Przepis na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
duży talerz

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym, startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Przypraw według uznania.

Pieczywo posmaruj masłem, ułóż sałatę i twarożek.

Podawaj z pokrojonymi warzywami.

Kanapki podane na desce z warzywami
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Koszt przygotowania dania
9.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie lub kolacje. Jest to pyszny posiłek na wiosenny dzień, który nadaje świeżości i wiele cennych wartości odżywczych.

Co wartościowego znajdziesz w proponowanym posiłku?

1. Chleb żytni razowy, który dostarcza witaminy z grupy B (szczególnie kwas foliowy, niacynę i tiaminę) oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, cynk i mangan. Jedna kromka pieczywa żytnio-razowego waży (35 g) i zawiera - 79 kcal, 2.2 g białka, 0.6 g tłuszczy, 15 g węglowodanów i 2.9 g błonnika pokarmowego.

2. Twaróg chudy jest świetnym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. Zawiera wiele składników odżywczych m.in potas, magnez i fosfor oraz witaminę A i kwas foliowy. Jeden plaster twarogu chudego waży (30 g) i zawiera - 34 kcal, 7.5 g białka, 0.2 g tłuszczy i 0.7 g węglowodanów.

3. Jogurt naturalny podobnie jak twaróg to świetne źródło wapnia. Jest bogaty w potas i witaminy z grupy B. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, najlepiej kupować jogurt z jak najkrótszą datą ważności. Dobry skład ma np. jogurt naturalny primo, który zawiera: mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii. W 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się - 60 kcal, 4.3 g białka, 2 g tłuszczy i 6.2 g węglowodanów.

4. Warzywa są podstawowym elementem zdrowej diety. Wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Rzodkiewka i papryka to dobre źródło witaminy C, a ogórek to świetne źródło potasu. Warto wspomnieć, że warzywa są niskokaloryczne i są świetnym źródłem błonnika pokarmowego.

Jak przygotować pyszne kanapki z twarożkiem i warzywami?

Na początku zetrzyj rzodkiewkę na tarce i posiekaj szczypiorek. Następnie rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym, startą rzodkiewką i szczypiorkiem. Przypraw według uznania ulubionymi ziołami/przyprawami. Pieczywo posmaruj masłem, ułóż sałatę i twarożek. Podawaj z pokrojonymi warzywami.

Wartości odżywcze Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
73.29 kcal
0.00 kcal
Białko
4.57 g
0.00 g

Węglowodany w kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
9.23 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
7.62 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
2.20 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.84 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
0.64 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.00 g
Cholesterol
4.05 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
113.79 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
27.46 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.00 mg
Retinol
14.52 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.00 mg
Niacyna
0.75 mg
0.00 mg
Foliany
49.78 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
1142.34 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
164.82 mg
0.00 mg
Potas
177.65 mg
0.00 mg
Wapń
48.57 mg
0.00 mg
Fosfor
69.87 mg
0.00 mg
Magnez
14.83 mg
0.00 mg
Żelazo
0.68 mg
0.00 mg
Cynk
0.43 mg
0.00 mg
Miedź
0.05 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Lista alergenów dla Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
    • Masło

Cena przygotowania Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
70 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Ser twarogowy chudy
125 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 125 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Rzodkiewka
45 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ogórek
90 g
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Papryka czerwona
115 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Sałata rzymska
90 g
5.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 90 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.8% osób