Wyróżnione przepisy kuchni skandynawskiej
-
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. …
20 + 50 min łatwy 6 450 kcal -
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal -
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal -
Semla
Semla to bardzo dobry pomysł na ciastko z bułki pszennej. Deser można przygotować z bułki kupionej w piekarni lub przygotować …
20 + 30 min łatwy 5 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni skandynawskiej
-
Rozetki
Rozetki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Rozetki są …
10 + 30 min łatwy 15 -
Bułeczki cynamonowe Thermomix
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić bułeczki cynamonowe w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a …
60 + 15 min średni 10 -
Bułki cynamonowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
100 + 20 min łatwy 12 314 kcal -
Cynamonki Thermomix
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić cynamonki w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a następnie …
60 + 15 min średni 10 514 kcal -
Leipäjuusto
Leipäjuusto to w tłumaczeniu ser chlebowy, danie pochodzi z Finlandii i jest tam spożywane zazwyczaj na śniadanie. Pieczony w piekarniku …
10 + 5 min łatwy 8 77 kcal -
Pierogi karelskie
Pierogi karelskie to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowywane z żytniej mąki pieczone w piekarniku pierogi możesz przygotować na obiad lub …
30 + 50 min łatwy 6
-
Poronkäristys
Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go …
15 + 60 min łatwy 7 210 kcal -
Raki gotowane
Raki gotowane to doskonała propozycja na pyszne danie wywodzące z kuchni fińskiej. Raki niegdyś były bardzo popularne w Polsce i …
10 + 30 min średni 4 281 kcal -
Śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w …
10 + 10 min łatwy 5 297 kcal -
Lakka
Lakka to tradycyjna nalewka pochodząca z kuchni skandynawskiej. Słodka nalewka przygotowywana na bazie maliny moroszki, wódki i cukru ma piękny …
10 min łatwy 20
-
Paistettu matia
Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się …
5 + 5 min łatwy 6 401 kcal -
Hernekeitto
Hernekeitto to tradycyjna zupa kuchni skandynawskiej. Zupa z grochu jest syta i pożywana. Podać ją można na obiad dla całej …
15 + 60 min łatwy 8 1055 kcal -
Raksallad
Raksallad to tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Krewetkowa sałatka to wspaniały dodatek do wielu dań. Można ją także spożywać samodzielnie lub …
20 + 5 min łatwy 5 -
Kanelbullar
Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaków lub pięknych warkoczy. Przepis na drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty …
120 + 20 min łatwy 810 440 kcal -
Dillströmming
Dillströmming to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Szwedzi bardzo lubią połączenia słodko-słone, więc często podają mięso i ryby w słodkich sosach …
20 min łatwy 5 457 kcal -
Gravlax
Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach …
30 min łatwy 10 179 kcal
-
Likier kminkowy
Likier kminkowy na spirytusie to prosty przepis na domowy alkohol na bazie kminku. Skandynawski likier to doskonały pomysł na pyszny …
30 min łatwy 10 -
Sos duński
Sos duński to inaczej zwany sos remoulada. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński …
15 min łatwy 1 263 kcal -
Viili
Viili to tradycyjny jogurt produkowany w krajach skandynawskich. Konsystencją przypomina raczej kefir niż tradycyjny jogurt. Można go spożywać jako dodatek …
4 min łatwy 3 154 kcal -
Skärgårdssill
Skärgårdssill to tradycyjne danie kuchni Skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie śledzia w sosie z majonezu i śmietany i podaje …
10 min łatwy 4 543 kcal
Kuchnia skandynawska - opis, najlepsze przepisy i potrawy, porady
Skandynawia to region Europy o wysokim poziomie życia. Przeprowadzka do Norwegii czy Szwecji to marzenie niejednego Europejczyka. Co wiadomo na temat kuchni skandynawskiej? Jakie sa najpopularniejsze przepisy kuchni skandynawskiej? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Kuchnia skandynawska – z czego słynie?
Położenie geograficzne krajów skandynawskich, a dostępność produktów
Z czym może kojarzyć się kuchnia skandynawska? Oczywiście, ze z rybami! Bardzo bliskie sąsiedztwo morza dostarcza wielu różnych gatunków ryb. Od popularnych śledzi czy łososia, po mniej spotykane gatunki. Tradycje związane z rybołówstwem sięgają wielu lat wstecz i wciąż są praktykowane po dzień dzisiejszy. Ryby wyławiane z mórz regionów skandynawskich sprzedawane są w całej Europie. Produkty rybne, jak i same ryby bogate są w cenne składniki odzywce i witaminy. Z tego tez powodu wiele potraw skandynawskich jest nie tylko smacznych, ale także zdrowych.
W krajach skandynawskich popularnym produktem wykorzystywanym do przygotowywania potraw jest mięso. Tutaj również wpływ położenia geograficznego będzie miał duży wpływ na wybór surowców. Przykładem może być mięso z renifera. Praktycznie nie jest ono dostępne w innych regionach Europy czy świata. W przepisach kuchni skandynawskiej występuje również dziczyzna czy wieprzowina.
Ciekawostką może być fakt, iż Skandynawowie piją stosunkowo więcej kawy rocznie niż przykładowo Włosi. Jednym z powodów może być wysoka jakość kawy skandynawskiej. Innym powodem może być bardzo mocne zróżnicowanie pór dnia i nowy w zależności od miesiąca. W najdalej wysuniętych na północ regionach Skandynawii słońce wschodzi dosłownie na chwilę. Niemniej jednak urodzeni tam Skandynawowie przyzwyczajeni są do takich różnic w długości dnia i nocy. Taka sytuacja może być trudna do zaakceptowania przez ludzi napływających z południowych krańców Europy.
Przepisy kuchni skandynawskiej – wysoka jakość oraz wysoka cena?
Wycieczka do krajów skandynawskich kojarzy się z wysokim budżetem. Poziom życia w Norwegii czy Szwecji jest wysoki, ale pociąga to za sobą także wzrost cen w sklepach czy restauracjach w porównaniu z Polską czy Niemcami. Nierzadko jest tak, że dana potrawa czy choćby bochenek chleba jest kilkukrotnie droższy niż w Polsce. Nie ułatwia to w swobodnym kosztowaniu kuchni skandynawskiej będąc na niskobudżetowej wycieczce.
Biorąc pod uwagę wyżej wymienione gatunki mięs czy ryb, można sobie wyobrazić, że posiłek w restauracji będzie bardzo dobrej jakości, ale także bardzo drogi. Mając więcej czasu, można wyjechać poza granice miejskich aglomeracji i skosztować dan w małych przydrożnych karczmach. Dobrym rozwiązaniem będzie również odwiedzenie barów w nadmorskich miejscowościach, które to oferują świeże ryby z porannego połowu.
Najpopularniejsze potrawy skandynawskie
Kuchnia skandynawska z wykorzystaniem ryb
Skandynawia to przede wszystkim raj dla rybiarzy. Wszechobecne posiłki z wykorzystaniem świeżych ryb i owoców morza to normalność w tym regionie. Jedną z propozycji jest zapiekanka z ziemniaków, anchois i cebuli nazywana jansson frestelse. Ułożona warstwowo potrawa zalewana jest śmietaną i wkładana do piekarnika. Nic skomplikowanego nie ma w tym daniu, ale to właśnie ta prostota przygotowania to klucz do sukcesu.
Łosoś w kuchni skandynawskiej przygotowywany jest na wiele sposobów. Jednym z rozwiązań jest zamarynowanie go w wódce, koperki i przyprawach. Tak przygotowaną rybę przechowuje się w szczelnie zamknięte folii przez kilka dni. Potem wystarczy już tylko pokroić łososia według uznania. Inny sposób na podanie łososia to przygotowania zapiekanki w oparciu o niego. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki, cebula oraz koperek.
Śledź jest zarówno popularny w Polsce, jak i w krajach skandynawskich. Choć w Polsce najczęściej występuje on pod postacią sałatki śledziowej czy solo w oleju, to w Skandynawii proponowany jest częściej w wersji wędzonej. Ciekawą alternatywą jest tzw. kiszony śledź, czyli surströmming. Ma on jednak tyle samo zwolenników co przeciwników. Nic dziwnego, ponieważ danie to wydziela charakterystyczny, nie dla każdego przyjemny zapach. Puszkę z kiszonym śledziem lepiej nie otwierać w zamkniętych pomieszczeniach. Przez kilka tygodni można się później nie pozbyć zapachu śledzia.
Przepisy kuchni skandynawskiej na dania mięsne
Mówiąc o daniach mięsnych, trzeba wspomnieć o tych z wykorzystaniem mięsa z renifera. Im dalej na północ Skandynawii, tym łatwiej o tego typu potrawę. Jedną z propozycji jest gulasz z renifera popularny w Laponii o nazwie bidos. Prostota dania opiera się na wykorzystaniu tylko kilku składników. Są to kawałki mięsa z renifera, cebula, wywar i podstawowe przyprawy jak sól i pieprz. Ten gatunek mięsa może być także podany pod postacią steka, czyli renskav. Smażone na tłuszczu mięso z renifera przyprawia się tylko solą i pieprzem, a podaje podobnie polski kotlet schabowy z ziemniakami oraz surówką. Z tym, że do surówek w Skandynawii często dodaje się borówki.
Inne gatunki mięsa również są przygotowywane i chętnie spożywane. Możliwości przyrządzenia potraw mięsnych jest bardzo dużo. Ciekawą i charakterystyczną dla Skandynawii metodą jest przygotowanie mięsa „z ziemi”, czyli rosvopaisti. Warto poznać ten sposób, choćby nawet dla poszerzenia swojej wiedzy na temat tradycji skandynawskich. Przygotowana pieczeń mięsna zawinięta w folię umieszczana jest w ziemi. Nad powierzchnią rozpalane jest ognisko, które to doprowadza to zwiększenia temperatury mięsa. Cały proces pieczenia trwa nawet kilka godzin, ale jest bardzo dobrą okazją do wspólnego biesiadowania.
Inne potrawy skandynawskie – popularne przepisy
Popularna w Polsce szwedzka sieć sklepów meblowych skutecznie zapoznaje swoich klientów z kuchnią skandynawską. Choć nie proponuje wykwintnych dań z mięsa renifera czy dziczyzny, to przemyca do polskiej kuchni tradycyjne skandynawskie przysmaki. Od wielu lat taki sposób smakowania kuchni skandynawskiej cieszy się dużą popularnością.
Przykładem mogą być bułeczki cynamonowe kanellbular. Występują one pod postacią rolowanych wyrobów w wersji na słodko. Jest to tradycyjny przysmak skandynawski, dlatego też jest łatwo dostępny w każdej piekarni czy cukierni.