Przepis na paistettu matia krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty.

Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.

Paistettu matia podane w małym pojemniczku. Obok niego leżą dwie tusze śledzia.
Paistettu Matia
Koszt przygotowania dania
10.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
46

Paistettu matia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paistettu matia

Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się go z dodatkiem cebuli. Przepis na to danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia paistettu matia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawior ze śledzia, cebula, masło klarowane, koper, żytni chleb, masło.

Jak zrobić paistettu matia? Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty. Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.

Kawior od wieków łączony jest z luksusem i tak samo traktowany jest w kuchni. Spożywa się go rzadko, a niewielu z nas w ogóle wie, jak należy go podawać. Kawior to ikra ryb zawiera ona cenne składniki mineralne i witaminy. Jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych. Kawior jest także bardzo dobrym źródłem białka, dla porównania zawiera go nawet więcej niż pierś z kurczaka. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła, robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując paistettu matia to ciekawe w smaku danie, koniecznie powinny go spróbować osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kawior zawiera sporo soli, dlatego pamiętaj, aby nie doprawiać dania zbyt mocno. Kawior jest produktem dość drogim, dlatego nie każdy może sobie na niego pozwolić w restauracji, przygotowanie dania w domu znacznie ogranicza koszt.

Wartości odżywcze paistettu matia

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny paistettu matia 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paistettu matia

Lista alergenów dla paistettu matia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

W przepisie na paistettu matia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kawior ze śledzia
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania paistettu matia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawior ze śledzia
400 g
Cebula
240 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Chleb żytni razowy
400 g
8 małych kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na paistettu matia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób