Przepis na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem krok po kroku
- Chleb żytni razowy 70 g
- Ser twarogowy chudy 125 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 50 g
- Rzodkiewka 45 g
- Szczypiorek 10 g
- Masło 10 g
- Ogórek 90 g
- Papryka czerwona 115 g
- Sałata rzymska 90 g
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym, startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Przypraw według uznania.
Pieczywo posmaruj masłem, ułóż sałatę i twarożek.
Podawaj z pokrojonymi warzywami.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem - cechy przepisu
Więcej o Kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie lub kolacje. Jest to pyszny posiłek na wiosenny dzień, który nadaje świeżości i wiele cennych wartości odżywczych.
Co wartościowego znajdziesz w proponowanym posiłku?
1. Chleb żytni razowy, który dostarcza witaminy z grupy B (szczególnie kwas foliowy, niacynę i tiaminę) oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, cynk i mangan. Jedna kromka pieczywa żytnio-razowego waży (35 g) i zawiera - 79 kcal, 2.2 g białka, 0.6 g tłuszczy, 15 g węglowodanów i 2.9 g błonnika pokarmowego.
2. Twaróg chudy jest świetnym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. Zawiera wiele składników odżywczych m.in potas, magnez i fosfor oraz witaminę A i kwas foliowy. Jeden plaster twarogu chudego waży (30 g) i zawiera - 34 kcal, 7.5 g białka, 0.2 g tłuszczy i 0.7 g węglowodanów.
3. Jogurt naturalny podobnie jak twaróg to świetne źródło wapnia. Jest bogaty w potas i witaminy z grupy B. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, najlepiej kupować jogurt z jak najkrótszą datą ważności. Dobry skład ma np. jogurt naturalny primo, który zawiera: mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii. W 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się - 60 kcal, 4.3 g białka, 2 g tłuszczy i 6.2 g węglowodanów.
4. Warzywa są podstawowym elementem zdrowej diety. Wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Rzodkiewka i papryka to dobre źródło witaminy C, a ogórek to świetne źródło potasu. Warto wspomnieć, że warzywa są niskokaloryczne i są świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Jak przygotować pyszne kanapki z twarożkiem i warzywami?
Na początku zetrzyj rzodkiewkę na tarce i posiekaj szczypiorek. Następnie rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym, startą rzodkiewką i szczypiorkiem. Przypraw według uznania ulubionymi ziołami/przyprawami. Pieczywo posmaruj masłem, ułóż sałatę i twarożek. Podawaj z pokrojonymi warzywami.
Wartości odżywcze Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Kanapkach z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Lista alergenów dla Kanapek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- Masło