Chleb pszenny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie pszennym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb pszenny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze chleba pszennego - tabela

Energia i białka

Chleb pszennyChleb pszenny
na 100 gna 100 g
Białko9.43 g9.43 g
Fenyloalaninab/db/d

Węglowodany w chlebie pszennym

Chleb pszennyChleb pszenny
na 100 gna 100 g
Węglowodany49.20 g49.20 g
Węglowodany przyswajalne46.90 g46.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.30 g2.30 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb pszennyChleb pszenny
na 100 gna 100 g
Tłuszcz3.59 g3.59 g
Tłuszcze nasycone1.00 g1.00 g
Tłuszcze nienasycone2.59 g2.59 g
Tłuszcze jednonasycone0.72 g0.72 g
Tłuszcze wielonasycone1.87 g1.87 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb pszenny

Chleb pszennyChleb pszenny
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.09 mg0.09 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina D0.22 µg (mcg)0.22 µg (mcg)
Witamina Eb/db/d
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.51 mg0.51 mg
Ryboflawina0.24 mg0.24 mg
Niacyna4.76 mg4.76 mg
Foliany111.00 µg (mcg)111.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb pszenny

Chleb pszennyChleb pszenny
na 100 gna 100 g
Sód477.00 mg477.00 mg
Potas117.00 mg117.00 mg
Wapń211.00 mg211.00 mg
Fosfor113.00 mg113.00 mg
Magnez27.00 mg27.00 mg
Żelazo3.36 mg3.36 mg
Cynk0.88 mg0.88 mg
Miedź0.12 mg0.12 mg
Manganb/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients

Alergie w chlebie pszennym

  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem pszennym

Przepisy z chlebem pszennym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z chlebem pszennym

chleb w jajku kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto