Przepis na krokiety z chleba tostowego krok po kroku
- Chleb tostowy 180 g 6 kromek
- Szynka kanapkowa 60 g 3 plasterki
- Pieczarki 100 g 5 szt
- Ser gouda 75 g 3 plasterki
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 60 g 3 łyżki
Pieczywo tostowe skrop wodą, by było bardziej elastyczne. Kromki rozwałkuj, by miały większą powierzchnię.
Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do małej miseczki.
Na kromkę chleba nałóż pół plasterka szynki i sera, dodaj pieczarki. Całość zroluj.
Na mały talerzyk wyłóż bułkę tartą, a na drugi wbij i rozmieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem.
Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej
Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony po 2 minuty, by był rumiane.
Często zadawane pytania
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety

(liczba kalorii)
Krokiety z chleba tostowego - cechy przepisu
Więcej o krokietach z chleba tostowego
Krokiety z chleba tostowego to idealna propozycja dla osób, które kochają to tradycyjne danie, jednak nie mają odpowiednio dużo czasu, by je przygotować. W wersji z chleba tostowego krokiety można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, bez konieczności smażenia naleśników, co pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. To również idealny sposób na wykorzystanie nadwyżki chleba, który traci swoją świeżość, pozwalający ograniczyć marnowanie żywności.
Krokiety z chleba tostowego z mięsem są równie pyszne co klasyczna wersja, choć zdecydowanie szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Smakują naprawdę wybornie, dzięki świetnemu nadzieniu i pysznej otoczce. Ta wersja sprawdzi się idealnie jako szybka przekąska lub pyszna kolacja. Może też być naprawdę smacznym obiadem, który przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym.
Przepis na krokiety z chleba tostowego jest niesamowicie łatwy. Całe danie robi się w ekspresowym tempie. Choć jest naprawdę proste, to pozytywnie zaskakuje przepysznym smakiem i miłym wyglądem. W środku kryje naprawdę cudowne nadzienie, które składa się z kilku podstawowych składników. Najlepiej połączyć te krokiety z serem, szynką lub z pieczarkami. Te składniki idealnie się ze sobą komponują, dzięki czemu całość jest naprawdę spójna. W zależności od potrzeb, czy upodobań można wnętrze krokietów modyfikować. Dzięki temu nigdy się nie nudzą.
Idealnie nadają się jako szybka i łatwa przekąska na imprezy czy uroczystości. Głównie dzięki temu, że świetnie smakuje i dekoracyjnie się prezentuje. Mogą być daniem awaryjnym, gdyż robi się ją bardzo prosto ze składników, które często goszczą w domowej spiżarni. Najlepsze w nich jest to, że choć robi się je dużo łatwiej niż klasyczną wersję, smakują równie dobrze. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba tostowego, które dzięki tej recepturze zyskuje drugie życie. Chleb warto wcześniej nieco skropić wodą tak, by był bardziej miękki i elastyczny. To znacznie ułatwia formowanie rulonów. W tej wersji można używać dowolnej wędliny, a także sera w plastrach lub tartego. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku można pieczarki wcześniej usmażyć.
Wartości odżywcze krokietów z chleba tostowego
Energia i białka
(172g)
Węglowodany w krokietach z chleba tostowego
(172g)
Tłuszcze
(172g)
Witaminy w przepisie na krokiety z chleba tostowego
(172g)
Składniki mineralne w przepisie na krokiety z chleba tostowego
(172g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krokietach z chleba tostowego
Lista alergenów dla krokietów z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko