Ciabatta - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
bułka ciabatta 65 30
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ciabacie oraz jakie alergie mogą powodować.
Ciabatta - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego ciabatty

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak bułka ciabatta indeks glikemiczny wynosi 65, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z ciabattą
Chleb, Chleb razowy, Chleb żytni, Chleb orkiszowy, Chleb graham, Chleb tostowy, Chleb pszenny, Kajzerka, Bułka tarta, Bułka pszenna, Chipsy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ciabatty

Bułka ciabatta
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 65
(średni)

Przepisy z ciabattą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto