Przepis na omlet z chlebem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Jajka rozbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep.

Z pieczywa, sera i szynki przygotuj tradycyjną kanapkę.

Zamocz kanapkę w roztrzepanym jajku tak, aby cała nasiąkła.

Usmaż kanapkę w jajku na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

omlet z chlebem
Omlet z chlebem
Koszt przygotowania dania
5.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Omlet z chlebem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z chlebem

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet z chlebem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, pieczywo, szynkę, ser. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Omlet z chlebem możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, postaw na szynkę dobrej jakości i ulubiony rodzaj sera. Może to być zwykły ser żółty lub nieco delikatniejszy w smaku ser mozzarella. Każdy rodzaj się nada, chodzi o to, aby ser się pięknie rozpuścił i połączył wnętrze kanapki otoczonej jajkiem.

Mój prosty przepis sprawdzi się na śniadanie, dlatego przekonaj się jak zrobić omlet z chlebem.

Jajka wbij do miski, roztrzep i dopraw do smaku. W tym czasie z pieczywa i Twoich ulubionych dodatków przygotuj tradycyjną kanapkę. Następnie zamocz pieczywo w jajku i usmaż na rozgrzanym oleju.

Po chwili nasz pyszny omlet z chlebem będzie dobry do spożycia. Możesz podawać go z dowolnym sosem lub z ketchupem. Skoro już wiesz, z czym podawać i jak zrobić omlet z chlebem na ciepło wykorzystaj mój przepis i przygotuj smaczny posiłek.

Będzie to pyszny pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze omletu z chlebem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
227.03 kcal
454.06 kcal
Białko
11.69 g
23.38 g

Węglowodany w omlecie z chlebem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
17.90 g
35.80 g
Węglowodany przyswajalne
15.82 g
31.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
4.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.72 g
23.45 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
8.45 g
Tłuszcze nienasycone
7.50 g
14.99 g
Tłuszcze jednonasycone
5.28 g
10.55 g
Tłuszcze wielonasycone
2.22 g
4.44 g
Cholesterol
194.21 mg
388.42 mg

Witaminy w przepisie na omlet z chlebem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
88.66 µg (mcg)
177.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.14 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.06 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)
Witamina E
0.67 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
88.60 µg (mcg)
177.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.65 mg
3.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.87 µg (mcg)
127.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.03 µg (mcg)
4.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z chlebem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
408.87 mg
817.73 mg
Potas
153.22 mg
306.45 mg
Wapń
96.12 mg
192.24 mg
Fosfor
184.27 mg
368.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.93 mg
45.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
3.87 mg
Cynk
1.39 mg
2.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z chlebem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z chlebem

Lista alergenów dla omletu z chlebem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania omletu z chlebem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Chleb żytni razowy
120 g
2 kromki
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ser żółty
20 g
2 plasterki
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Szynka kanapkowa
20 g
2 plasterki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
26.20
Jak oceniasz przepis na omlet z chlebem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób