa, między innymi chleb jasny, bułki, chleb razowy, chleb żytni lub wieloziarnisty. Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu mogą przyrządzać grzanki również z chleba bezglutenowego. W przypadku przyrządzania grzanek na słodko, możemy wykorzystać również chałkę. Ważne, aby pieczywo nie było zbyt świeże, bo ciężko się je w takim przypadku kroi.

Grzanki w formie tostów

Inna formą podania grzanek jest przyrządzenie z nich kanapek na ciepło, czyli popularnie znanych tostów. Pieczywo możemy skropić oliwą, ułożyć na nim ulubione warzywa, przyprawić, a następnie podpiec w piekarniku. W przypadku chlebowych grzanek świetnie sprawdzi się również starty ser typu mozzarella, który nada potrawie świetnego smaku, a zarazem dostarczy nam sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.

Jednym z najpopularniejszych rodzajów grzanek, są te w wersji czosnkowej, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ czosnek ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne, więc jest cennym sprzymierzeńcem zwłaszcza w okresie sezonowych infekcji. Do przygotowania grzanek czosnkowych potrzebujemy jedynie trzech składników: pieczywa, czosnku i oleju. Czosnek rozdrabniamy i podgrzewamy razem z olejem, a kiedy czosnek się zarumieni usuwamy go z patelni i zamiast niego dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Chwilę podsmażamy do zrumienienia.

Chrupiące kromki w formie grzanek możemy również podawać jako dodatek do potraw, między innymi sałatek. Czosnkowe lub serowe grzanki są często elementem przystawki w restauracjach, podawanej przed głównym posiłkiem.

Grzanki są również nieodłącznym elementem do przygotowania jajek po benedyktyńsku, ponieważ na nich układamy jajka w koszulkach oraz polewamy wszystko sosem holenderskim przyrządzonym najczęściej z żółtek, masła, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Pyszną odmianą grzanek są również małe kanapeczki crostini oraz bruschetta. Są one jednymi z najbardziej znanych włoskich przekąsek i choć wiele osób używa tych nazw zamiennie, to różni je jedna bardzo ważna rzecz. Dotyczy ona pieczywa używanego do przyrządzania przekąski, mianowicie bruschettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast crostini z chleba białego lub jeszcze częściej ciabaty. Podstawowymi elementami zarówno crostini jak i bruschetty są małe kanapeczki posmarowane rozgniecionym czosnkiem i skropione oliwą z oliwek. W typowej wersji włoskiej najczęstszymi dodatkami do grzanek są soczyste pomidory, ser mozzarella oraz szynka parmeńska, ale spokojnie możemy modyfikować oryginalny przepis i dodawać lubiane przez nas składniki.

Jakie przepisy z grzankami są najczęściej stosowane?

Najbardziej popularny przepis, w którym wykorzystuje się grzanki, jest zupa, zwłaszcza zupa typu krem. Inne potrawy z grzankami, które możemy włączyć do naszego jadłospisu, to między innymi sałatki, makarony, dania obiadowe, gulasze, sosy, a także desery.

Jedną z najpowszechniej znanych zup przyrządzanych z grzankami jest francuska zupa cebulowa, przygotowywana z dodatkiem cebuli, masła, oliwy z oliwek, wytrawnego wina i brandy. Do grzanek świetnie również pasuje zupa grzybowa, zupa z brokułów lub aromatyczna zupa z dyni. Grzanki do zupy najlepiej jest podawać w osobnej miseczce, tak aby każdy mógł dodać wybraną przez siebie ilość. Dobrą propozycją na energetyczne śniadanie, tym razem we francuskim stylu, są grzanki z serem żółtym i boczkiem oraz świeżymi ziołami. Posiekane zioła mieszamy z jajkami i przyprawami, boczek podsmażamy z cebulą dymką. Chleb namaczamy w mleku i jajkach, a następnie podsmażamy chwilę na patelni z boczkiem.

Ciekawą propozycją na wykorzystanie grzanek w formie deseru jest przyrządzenie ich ze słodkiej chałki oraz podanie posmarowanych masłem orzechowym z dodatkiem plasterków sezonowych owoców. Popularne są również grzanki w formie tostów z bananem i orzechami, które są szczególnie lubiane przez dzieci i młodzież.

Grzanki są również świetnym sposobem na wykorzystanie lekko już czerstwego pieczywa, które w innym przypadku musielibyśmy wyrzucić.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto