Krokiety z chleba tostowego

Opublikowano: 26.04.2021 r., 19:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z chleba tostowego ułożone w naczyniu i udekorowane natką pietruszki.
Krokiety z chleba tostowego
Krokiety z chleba tostowego to ekspresowy przepis na pyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na kolację, czy imprezową przystawkę. Są pyszne i naprawdę łatwe.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
412 kcal
Kcal w porcji
172 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Chleb tostowy 6 kromek (180 g)
  • Szynka kanapkowa 3 plasterki (60 g)
  • Pieczarki 5 szt (100 g)
  • Ser gouda 3 plasterki (75 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta 3 łyżki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, wałek

Przepis na krokiety z chleba tostowego krok po kroku

Pieczywo tostowe skrop wodą, by było bardziej elastyczne. Kromki rozwałkuj, by miały większą powierzchnię.

Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do małej miseczki.

Na kromkę chleba nałóż pół plasterka szynki i sera, dodaj pieczarki. Całość zroluj.

Na mały talerzyk wyłóż bułkę tartą, a na drugi wbij i rozmieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem.

Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej

Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony po 2 minuty, by był rumiane.

Jak oceniasz przepis na krokiety z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat krokietów z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego to idealna propozycja dla osób, które kochają to tradycyjne danie, jednak nie mają odpowiednio dużo czasu, by je przygotować. W wersji z chleba tostowego krokiety można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, bez konieczności smażenia naleśników, co pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. To również idealny sposób na wykorzystanie nadwyżki chleba, który traci swoją świeżość, pozwalający ograniczyć marnowanie żywności.

Krokiety z chleba tostowego z mięsem są równie pyszne co klasyczna wersja, choć zdecydowanie szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Smakują naprawdę wybornie, dzięki świetnemu nadzieniu i pysznej otoczce. Ta wersja sprawdzi się idealnie jako szybka przekąska lub pyszna kolacja. Może też być naprawdę smacznym obiadem, który przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym.

Przepis na krokiety z chleba tostowego jest niesamowicie łatwy. Całe danie robi się w ekspresowym tempie. Choć jest naprawdę proste, to pozytywnie zaskakuje przepysznym smakiem i miłym wyglądem. W środku kryje naprawdę cudowne nadzienie, które składa się z kilku podstawowych składników. Najlepiej połączyć te krokiety z serem, szynką lub z pieczarkami. Te składniki idealnie się ze sobą komponują, dzięki czemu całość jest naprawdę spójna. W zależności od potrzeb, czy upodobań można wnętrze krokietów modyfikować. Dzięki temu nigdy się nie nudzą.

Idealnie nadają się jako szybka i łatwa przekąska na imprezy czy uroczystości. Głównie dzięki temu, że świetnie smakuje i dekoracyjnie się prezentuje. Mogą być daniem awaryjnym, gdyż robi się ją bardzo prosto ze składników, które często goszczą w domowej spiżarni. Najlepsze w nich jest to, że choć robi się je dużo łatwiej niż klasyczną wersję, smakują równie dobrze. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba tostowego, które dzięki tej recepturze zyskuje drugie życie. Chleb warto wcześniej nieco skropić wodą tak, by był bardziej miękki i elastyczny. To znacznie ułatwia formowanie rulonów. W tej wersji można używać dowolnej wędliny, a także sera w plastrach lub tartego. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku można pieczarki wcześniej usmażyć.

Alergeny w krokietach z chleba tostowego

Lista alergenów dla krokietów z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(172g)
Energia (kcal)
240.09
412.95
Białko (g)
13.13
22.58
Fenyloalanina (mg)
0.43
0.74
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(172g)
Węglowodany (g)
25.72
44.24
Węglowodany przyswajalne (g)
23.64
40.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.08
3.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(172g)
Tłuszcz (g)
9.34
16.06
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
8.24
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
7.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.08
5.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
2.52
Cholesterol (mg)
91.74
157.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(172g)
Witamina A (µg (mcg))
51.24
88.13
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.87
Witamina C (mg)
0.42
0.72
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.94
Witamina E (mg)
0.36
0.61
Retinol (µg (mcg))
51.11
87.91
Tiamina (mg)
0.33
0.57
Ryboflawina (mg)
0.37
0.64
Niacyna (mg)
3.67
6.31
Foliany (µg (mcg))
51.97
89.40
Beta karoten (µg (mcg))
1.28
2.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(172g)
Sód (mg)
519.74
893.94
Potas (mg)
216.44
372.27
Wapń (mg)
171.35
294.72
Fosfor (mg)
212.80
366.02
Magnez (mg)
31.72
54.55
Żelazo (mg)
2.28
3.92
Cynk (mg)
1.63
2.80
Miedź (mg)
0.17
0.29
Mangan (mg)
0.53
0.91
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z chleba tostowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z chleba tostowego

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
180 g
6 kromek
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Szynka kanapkowa
60 g
3 plasterki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser gouda
75 g
3 plasterki
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Koszt składników
26.00