Kuchnia fińska

Kuchnia fińska - potrawy, przepisy, cechy charakterystyczne potraw z Finlandii

Kuchnia fińska przeszła duże zmiany w ostatnich latach wskutek wzrostu zamożności. Potrawy fińskie ukształtowały się w regionie o surowym klimacie, gdzie ludzie żyli bardzo skromnie. Dlatego też potrawy sporządzane były głównie z mleka i jego przetworów, żyta, owoców leśnych oraz z ryb i mięsa. Kuchnia fińska należy do łagodnych w smaku, gdyż przyprawy były tam trudno dostępne. Najbardziej popularne, tradycyjne potrawy fińskie to pierogi karelskie, czyli otwarte pierogi z nadzieniem z ziemniaczanego puree. Podobne pierożki z dżemem jagodowym jada się na słodko. Typowym fińskim daniem jest również chleb serowy, czyli cienki serek z mleka, który podaje się na zimno lub na ciepło. Na obiad jada się pożywne zupy lub dania mięsne z ziemniakami.

Pozostałe przepisy kuchni fińskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia fińska - potrawy, przepisy, cechy charakterystyczne potraw z Finlandii

Niewyszukana i prosta, tradycyjna kuchnia fińska jest dość mało znana na świecie. Jak w chłodnych krajach północy jedzenie jest ciężkie i sycące, głównie z mleka, ziemniaków i mięsa, z małą ilością warzyw. Tradycyjne fińskie jedzenie jest bardzo zdrowe. W Finlandii można skosztować świeżo wypiekanego chleba, pysznych pierożków, czy też zup mięsnych lub rybnych. Kuchnia fińska przeszła jednak wiele przeobrażeń wraz ze wzrostem zamożności i spopularyzowało się wiele nietypowych dla tego regionu dań, jak na przykład dania grillowane, szczególnie kiełbasy. Poznaj najciekawsze dania kuchni fińskiej oraz łatwe i proste przepisy.

Czym charakteryzuje się kuchnia fińska

Typowe potrawy fińskie

Fińskie jedzenie kształtowało się w surowym klimacie północy i wywodzi się z tradycji ludowych, a także ze skromnych warunków życia i pragmatyzmu mieszkanców. Tradycyjne fińskie jedzenie było proste i zgodne z naturą. Jednak w XX i XXI wieku kuchnia fińska przeszła szereg przeobrażeń związanych z wzrostem zamożności, jak również różnymi modami i upodobaniami do zdrowego żywienia. Dlatego też tradycyjne potrawy fińskie zostały zmodyfikowane, aby nadać im bardziej nowoczesnego charakteru. Obecnie w restauracjach w Finlandii warto spróbować dań z ryb, grzybów i leśnych jagód oraz świeżo wypiekanego chleba.

Składniki typowe dla tradycyjnego jedzenia fińskiego:

  • produkty mączne, głównie z żyta,
  • ziemniaki (kiedyś jadano przede wszystkim brukiew),
  • mięso i ryby,
  • przetwory mleczne, głównie sery, jogurt i willi, czyli rodzaj jogurtu ze sfermentowanego mleka,
  • owoce leśne, głównie borówka brusznica.

Kuchnia fińska jest łagodna w smaku, gdyż przyprawy były zbyt drogie i trudno dostępne dla tamtejszych ludzi. Stosowano małą ilość czosnku. Do ryb tradycyjnie dodaje się koper, zaś do słodyczy kardamon.

Tradycyjnym sposobem obróbki cieplnej w Finlandii było gotowanie klasyczne oraz gotowanie na parze. Sposobem konserwacji żywności było solenie i moczenie. Obecnie kuchnia fińska się bardzo zmienia i wykorzystuje się także pieczenie, smażenie i grillowanie. Szczególnie popularne stało się grillowanie kiełbasek. Obecnie zjada się ogromne ilości grillowanej kiełbasy, którą można kupić dosłownie wszędzie.

Fińskie śniadanie, obiad i kolacja

W Finlandii jada się trzy posiłki dziennie. Na obiad i kolację jada się potrawy jednodaniowe, czyli albo drugie danie albo zupę. Dania obiadowe bardzo przypominają tradycyjne dania polskie, czyli zawierają mięso i rybę z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Jak we wszystkich krajach Europy północnej i środkowej dzień zaczyna się od pożywnego i obfitego śniadania, które ma zapewnić energię do pracy. Fińskie śniadanie przypomina nieco śniadanie polskie. Finowie najczęściej jadają po prostu kanapki z wędliną lub z serem. Fińskie śniadanie czasami składa się z owsianki z mlekiem lub z dżemem lub z jogurtu z płatkami śniadaniowymi. Na śniadanie często jada się również takie potrawy narodowe, jak pierogi karelskie. Do śniadania pije się kawę, herbatę lub mleko.

Tradycyjnym napojem w Finlandii jest kawa, której pije się bardzo dużo. Do kawy zwykle podaje się słodkie bułeczki.

Tradycyjne fińskie potrawy narodowe

Klasyczne potrawy obiadowe

Obecna kuchnia fińska zawiera bardzo dużo mięsa i ryb. W restauracji można zjeść smażonego renifera podawanego z ziemniakami i borówkami, jak również łososia z grilla.

Tradycyjnym daniem są ciężkie i sycące zupy rybne lub mięsne, z dużymi kawałkami mięsa i żytnimi kluseczkami. Najbardziej popularną zupą jest zupa z łososia, która jest niedroga i łatwa do zrobienia. Wystarczy filet z łososia, ziemniaki, koper i por.

Potrawy śniadaniowe, przekąski i słodycze

Wymieniając fińskie potrawy narodowe na pierwszym miejscu stawia się pierogi karelskie. Nie przypominają one wcale typowych pierogów z krajów słowiańskich, lecz robione są w kształcie placka z nadzieniem. Ciasto żytnie wypełnia się nadzieniem z kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, wywija brzegi tworząc rodzaj otwartego, dużego pieroga i zapieka. Danie to jada się na śniadanie lub na wigilię Bożego Narodzenia. Pierożki karelskie jada się na ciepło lub na zimno.

W Finlandii występuje również bardzo podobna potrawa o nazwie kainuun rönttönen. Są to pierożki wyglądające zupełnie tak samo jak pierożki karelskie, lecz wypełnione są nadzieniem jagodowym. Jest to przekąska na słodko, którą w Finlandii kupuje się w formie mrożonej do zapieczenia w domu.

Ciekawym daniem jest chleb serowy, który podaje się na zimno lub na ciepło. Jest to w zasadzie serek wyrabiany z różnych rodzajów mleka. Niegdyś był konserwowany i długo przechowywany. Charakterystyczną cechą tego przysmaku jest to, że podczas jedzenia skrzypi w zębach. Chleb serowy stanowi typowe jedzenie na śniadanie lub przekąskę do kawy. Najczęściej serwuje się go z dżemem z maliny moroszki.

Jednym z bardziej popularnych deserów jest kisiel z maliny moroszki, który robi się jako gęstą galaretkę lub rzadszy kisiel.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto