Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska - opis, najlepsze przepisy i potrawy, porady

Kuchnia skandynawska jest jedną z najmniej poznanych kuchni europejskich. Potrawy wywodzące się ze Skandynawii słyną z prostoty, ale również i wysokiej jakości. Związane jest to z bogactwem ryb i różnych gatunków mięsa, którego to kraje skandynawskie mają pod dostatkiem. Skandynawia oferuje smaczne i sycące posiłki, które warto spróbować będąc w podróży po Norwegii czy Szwecji. Kuchnia skandynawska to tak ciekawe potrawy jak gulasz z renifera czy kiszony śledź.

Wyróżnione przepisy kuchni skandynawskiej

Pozostałe przepisy z kuchni skandynawskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia skandynawska - opis, najlepsze przepisy i potrawy, porady

Skandynawia to region Europy o wysokim poziomie życia. Przeprowadzka do Norwegii czy Szwecji to marzenie niejednego Europejczyka. Co wiadomo na temat kuchni skandynawskiej? Jakie sa najpopularniejsze przepisy kuchni skandynawskiej? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Kuchnia skandynawska – z czego słynie?

Położenie geograficzne krajów skandynawskich, a dostępność produktów

Z czym może kojarzyć się kuchnia skandynawska? Oczywiście, ze z rybami! Bardzo bliskie sąsiedztwo morza dostarcza wielu różnych gatunków ryb. Od popularnych śledzi czy łososia, po mniej spotykane gatunki. Tradycje związane z rybołówstwem sięgają wielu lat wstecz i wciąż są praktykowane po dzień dzisiejszy. Ryby wyławiane z mórz regionów skandynawskich sprzedawane są w całej Europie. Produkty rybne, jak i same ryby bogate są w cenne składniki odzywce i witaminy. Z tego tez powodu wiele potraw skandynawskich jest nie tylko smacznych, ale także zdrowych.

W krajach skandynawskich popularnym produktem wykorzystywanym do przygotowywania potraw jest mięso. Tutaj również wpływ położenia geograficznego będzie miał duży wpływ na wybór surowców. Przykładem może być mięso z renifera. Praktycznie nie jest ono dostępne w innych regionach Europy czy świata. W przepisach kuchni skandynawskiej występuje również dziczyzna czy wieprzowina.

Ciekawostką może być fakt, iż Skandynawowie piją stosunkowo więcej kawy rocznie niż przykładowo Włosi. Jednym z powodów może być wysoka jakość kawy skandynawskiej.  Innym powodem może być bardzo mocne zróżnicowanie pór dnia i nowy w zależności od miesiąca. W najdalej wysuniętych na północ regionach Skandynawii słońce wschodzi dosłownie na chwilę. Niemniej jednak urodzeni tam Skandynawowie przyzwyczajeni są do takich różnic w długości dnia i nocy. Taka sytuacja może być trudna do zaakceptowania przez ludzi napływających z południowych krańców Europy.

Przepisy kuchni skandynawskiej – wysoka jakość oraz wysoka cena?

Wycieczka do krajów skandynawskich kojarzy się z wysokim budżetem. Poziom życia w Norwegii czy Szwecji jest wysoki, ale pociąga to za sobą także wzrost cen w sklepach czy restauracjach w porównaniu z Polską czy Niemcami. Nierzadko jest tak, że dana potrawa czy choćby bochenek chleba jest kilkukrotnie droższy niż w Polsce. Nie ułatwia to w swobodnym kosztowaniu kuchni skandynawskiej będąc na niskobudżetowej wycieczce. 

Biorąc pod uwagę wyżej wymienione gatunki mięs czy ryb, można sobie wyobrazić, że posiłek w restauracji będzie bardzo dobrej jakości, ale także bardzo drogi. Mając więcej czasu, można wyjechać poza granice miejskich aglomeracji i skosztować dan w małych przydrożnych karczmach. Dobrym rozwiązaniem będzie również odwiedzenie barów w nadmorskich miejscowościach, które to oferują świeże ryby z porannego połowu.

Najpopularniejsze potrawy skandynawskie

Kuchnia skandynawska z wykorzystaniem ryb

Skandynawia to przede wszystkim raj dla rybiarzy. Wszechobecne posiłki z wykorzystaniem świeżych ryb i owoców morza to normalność w tym regionie. Jedną z propozycji jest zapiekanka z ziemniaków, anchois i cebuli nazywana jansson frestelse. Ułożona warstwowo potrawa zalewana jest śmietaną i wkładana do piekarnika. Nic skomplikowanego nie ma w tym daniu, ale to właśnie ta prostota przygotowania to klucz do sukcesu.

Łosoś w kuchni skandynawskiej przygotowywany jest na wiele sposobów. Jednym z rozwiązań jest zamarynowanie go w wódce, koperki i przyprawach. Tak przygotowaną rybę przechowuje się w szczelnie zamknięte folii przez kilka dni. Potem wystarczy już tylko pokroić łososia według uznania. Inny sposób na podanie łososia to przygotowania zapiekanki w oparciu o niego. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki, cebula oraz koperek.

Śledź jest zarówno popularny w Polsce, jak i w krajach skandynawskich. Choć w Polsce najczęściej występuje on pod postacią sałatki śledziowej czy solo w oleju, to w Skandynawii proponowany jest częściej w wersji wędzonej. Ciekawą alternatywą jest tzw. kiszony śledź, czyli surströmming. Ma on jednak tyle samo zwolenników co przeciwników. Nic dziwnego, ponieważ danie to wydziela charakterystyczny, nie dla każdego przyjemny zapach. Puszkę z kiszonym śledziem lepiej nie otwierać w zamkniętych pomieszczeniach. Przez kilka tygodni można się później nie pozbyć zapachu śledzia.

Przepisy kuchni skandynawskiej na dania mięsne

Mówiąc o daniach mięsnych, trzeba wspomnieć o tych z wykorzystaniem mięsa z renifera. Im dalej na północ Skandynawii, tym łatwiej o tego typu potrawę. Jedną z propozycji jest gulasz z renifera popularny w Laponii o nazwie bidos. Prostota dania opiera się na wykorzystaniu tylko kilku składników. Są to kawałki mięsa z renifera, cebula, wywar i podstawowe przyprawy jak sól i pieprz. Ten gatunek mięsa może być także podany pod postacią steka, czyli renskav. Smażone na tłuszczu mięso z renifera przyprawia się tylko solą i pieprzem, a podaje podobnie polski kotlet schabowy z ziemniakami oraz surówką. Z tym, że do surówek w Skandynawii często dodaje się borówki.

Inne gatunki mięsa również są przygotowywane i chętnie spożywane. Możliwości przyrządzenia potraw mięsnych jest bardzo dużo. Ciekawą i charakterystyczną dla Skandynawii metodą jest przygotowanie mięsa „z ziemi”, czyli rosvopaisti. Warto poznać ten sposób, choćby nawet dla poszerzenia swojej wiedzy na temat tradycji skandynawskich. Przygotowana pieczeń mięsna zawinięta w folię umieszczana jest w ziemi. Nad powierzchnią rozpalane jest ognisko, które to doprowadza to zwiększenia temperatury mięsa. Cały proces pieczenia trwa nawet kilka godzin, ale jest bardzo dobrą okazją do wspólnego biesiadowania.

Inne potrawy skandynawskie – popularne przepisy

Popularna w Polsce szwedzka sieć sklepów meblowych skutecznie zapoznaje swoich klientów z kuchnią skandynawską. Choć nie proponuje wykwintnych dań z mięsa renifera czy dziczyzny, to przemyca do polskiej kuchni tradycyjne skandynawskie przysmaki. Od wielu lat taki sposób smakowania kuchni skandynawskiej cieszy się dużą popularnością.

Przykładem mogą być bułeczki cynamonowe kanellbular. Występują one pod postacią rolowanych wyrobów w wersji na słodko. Jest to tradycyjny przysmak skandynawski, dlatego też jest łatwo dostępny w każdej piekarni czy cukierni.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto