Kuchnia fińska
-
Leipäjuusto
Leipäjuusto to w tłumaczeniu ser chlebowy, danie pochodzi z Finlandii i jest tam spożywane zazwyczaj na śniadanie. Pieczony w piekarniku …
10 + 5 min łatwy 8 77 kcal
-
Paistettu matia
Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się …
5 + 5 min łatwy 6 579 kcal -
Pierogi karelskie
Pierogi karelskie to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowywane z żytniej mąki pieczone w piekarniku pierogi możesz przygotować na obiad lub …
30 + 50 min łatwy 6 457 kcal
Pozostałe przepisy kuchni fińskiej
-
Hernekeitto
Hernekeitto to tradycyjna zupa kuchni skandynawskiej. Zupa z grochu jest syta i pożywana. Podać ją można na obiad dla całej …
15 + 60 min łatwy 8 1055 kcal -
Viili
Viili to tradycyjny jogurt produkowany w krajach skandynawskich. Konsystencją przypomina raczej kefir niż tradycyjny jogurt. Można go spożywać jako dodatek …
4 min łatwy 3 154 kcal
-
Poronkäristys
Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go …
15 + 60 min łatwy 7 210 kcal -
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. …
20 + 50 min łatwy 6 450 kcal
-
Gravlax
Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach …
30 min łatwy 10 179 kcal -
Kanelbulle
Kanelbulle to bułeczki z cynamonem, które smakują wybornie, a przy okazji są łatwe w przygotowaniu. Do ich stworzenia potrzeba tylko …
45 + 25 min łatwy 12 379 kcal
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Raki gotowane
Raki gotowane to doskonała propozycja na pyszne danie wywodzące z kuchni fińskiej. Raki niegdyś były bardzo popularne w Polsce i …
10 + 30 min średni 4 468 kcal -
Śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w …
10 + 10 min łatwy 5 850 kcal -
Lakka
Lakka to tradycyjna nalewka pochodząca z kuchni skandynawskiej. Słodka nalewka przygotowywana na bazie maliny moroszki, wódki i cukru ma piękny …
10 min łatwy 20 167 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Pulpety z kaszy jaglanej
Pulpety z kaszy jaglanej to dobry pomysł na wegetariański obiad. Te pulpety są proste do przygotowania i można je zrobić …
55 + 15 min łatwy 3 674 kcal
-
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Zupa rybna
Zupa rybna to dobry pomył na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest trudne do przygotowania, choć może zająć …
45 + 20 min łatwy 5 258 kcal -
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gdy ma już gotowy warzywny bulion, ta zabielana …
30 + 35 min łatwy 3 444 kcal
Kuchnia fińska - co to jest?
Kuchnia fińska przeszła duże zmiany w ostatnich latach wskutek wzrostu zamożności. Potrawy fińskie ukształtowały się w regionie o surowym klimacie, gdzie ludzie żyli bardzo skromnie. Dlatego też potrawy sporządzane były głównie z mleka i jego przetworów, żyta, owoców leśnych oraz z ryb i mięsa. Kuchnia fińska należy do łagodnych w smaku, gdyż przyprawy były tam trudno dostępne. Najbardziej popularne, tradycyjne potrawy fińskie to pierogi karelskie, czyli otwarte pierogi z nadzieniem z ziemniaczanego puree. Podobne pierożki z dżemem jagodowym jada się na słodko. Typowym fińskim daniem jest również chleb serowy, czyli cienki serek z mleka, który podaje się na zimno lub na ciepło. Na obiad jada się pożywne zupy lub dania mięsne z ziemniakami.
Kuchnia fińska - potrawy, przepisy, cechy charakterystyczne potraw z Finlandii
Niewyszukana i prosta, tradycyjna kuchnia fińska jest dość mało znana na świecie. Jak w chłodnych krajach północy jedzenie jest ciężkie i sycące, głównie z mleka, ziemniaków i mięsa, z małą ilością warzyw. Tradycyjne fińskie jedzenie jest bardzo zdrowe. W Finlandii można skosztować świeżo wypiekanego chleba, pysznych pierożków, czy też zup mięsnych lub rybnych. Kuchnia fińska przeszła jednak wiele przeobrażeń wraz ze wzrostem zamożności i spopularyzowało się wiele nietypowych dla tego regionu dań, jak na przykład dania grillowane, szczególnie kiełbasy. Poznaj najciekawsze dania kuchni fińskiej oraz łatwe i proste przepisy.
Czym charakteryzuje się kuchnia fińska
Typowe potrawy fińskie
Fińskie jedzenie kształtowało się w surowym klimacie północy i wywodzi się z tradycji ludowych, a także ze skromnych warunków życia i pragmatyzmu mieszkanców. Tradycyjne fińskie jedzenie było proste i zgodne z naturą. Jednak w XX i XXI wieku kuchnia fińska przeszła szereg przeobrażeń związanych z wzrostem zamożności, jak również różnymi modami i upodobaniami do zdrowego żywienia. Dlatego też tradycyjne potrawy fińskie zostały zmodyfikowane, aby nadać im bardziej nowoczesnego charakteru. Obecnie w restauracjach w Finlandii warto spróbować dań z ryb, grzybów i leśnych jagód oraz świeżo wypiekanego chleba.
Składniki typowe dla tradycyjnego jedzenia fińskiego:
- produkty mączne, głównie z żyta,
- ziemniaki (kiedyś jadano przede wszystkim brukiew),
- mięso i ryby,
- przetwory mleczne, głównie sery, jogurt i willi, czyli rodzaj jogurtu ze sfermentowanego mleka,
- owoce leśne, głównie borówka brusznica.
Kuchnia fińska jest łagodna w smaku, gdyż przyprawy były zbyt drogie i trudno dostępne dla tamtejszych ludzi. Stosowano małą ilość czosnku. Do ryb tradycyjnie dodaje się koper, zaś do słodyczy kardamon.
Tradycyjnym sposobem obróbki cieplnej w Finlandii było gotowanie klasyczne oraz gotowanie na parze. Sposobem konserwacji żywności było solenie i moczenie. Obecnie kuchnia fińska się bardzo zmienia i wykorzystuje się także pieczenie, smażenie i grillowanie. Szczególnie popularne stało się grillowanie kiełbasek. Obecnie zjada się ogromne ilości grillowanej kiełbasy, którą można kupić dosłownie wszędzie.
Fińskie śniadanie, obiad i kolacja
W Finlandii jada się trzy posiłki dziennie. Na obiad i kolację jada się potrawy jednodaniowe, czyli albo drugie danie albo zupę. Dania obiadowe bardzo przypominają tradycyjne dania polskie, czyli zawierają mięso i rybę z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Jak we wszystkich krajach Europy północnej i środkowej dzień zaczyna się od pożywnego i obfitego śniadania, które ma zapewnić energię do pracy. Fińskie śniadanie przypomina nieco śniadanie polskie. Finowie najczęściej jadają po prostu kanapki z wędliną lub z serem. Fińskie śniadanie czasami składa się z owsianki z mlekiem lub z dżemem lub z jogurtu z płatkami śniadaniowymi. Na śniadanie często jada się również takie potrawy narodowe, jak pierogi karelskie. Do śniadania pije się kawę, herbatę lub mleko.
Tradycyjnym napojem w Finlandii jest kawa, której pije się bardzo dużo. Do kawy zwykle podaje się słodkie bułeczki.
Tradycyjne fińskie potrawy narodowe
Klasyczne potrawy obiadowe
Obecna kuchnia fińska zawiera bardzo dużo mięsa i ryb. W restauracji można zjeść smażonego renifera podawanego z ziemniakami i borówkami, jak również łososia z grilla.
Tradycyjnym daniem są ciężkie i sycące zupy rybne lub mięsne, z dużymi kawałkami mięsa i żytnimi kluseczkami. Najbardziej popularną zupą jest zupa z łososia, która jest niedroga i łatwa do zrobienia. Wystarczy filet z łososia, ziemniaki, koper i por.
Potrawy śniadaniowe, przekąski i słodycze
Wymieniając fińskie potrawy narodowe na pierwszym miejscu stawia się pierogi karelskie. Nie przypominają one wcale typowych pierogów z krajów słowiańskich, lecz robione są w kształcie placka z nadzieniem. Ciasto żytnie wypełnia się nadzieniem z kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, wywija brzegi tworząc rodzaj otwartego, dużego pieroga i zapieka. Danie to jada się na śniadanie lub na wigilię Bożego Narodzenia. Pierożki karelskie jada się na ciepło lub na zimno.
W Finlandii występuje również bardzo podobna potrawa o nazwie kainuun rönttönen. Są to pierożki wyglądające zupełnie tak samo jak pierożki karelskie, lecz wypełnione są nadzieniem jagodowym. Jest to przekąska na słodko, którą w Finlandii kupuje się w formie mrożonej do zapieczenia w domu.
Ciekawym daniem jest chleb serowy, który podaje się na zimno lub na ciepło. Jest to w zasadzie serek wyrabiany z różnych rodzajów mleka. Niegdyś był konserwowany i długo przechowywany. Charakterystyczną cechą tego przysmaku jest to, że podczas jedzenia skrzypi w zębach. Chleb serowy stanowi typowe jedzenie na śniadanie lub przekąskę do kawy. Najczęściej serwuje się go z dżemem z maliny moroszki.
Jednym z bardziej popularnych deserów jest kisiel z maliny moroszki, który robi się jako gęstą galaretkę lub rzadszy kisiel.