Przepis na zupę cebulową krem krok po kroku

Składniki
  • Chleb żytni razowy 200 g
  • Cebula 500 g 5 dużych sztuk
  • serek topiony śmietankowy 200 g
  • Bulion drobiowy 1500 g
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Pietruszka 150 g 1 mała sztuka
  • Seler korzeniowy 150 g Pół małej sztuki
  • Oliwa z oliwek 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, tarka

Chleb pokrój w kostkę i przygotuj z niego rumiane grzanki na rozgrzanej patelni.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Cebulę i starte warzywa włóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj około 15 minut.

Serki topione pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj do momentu roztopienia się serków i zmięknięcia warzyw.

Pod koniec dopraw zupę solą i pieprzem.

Przyprawioną zupę zblenduj na gładki krem.

Gotową zupę krem podawaj z grzankami.

Zupa cebulowa krem znajduje się w wysokiej misce. Ozdobiona jest drobno pokrojonym szczypiorem. Obok miski leży łyżka. Pod talerzem leży pomarańczowy materiał. Całość znajduje się na drewnianym stole.
zupa cebulowa krem
Koszt przygotowania dania
48.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
39

Zupa cebulowa krem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie cebulowej kremie

Zupa cebulowa krem to idealna propozycja na zdrowe danie obiadowe. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Produkty spożywcze, które są Tobie niezbędne, aby ugotować zupę z cebuli to chleb żytni razowy, cebula, serek topiony śmietankowy, bulion drobiowy, marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól i pieprz). W naszym przepisie zupa przygotowana jest bez wina, jednak jeśli chcesz nadać większy charakter tej zupie to bez obawy możesz przygotować ją z tym produktem. Francuska zupa cebulowa z serkiem topionym podana zostanie z grzankami, aby nadać chrupki element daniu.

Ta dietetyczna zupa jest bogata w wiele cennych składników mineralnych i witamin. Główny składnik zupy, czyli cebula, jest warzywem niskokalorycznym. Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności, dlatego koniecznie wypróbuj przepisu na tą zupę w okresie jesienno-zimowym. Wysoka zawartość potasu w cebuli pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spożywanie tego składnika w odpowiedniej iloci zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości - domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące. Dodatkowo cebula używana jest do leczenia oparzeń, pęknięć skóry czy zmian trądzikowych.

Podsumowując cebulowy krem z ziemniakami i grzankami to doskonała propozycja na pyszną zupę bogatą w wiele składników mineralnych i witamin. Jeśli zamienisz bulion drobiowy na jarzynowy oraz usuniesz z zupy serek topiony, wtedy zupa świetnie sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.

Wartości odżywcze zupy cebulowej kremu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (360g)
Energia (kalorie)
71.10 kcal
255.97 kcal
Białko
1.77 g
6.37 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie cebulowej kremie

Na 100g
Na porcję (360g)
Węglowodany
7.35 g
26.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.14 g
22.10 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (360g)
Tłuszcz
4.03 g
14.50 g
Tłuszcze nasycone
1.81 g
6.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
8.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.89 g
6.82 g
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
1.18 g

Witaminy w przepisie na zupę cebulową krem

Na 100g
Na porcję (360g)
Witamina E
0.46 mg
1.67 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
2.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę cebulową krem

Na 100g
Na porcję (360g)
Sód
270.07 mg
972.24 mg
Potas
108.78 mg
391.61 mg
Wapń
21.97 mg
79.08 mg
Fosfor
33.42 mg
120.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
8.63 mg
31.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
1.57 mg
Cynk
0.24 mg
0.86 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowej kremu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie cebulowej kremie

Lista alergenów dla zupy cebulowej kremu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy cebulowej kremu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
Pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
91.60
Łączny koszt
48.11
Jak oceniasz przepis na zupę cebulową krem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób