Chleb pszenny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie pszennym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb pszenny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze chleba pszennego - tabela

Energia i białka

Chleb pszenny Chleb pszenny
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w chlebie pszennym
Białko 9.43 g 9.43 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w chlebie pszennym

Chleb pszenny Chleb pszenny
na 100 g na 100 g
Węglowodany 49.20 g 49.20 g
Węglowodany przyswajalne 46.90 g 46.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.30 g 2.30 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb pszenny Chleb pszenny
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 3.59 g 3.59 g
Tłuszcze nasycone 1.00 g 1.00 g
Tłuszcze nienasycone 2.59 g 2.59 g
Tłuszcze jednonasycone 0.72 g 0.72 g
Tłuszcze wielonasycone 1.87 g 1.87 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na chleb pszenny

Chleb pszenny Chleb pszenny
na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 0.09 mg 0.09 mg
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C b/d b/d
Witamina D 0.22 µg (mcg) 0.22 µg (mcg)
Witamina E b/d b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.51 mg 0.51 mg
Ryboflawina 0.24 mg 0.24 mg
Niacyna 4.76 mg 4.76 mg
Foliany 111.00 µg (mcg) 111.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na chleb pszenny

Chleb pszenny Chleb pszenny
na 100 g na 100 g
Sód 477.00 mg 477.00 mg
Potas 117.00 mg 117.00 mg
Wapń 211.00 mg 211.00 mg
Fosfor 113.00 mg 113.00 mg
Magnez 27.00 mg 27.00 mg
Żelazo 3.36 mg 3.36 mg
Cynk 0.88 mg 0.88 mg
Miedź 0.12 mg 0.12 mg
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients

Alergie w chlebie pszennym

  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem pszennym

Przepisy z chlebem pszennym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto