Przepis na kanapkę z awokado krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plastry.

Na pieczywie połóż rukolę, dodaj plastry awokado i delikatnie skropl sokiem z cytryny.

Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.

Pokrój jajka na ćwiartki i dodaj na kanapkę.

Dopraw do smaku i posyp obficie posiekaną kolendrą.

Na końcu dodaj plastry pomidora.

kanapka z awokado
Kanapka z awokado
Koszt przygotowania dania
177.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Kanapka z awokado - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kanapce z awokado

Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kanapkę z awokado i jajkiem. Będzie to idealny pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie w fit wydaniu.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak zrobić kanapki z awokado?

Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na półmiękko w lekko osolonej wodzie.

Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę.

Pieczywo wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.

Następnie połóż plastry awokado i skropl odrobiną soku z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.

Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc nie zacznie tak szybko czernieć. Na awokado ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku. Najlepiej sprawdza się tutaj prostota, czyli sól i pieprz. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.

Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz jaki to prosty przepis.

W krótkim czasie przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie, która doda energię i zapewni sytość na długie godziny.

Śniadanie w takiej formie będzie dobre dla każdego. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze kanapki z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
128.81 kcal
257.62 kcal
Białko
6.54 g
13.07 g

Węglowodany w kanapce z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.69 g
19.37 g
Węglowodany przyswajalne
6.95 g
13.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.74 g
5.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.39 g
14.78 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
4.69 g
Tłuszcze nienasycone
5.05 g
10.09 g
Tłuszcze jednonasycone
3.79 g
7.59 g
Tłuszcze wielonasycone
1.25 g
2.51 g
Cholesterol
135.27 mg
270.55 mg

Witaminy w przepisie na kanapkę z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
89.36 µg (mcg)
178.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
7.03 mg
14.07 mg
Witamina D
0.73 µg (mcg)
1.45 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
1.32 mg
Retinol
58.18 µg (mcg)
116.36 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.52 mg
Niacyna
1.10 mg
2.21 mg
Foliany
60.91 µg (mcg)
121.82 µg (mcg)
Beta karoten
354.59 µg (mcg)
709.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kanapkę z awokado

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
137.45 mg
274.89 mg
Potas
268.52 mg
537.04 mg
Wapń
45.75 mg
91.50 mg
Fosfor
109.55 mg
219.11 mg
Magnez
21.85 mg
43.70 mg
Żelazo
1.34 mg
2.69 mg
Cynk
0.84 mg
1.69 mg
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kanapki z awokado 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kanapce z awokado

Lista alergenów dla kanapki z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kanapki z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Chleb żytni razowy
80 g
4 skibki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kolendra świeża
30 g
1 garstka
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Rukola
30 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Pomidor
100 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koszt składników
189.00
Jak oceniasz przepis na kanapkę z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób