Przepis na paistettu matia krok po kroku
- Kawior ze śledzia 400 g
- Cebula 240 g 2 duże sztuki
- Masło klarowane 100 g
- Chleb żytni razowy 400 g 8 małych kromek
- Masło 50 g
Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty.
Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.

(liczba kalorii)
Paistettu matia - cechy przepisu
Więcej o paistettu matia
Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się go z dodatkiem cebuli. Przepis na to danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia paistettu matia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawior ze śledzia, cebula, masło klarowane, koper, żytni chleb, masło.
Jak zrobić paistettu matia? Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty. Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.
Kawior od wieków łączony jest z luksusem i tak samo traktowany jest w kuchni. Spożywa się go rzadko, a niewielu z nas w ogóle wie, jak należy go podawać. Kawior to ikra ryb zawiera ona cenne składniki mineralne i witaminy. Jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych. Kawior jest także bardzo dobrym źródłem białka, dla porównania zawiera go nawet więcej niż pierś z kurczaka. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła, robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując paistettu matia to ciekawe w smaku danie, koniecznie powinny go spróbować osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kawior zawiera sporo soli, dlatego pamiętaj, aby nie doprawiać dania zbyt mocno. Kawior jest produktem dość drogim, dlatego nie każdy może sobie na niego pozwolić w restauracji, przygotowanie dania w domu znacznie ogranicza koszt.
Wartości odżywcze paistettu matia
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w paistettu matia
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na paistettu matia
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na paistettu matia
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paistettu matia
Lista alergenów dla paistettu matia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kawior ze śledzia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy