Przepis na tosty z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Każdą kromkę chleba wysmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Na każdej kromce umieść po jednym plasterku szynki.

Pomidora umyj i podziel na plasterki. Na każdej kanapce umieść 2 plasterki pomidora.

Ser podziel na cienkie plastry i rozłóż je na kanapki. Posyp wierzch ziołami prowansalskimi.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej tosty.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Tosty z mozzarellą podane na eleganckim talerzu z surówką ze świeżych warzyw.
tosty z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
26.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
726 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Tosty z mozzarellą - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tostach z mozzarellą

Tosty z mozzarellą to świetny pomysł na niezwykle szybką i pyszną przekąskę. Te tosty w stylu śródziemnomorskim są świetną alternatywą dla klasycznych z serem i pieczarkami. W takim wydaniu są dużo ciekawsze i lepsze. Mają niezwykle intensywny smak ziół, a przy tym są bardzo delikatne. Idealnie sprawdzą się na wytrawne śniadanie czy pyszną kolację, a najlepsze jest w nich to, że można je przygotować w zaledwie kilka chwil.

Tosty z mozzarellą i szynką to świetna opcja dla zabieganych osób, w kilka chwil można przygotować ten pożywny posiłek, który dostarcza dużo białka i tłuszczu, a małej ilości węglowodanów. Najlepiej użyć do niego chleba pełnoziarnistego, który dostarczy również odpowiedniej porcji błonnika.

Jeśli chce się przygotować fit tosty z mozzarellą, wystarczy tylko odrobinę zmodyfikować przepis. Zamiast szynki dojrzewającej wybrać wędlinę z kurczaka, a ser zastąpić wersją o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Dzięki temu całość będzie mniej kaloryczna i zmniejszy się też zawartość tłuszczów nasyconych, które nie są bezpieczne dla układu krwionośnego. Jednak w takiej wersji całość jest również zdrowa i może stanowić pełnowartościowy posiłek.

Do tego dania najlepiej wybierać ser mozzarella w kulce, który ma zwartą strukturę i łatwo się go kroi. Ta opcja świetnie się roztapia. Można też użyć mozzarelli tartej, jednak wtedy całość nie jest już tak smaczna. Ten ser jest świetnym źródłem białka i idealnie pasuje do wszystkich tostów.

Tosty z mozzarellą i pomidorami to wspaniały pomysł na szybki posiłek. Idealnie sprawdzą się dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Zrobione z typowo włoskich produktów, pozwalają przenieść smak kuchni śródziemnomorskiej do własnego domu. Całość jest niezwykle prosta i zajmuje niewiele czasu, co jest niebywałemu plusem. Tosty świetnie komponują się z ziołami prowansalskimi, jednak można również użyć gotowej mieszanki ziół włoskich, które dodatkowo uzupełnia rozmaryn. To super pomysł nawet na ekspresowy podwieczorek. Tosty można zrobić także z podwójnych kromek chleba, tworząc zamykaną kanapkę.

Wartości odżywcze tostów z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
204.75 kcal
726.88 kcal
Białko
9.90 g
35.15 g

Węglowodany w tostach z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
16.11 g
57.17 g
Węglowodany przyswajalne
13.96 g
49.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.15 g
7.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
11.28 g
40.06 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
15.90 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
19.47 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.64 g
16.47 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
3.00 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol
24.43 mg
86.72 mg

Witaminy w przepisie na tosty z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A
46.60 µg (mcg)
165.43 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.43 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
5.04 mg
17.89 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E
0.93 mg
3.31 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol
30.63 µg (mcg)
108.75 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.52 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.56 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
4.82 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
39.15 µg (mcg)
139.00 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
172.48 µg (mcg)
612.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tosty z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
498.15 mg
1768.42 mg
Potas
147.64 mg
524.13 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
114.13 mg
405.18 mg
Fosfor
107.92 mg
383.10 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
19.30 mg
68.53 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
3.67 mg
Cynk
0.91 mg
3.24 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z mozzarellą 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach z mozzarellą

Lista alergenów dla tostów z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania tostów z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
210 g
6 kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 210 g
Ser Mozzarella
125 g
1 szt
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Pomidor
255 g
1,5 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 255 g
Szynka parmeńska
90 g
6 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
15.75
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na tosty z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób